Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  5:37 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 17:06

Μονιμοποιούνται 7.757 υπάλληλοι το 2020, κόβονται οι συμβάσεις για πάνω από 5.000 εποχικούς

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Έως τώρα τηρείται ο κανόνας 1 προς 1 στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

O αριθμός των συμβασιούχων αυξάνεται διαρκώς από το 2018 και μάλιστα με πολύ αυξημένους ρυθμούς το πρώτο εξάμηνο του 2019 γεγονός που έκανε την Κομισιόν να βγάλει «κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει έως τώρα τηρείται ο κανόνας 1 προς 1 στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μάλιστα φέτος μπορεί να μην πραγματοποιηθούν όσες έχει «δικαίωμα» η χώρα λόγω των εκλογών που πάγωσαν τις διαδικασίες. Από την άλλη, όπως παρατηρεί στην έκθεσή της η Κομισιόν, οι συμβασιούχοι συνεχώς αυξάνονται στο δημόσιο.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να λάβει μέτρα προκειμένου να παραμείνει σταθερό το μέγεθος του δημόσιου τομέα και εκτιμά ότι οι συμβασιούχοι θα πρέπει να μειωθούν κατά 5.200 άτομα (1.600 στην προηγούμενη έκθεση) για να είναι η χώρα πιστή στις υποχρεώσεις της.

Για το 2020 προβλέπεται να μονιμοποιηθούν 7.757 εργαζόμενοι, κυρίως καθηγητές, καθώς κρίνεται ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η μετατροπή των συμβάσεων δεν υπόκειται στον κανόνα 1 προς 1 δεδομένου, ότι θα υπάρξει ανάλογη μείωση των συμβασιούχων. Η Κομισιόν στην έκθεση σημειώνει την πάγια θέση της, ότι επί της αρχής διαφωνεί με αυτή τη θέση αν και αποδέχεται ότι οι καθηγητές είναι ειδική κατηγορία.

Επιπρόσθετα, επισημαίνει ότι κινήσεις που έγιναν πρόσφατα θέτουν σε αμφιβολία την ακεραιότητα του ενιαίου μισθολογίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι όπως αποκάλυψαν πρώτα τα Dikaiologitika News, πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών είχε εκδώσει εγκύκλιο με την οποία άλλαζε τον προγραμματισμό των προσλήψεων σε όλο το Δημόσιο δημιουργώντας ένα Ψηφιακό Οργανόγραμμα. Με το Οργανόγραμμα αυτό μπαίνει φρένο στις «άσκοπες» προσλήψεις μόνιμων μέσω ΑΣΕΠ και εποχικών.

Ειδικότερα όπως αναφέρει η εγκύκλιος για τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό και εφαρμογή της πολιτικής προσλήψεων στο Δημόσιο, το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στη λήψη των απαραίτητων νομοθετικών πρωτοβουλιών, με τη θέσπιση συστήματος πολυετούς και ετήσιου στρατηγικού σχεδιασμού προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού για τους φορείς του Δηµοσίου Στόχος των ως άνω ρυθμίσεων σύμφωνα με το ΥΠΕΣ είναι ο καλύτερος προγραμματισμός, η αναβάθμιση και απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής και έγκρισης αιτημάτων πρόσληψης προσωπικού στους φορείς του δημόσιου τομέα, πλήρως εναρμονισμένου με το δημοσιονομικό πρόγραμμα, αλλά και τη λειτουργική διασύνδεση με τις πρόσφατες διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, όπως το σύστημα κινητικότητας, η κατάρτιση περιγραμμάτων θέσης και η λειτουργία του ψηφιακού οργανογράμματος της δημόσιας διοίκησης.

Συγκεκριμένα, για την κάλυψη τόσο των πάγιων και διαρκών όσο και των εποχικών αναγκών, και προκειμένου να καταστεί, πλέον, εφικτή η κατά το δυνατόν πιο ορθολογική κάλυψη των αναγκών κάθε φορέα, θα πρέπει, πριν από την υποβολή οποιουδήποτε αιτήματος για πρόσληψη προσωπικού, να αξιολογείται αν ο φορέας έχει καταφέρει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη του από το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό του και να μην προχωρά σε προσλήψεις συμβασιούχων ή μόνιμων.

ΠΗΓΗ

Διαβάστηκε 3069 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία