Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  11:38 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 14:55

Εγκαινιάσθηκε στην Αμφιλοχία η έκθεση Αγιογραφίας και Ζωγραφικής στην πινακοθήκη «Μάργαρη»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πραγματοποιήθηκαν στην Αμφιλοχία την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στην πινακοθήκη «Μάργαρη», τα εγκαίνια της έκθεσης Αγιογραφίας – Ζωγραφικής της σχολής Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου. Στην εκδήλωση παρευρέθη ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς,  ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Γιώργος Κατσούλας και πλήθος κόσμου.

pin amfiloxia 10

50 αγιογραφίες κόσμησαν τον χώρου του ισογείου όπου πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια και 40 πίνακες ζωγραφικής κόσμησαν στον χώρο του 1ου ορόφου.

pin amfiloxia 11

pin amfiloxia 15

Το AgrinioBestOf.gr βρέθηκε εκεί και θαύμασε τα έργα που εκτέθηκαν. Η Χρύσα Σπαή μίλησε με τους βασικούς συντελεστές της εκδήλωσης αλλά και με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Κοσμά.

pin amfiloxia 22

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλοακαρνανίας κ. Κοσμάς μας δήλωσε: «Σήμερα χαρήκαμε πολύ και ωφεληθήκαμε από τις δύο εκθέσεις που είδαμε εδώ στην Αμφιλοχία. Καταρχάς είδαμε την σχολή της Αγιογραφίας και μετά είδαμε την σχολή της Ζωγραφικής. Είναι γεγονός ότι τα εκθέματα είναι τόσο καλά που πραγματικά νομίζεις ότι είναι από μεγάλους Αγιογράφους και μεγάλους Ζωγράφους. Και όλα αυτά έγιναν από την προσπάθεια της ενορίας του πατρός Οδυσσέως και των συνεργατών του και από τον διευθυντή της σχολής τον κο Μακρυγιάννη και την κυρία Ζερβούλη από την Πάλαιρο. Δοξάζουμε τον θεό γιατί έχουμε τέτοιες σχολές οι οποίες όχι απλά  απασχολούν τα παιδιά αλλά τα βοηθούν να στρέφονται σε αυτές τις εικαστικές τέχνες και μάλιστα στην Αγία Αγιογραφία οι οποίες τέχνες διδάσκουν πολύ τα παιδιά , τα ωφελούν, τα οικοδομούν, τα στηρίζουν, όπως είπαμε και κάτω που κάναμε τα εγκαίνια. Δεν είναι απλό πράγμα ένα παιδί να αγιογραφεί την μορφή του Κυρίου και της Παναγίας μας. Πραγματικά βρίσκεται μπροστά στον Κύριο και την Παναγία, έστω και αν τους βλέπει στην εικόνα, γιατί όπως μας λέει ο Μέγας Βασίλειος «η τιμή της εικόνας επί το πρωτότυπο διαβαίνει»  και επωφελείται κανείς από την μορφή του Κυρίου και των Αγίων. Είναι μεγάλη ευλογία αυτή η έκθεση για την Αμφιλοχία και για τους ανθρώπους,  γιατί έχουμε και στο Αγρίνιο μεγάλη σχολή Αγιογραφίας και στο Μεσολόγγι επίσης. Ξέρουμε ότι τα παιδιά μας έχουν πάρα πολύ πρόοδο, έχουν παρουσιάσει έργα λες και είναι μεγάλων Αγιογράφων.  Θέλω να ευχαριστήσω εσάς, να συγχαρώ τον πατέρα Οδυσσέα, να συγχαρώ τον κο Μακρυγιάννη και την κα Ζερβούλη και να ευχηθώ πρόοδο στα παιδιά μας και ωφέλεια πολύ. Ζωγραφίζοντας και Αγιογραφόντας να αποκτήσουν τις αρετές αυτές ώστε να επιτύχουν στην ζωή τους καλή πρόοδο.»

pin amfiloxia 09

pin amfiloxia 13

pin amfiloxia 25

Ο υπεύθυνος της Σχολής Αγιογραφίας κος Γιώργος Μακρυγιάννης μας δήλωσε: «Είναι η δεύτερη φορά που οργανώνουμε έκθεση στον ίδιο χώρο εδώ στην Αμφιλοχία και ευελπιστούμε να έχουμε και τρίτη και τέταρτη. Να μπορεί ο κόσμος εδώ της Αμφιλοχίας να δεί τα έργα των μαθητών. Κάνουμε μια πολύ καλή προσπάθεια, είναι πολύ αξιόλογοι οι μαθητές, έχουμε πετύχει πολλά πράγματα και θα πετύχουμε περισσότερα στο μέλλον. Η σχολή λειτουργεί γύρω στα επτά χρόνια. Ξεκινήσαμε σιγά σιγά, αρχίζουν οι μαθητές να αυξάνονται και ελπίζουμε να έχουμε περισσότερους του χρόνου για να μπορεί να σταθεί και η σχολή καθότι έχουμε πολλά έξοδα. Γίνονται μεγάλες θυσίες για να κρατήσουμε τέτοιες σχολές. Το ξέρετε και εσείς πολύ καλά ότι δεν υπάρχει καμία βοήθεια ούτε από πολιτεία ούτε από άλλον φορέα. Προτρέπουμε τα παιδία να έρθουν σε αυτή την δύσκολη εποχή που ζούμε, να αποφύγουν από κακές συνήθειες, κακές παρέες. Είναι πολύ σπουδαίο να μπορεί να δημιουργεί ο άνθρωπος. Μπορεί κάποιος να έρθει και να μας βρεί εδώ στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, να έρθει να τον γράψουμε στην σχολή και να σπουδάσει.»

pin amfiloxia 16

pin amfiloxia 18

pin amfiloxia 27

Η κα Σπυριδούλα Ζερβούλη υπεύθυνη του τμήματος ζωγραφικής μας δήλωσε: «Είμαι ζωγράφος, έχω τελειώσει την σχολή ΑΒC του Παρισιού. Εδώ και δέκα χρόνια κάνω μαθήματα στην Πάλαιρο, καθότι είμαι από εκεί και την αγαπώ πολύ. Μετά έκανα και άλλα τμήματα σε χωριά του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας. Πριν δυο χρόνια έκανα στον Μύτικα και πέρσι μου έκανε πρόταση ο πάτερ Οδυσσέας  να έρθω εδώ για να κάνω μαθήματα ζωγραφικής στην σχολή της Μητρόπολης. Μαθητές έχουμε και δεχόμαστε από την ηλικία των πέντε μέχρι των εβδομήντα πέντε ετών. Σήμερα όλα τα παιδιά παίζουν με ένα κινητό ή τάμπλετ. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και για αυτό τα προτρέπουμε να ασχοληθούν με κάτι πιο δημιουργικό. Μαθητές μου έχουν πάρει βραβεία στην Ελλάδα και παγκόσμια. Πήραμε και εδώ στην Αμφιλοχία δυο βραβεία το καλοκαίρι από την Αμερική.

Στην ερώτηση αν θα γίνουν εκθέσεις σε άλλες πόλεις του Νομού μας απάτησε: «Επιδιώκω να κάνω και σε άλλες πόλεις όπως έκανα και στην Λευκάδα πριν δύο  χρόνια και έχω στην σκέψη μου να κάνω και στο Αγρίνιο.»

Στην ερώτηση τι  είναι η ζωγραφική για αυτή, μας απάντησε: «Είναι τα πάντα, το χρώμα, το σχέδιο, τα παιδιά. Όλα αυτά είναι η ζωή μου όλη. Ζωγραφίζω από μικρή αλλά μαθήματα κάνω τα τελευταία δέκα χρόνια.  Τα τελευταία χρόνια εμπνέομαι από τους μαθητές μου. Παλιά είχα σαν θέμα τα τοπία, τώρα αλλάζω σιγά σιγά. Τώρα εμπνέομαι από τους μαθητές μου. Εγώ μαθαίνω αυτά και αυτά μαθαίνουν εμένα. Τα συμβουλεύομαι, τα ακούω. Υπάρχει μια καλή αλληλεπίδραση στην σχέση μας.»

pin amfiloxia 28

pin amfiloxia 29

Η κα Αργυρώ Τατσή κατάγεται από την Κρήτη αλλά είναι παντρεμένη στην Αμφιλοχία. Παρακολούθησε τα μαθήματα στην σχολή και παρουσίασε στην έκθεση έργα της.  Η ίδια μας δήλωσε: «Ξεκίνησα από την Αγιογραφία πριν πέντε χρόνια και κάνω ζωγραφική εδώ και τρείς μήνες. Έχω πάρει βραβείο για το ένα πινακά μου που απεικονίζει ένα καράβι εποχής και για έναν άλλο που απεικονίζει μια φάρμα. Το βραβείο δόθηκαν από ένα Αμερικάνικο site. Η ζωγραφική με γεμίζει, ήθελα από μικρή να το κάνω αλλά δεν μου δόθηκε η ευκαιρία. Τώρα που βγήκα στην σύνταξη έχω την δυνατότητα και το κάνω. Χρόνο δεν έχω πολύ γιατί έχω σαν χόμπι και το ψάρεμα. Βλέπω διάφορα γύρω μου τα οποία αποτελούν πηγή έμπνευσης και τα ζωγραφίζω»

pin amfiloxia 02

pin amfiloxia 03

pin amfiloxia 04

pin amfiloxia 05

pin amfiloxia 06

pin amfiloxia 07

pin amfiloxia 08

pin amfiloxia 12

pin amfiloxia 14

pin amfiloxia 17

pin amfiloxia 19

pin amfiloxia 21

pin amfiloxia 23

pin amfiloxia 24

pin amfiloxia 26

  Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

Διαβάστηκε 8745 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021 23:44
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033