Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  1:17 πμ
 
wm small
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 22:39

Ξηρόμερο: Να αναγνωριστεί ως “μαρτυρικό χωριό” η Χρυσοβίτσα ζητά η Τοπική Κοινότητα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Ενόψει της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο Ξηρομέρου στις 21.11.2019 για την ανακήρυξη των χωριών Αγράμπελα, Μαχαιρά, Πρόδρομος και Χρυσοβίτσα ως μαρτυρικά χωριά σύμφωνα με τον Νόμο 2503/1997 άρθρο 18 παράγραφος 5, σας παραθέτουμε την απόφαση του Τοπικού συμβουλίου Κοινότητας Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου με την οποία ζητά να αναγνωριστεί ως μαρτυρικό χωριό η Χρυσοβίτσα. 
Να μπει στη λίστα των Μαρτυρικών Χωριών, διεκδικεί η Χρυσοβίτσα. Ζητάνε τη δικαίωση της μνήμης 6 θυμάτων και την σχεδόν ολική καταστροφή του χωριού, απο τους Ιταλούς κατακτητές. Οι εκτελέσεις και η πυρπόληση των σπιτιών έγιναν ως αντίποινα για την μάχη της Τσαπουρνιάς στις 8  Μαΐου  1943, όταν ο ΕΛΑΣ έστησε ενέδρα σε μια ιταλική φάλαγγα την ονομαζόμενη «πόστα» και ήταν πρώτη πράξη Αντίστασης και μάλιστα νικηφόρα στην Αιτωλοακαρνανία. 
 
Ο Πρόεδρος του χωριού Γιάννης Χρόνης και το τοπικό συμβούλιο, πήραν απόφαση, η οποία θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Ξηρομέρου και απο εκεί θα αποσταλούν στο Υπουργείο Εσωτερικών, ευελπιστώντας να επιτευχθεί ο στόχος και να δικαιωθεί η μνήμη των εκτελεσθέντων Χρυσοβιτσάνων. Η αναγνώριση του χωριού ως Μαρτυρικό αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των κατοίκων του χωριού.
Δείτε την απόφαση ΕΔΩ
 

sinidisi.gr

 
Διαβάστηκε 983 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.