Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  9:35 πμ
 
wm small
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 19:48

Προσοχή: οι κλέφτες είναι παντού...και δεν αφήνουν τίποτε!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Επιδρομές σε αγροτικές αποθήκες και εκμεταλλεύσεις.

  • Οι δράστες κλέβουν από γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία μέχρι… ελιές, κότες και ξύλα για το τζάκι!

Θεωρούνται εύκολος στόχος. Και όπως αποδεικνύεται… είναι! Μικρές αγροικίες, που κάποτε φιλοξενούσαν οικογένειες κατά την καλλιεργητική περίοδο του καπνού κυρίως, αποθήκες σήμερα γεμάτες εργαλεία, παλιά μηχανήματα, αλλά και υλικό που έχει παραμεριστεί, από οικιακό εξοπλισμό μέχρι τα παιδικά ποδήλατα, παλιά μηχανάκια κ.τ.λ.

Λάστιχα και σωλήνες για το πότισμα, αλυσοπρίονα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να υπάρχει σε μια τέτοια αποθήκη, έχει μπει στο στόχαστρο επιτήδειων που εκμεταλλεύονται το στοιχείο της απομόνωσης σε περιοχές σχετικά απομακρυσμένες για να εισβάλλουν και να φορτώσουν ότι βρουν.

  • Οι κλέφτες ακολουθούν την πάγια τακτική τους: Εντοπίζουν την αγροικία, διαπιστώνουν ότι δεν μένει κάποιος εκεί μόνιμα και επιλέγουν μεταμεσονύχτιες ώρες που ξέρουν ότι κανείς δεν θα επισκεφθεί το κτήμα με την αποθήκη για να «χτυπήσουν».

Σπάνε αλυσίδες, κόβουν φράχτες, διαρρηγνύουν κλειδαριές, μπαίνουν ακόμη κι απ’ τα κεραμίδια αν χρειαστεί. Στόχος τους είναι να φορτώσουν στο μικρό φορτηγό (προφανώς αγροτικού τύπου) που έχουν μαζί τους όσο περισσότερα αντικείμενα γίνεται. Και δεν κάνουν διάκριση. Παίρνουν τα πάντα.

Προτιμούν βέβαια τα ακριβά μηχανήματα και εργαλεία, αλλά αν δεν υπάρχουν τέτοια θα πάρουν ακόμη και τα παλιοσίδερα. Αν μάλιστα στο κτήμα υπάρχει κοτέτσι ή αν ο ιδιοκτήτης εκτρέφει κουνέλια ή αρνάκια, …δεν θα αφήσουν τίποτε.

  • Το πρόβλημα είναι οξύ και ήδη έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά. Προ ημερών, μάλιστα, είχαμε την εξιχνίαση 22 τέτοιων περιπτώσεων από ομάδα τριών νεαρών Ρομά, οι οποίοι και συνελήφθησαν στο Αγρίνιο, έχοντας προηγουμένως…ρημάξει τα πάντα και αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που φτάνει τις 23.000 ευρώ!  

Και μακάρι να ήταν μόνο αυτά! Κάθε τρεις και λίγο έχουμε και από μια επιδρομή σε αγροτική αποθήκη και σε εκμεταλλεύσεις.

  • Δυστυχώς, όμως, οι παθόντες δεν καταγγέλλουν πάντα ή πιο σωστά κατά ένα μικρό μόνο ποσοστό θα απευθυνθούν στις αρχές για να καταγγείλουν το συμβάν.

Ίσως από φόβο, ίσως επειδή εσφαλμένα θεωρούν ότι… δεν αξίζει τον κόπο, έχοντας, προφανώς απογοητευτεί από τις προηγούμενες εμπειρίες!  

Αυτό πάντως δεν βοηθά καθόλου τις αρμόδιες αρχές να σχηματίσουν εικόνα και να κάνουν τον ανάλογο προγραμματισμό, ώστε να αντιμετωπιστεί κατά το δυνατό το φαινόμενο.

  • Για να λέμε «και του στραβού το δίκιο», όμως, …τι να σου κάνει και η αστυνομία: Υπάρχουν πολλές εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες αποθήκες σε ελαιώνες, αμπέλια, περιβόλια και γενικά σε αγροτικές εκτάσεις. Όσα οχήματα και να διατεθούν για περιπολίες σ’ αυτές τις περιοχές (που δεν περισσεύουν, βεβαίως, αφού πρέπει να αστυνομευθούν οι πόλεις), αποτέλεσμα δεν πρόκειται να υπάρξει.

Αυτό θα γίνει μόνο αν οι πολίτες καταγγέλλουν τα συμβάντα απ’ την έρευνα που θα ακολουθήσει και το συνδυασμό των στοιχείων ανά περίπτωση.

Ακόμη οι πολίτες που διατηρούν αγροκτήματα, πρέπει να ασφαλίζουν οι ίδιοι όσο μπορούν την περιουσία τους. Τα σκυλιά, εφ’ όσον υπάρχουν, πρέπει να μην είναι δεμένα ή να μην αποκλείονται απ’ το χώρο της αποθήκης, οι παλιές πόρτες που παραβιάζονται εύκολα να αντικατασταθούν ενδεχομένως, να γίνει εγκατάσταση φωτισμού και γενικότερα να ληφθούν τα στοιχειώδη, τουλάχιστον μέτρα προφύλαξης, αυτά που μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους επίδοξους «επιδρομείς».

Διαβάστηκε 1100 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία