Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  6:18 μμ
 
wm small
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 18:48

Κοινωνικό Μέρισμα ύψους 400 εκ. ευρώ με απόδοση σε κόψιμο φόρου και πιθανό ψαλίδι για «μαξιλάρι»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για το υπερπλεόνασμα

Σε πάνω από 400 εκατ. ευρω εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί το υπερπλεόνασμα το οποίο μπορεί να διανεμηθεί ως αναπτυξιακό κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του 2019.

Ωστόσο υπάρχουν εισηγήσεις να διακρατηθεί ένα μέρος του υπερπλεονάσματος ως «μαξιλάρι» ασφαλείας. Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού δείχνουν στο δεκάμηνο το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 5,755 δισ.ευρώ έναντι στόχου για 2,314 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση για το κοινωνικό μέρισμα δεν θα γίνει εάν δεν δημοσιευθούν τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για τον Νοέμβριο τουλάχιστον σε ταμειακή βάση. Η κυβέρνηση επιθυμεί να δει πως κινήθηκε ο προϋπολογισμός σε επίπεδο 11μηνου και να είναι σίγουρο για τους αριθμούς. Το πιθανότερο είναι την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου να γίνουν ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται, να διαθέσει ένα μέρος του πλεονάσματος στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση . Εκεί θα διατεθεί ένα μέρος που υπολογίζεται σε 30 – 40 εκατ. ευρώ σε διάφορες δράσεις που θα αναπτυχθούν στην περιοχή.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας σχεδόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί το υπερπλεόνασμα με τη μορφή Κοινωνικού Eπιδόματος Αλληλεγγύης.

Άλλωστε η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι όλοι οι έκτακτοι φόροι, που επιβλήθηκαν στα χρόνια της κρίσης, θα μηδενίσουν έως το τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2023. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος του μερίσματος, δηλαδή περίπου 350 εκατ. ευρώ, εξετάζεται να αφορά την εφάπαξ μείωση ενός φόρου.

ΠΗΓΗ

Διαβάστηκε 930 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.