Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  9:29 πμ
 
wm small
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 00:45

Συνάντηση πολιτών τεσσάρων Δήμων στο «Σπίτι του Θανάση» στον Εμπεσό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο & φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Η Εθελοντική Πολιτιστική ομάδα του Ορεινού Βάλτου Δήμου Αμφιλοχίας σε συνεργασία με συλλόγους πολιτιστικούς-ορειβατικούς και πεζοπορικούς διοργάνωσε την Κυριακή 17 Νοέμβρη συνάντηση στο Καλλιτεχνικό εργαστήρι στο φιλόξενο «Σπίτι του Θανάση» στον Εμπεσό.

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν πολίτες από τους 4 όμορους Δήμους, που βρέχονται από τον Αχελώο ποταμό, Αγράφων-Αργιθέας-Καραϊσκάκη και Αμφιλοχίας.

Οι πέντε ώρες της συνάντησης πέρασαν τόσο γρήγορα, χάρις στο υψηλό πνεύμα συνεργασίας όλων και στην ποικιλομορφία των θεμάτων που συζητήθηκαν καθώς και στα καλλιτεχνικά δρώμενα που ήταν μοναδικά και ανεπανάληπτα!

Εξετάστηκαν οι πιθανότητες για την διάνοιξη και επαναλειτουργία παλιών ξεχασμένων μονοπατιών, στους ακραίους αυτούς δήμους, που για χιλιάδες χρόνια συνδέανε τους κατοίκους στις κοιλάδες του Αχελώου & Ινάχου και ήταν τα κύρια περάσματα των τσελιγγάτων από τα Άγραφα για τα χειμαδιά στους κάμπους Αμφιλοχίας και Αγρινίου.

Ελίσσονται αυτά τα λησμονημένα μονοπάτια μέσα από τόσο μαγευτικά τοπία, ράχες-βουνά-λαγκάδια-κοιλάδες-φαράγγια-ποτάμια-ρέματα και οροπέδιακαι αν αξιοποιηθούν καταλλήλως, σημανθούν και αναφερθούν σε τουριστικούς οδηγούς θα τα «ανακαλύψουν» οι σύγχρονοι Έλληνες και Ευρωπαίοιπεζοπόροικαι ορειβάτες.

Ο Πρόεδρος και αναρριχητής του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων, Θωμάς Νταβαρίνος και ο δραστήριος ορειβάτης μέλος του συλλόγου Ανδρέας Αθανασίου, έδειξαν φωτογραφίες από αναρριχητικά πεδία σε πολύχρωμες κάθετες βουνοπλαγιές και  μίλησαν για τις προσπάθειές τους στην ανάπτυξη του αθλήματος στην περιοχή τους.

Η ανερχόμενη νεαρή καλλιτέχνιδα Ελισσάβετ Αναστασίου από το Μεσολόγγι με την μελωδική της φωνή τραγούδησε «στης πικροδάφνης τον ανθό» και το «μιλώ για σένα» και απέσπασε τα χειροκροτήματα της ομήγυρης!

Ο Ευρυτάνας Ιεροψάλτης Δημήτρης Μακρής με την στεντόρεια φωνή του τραγούδησε 4 τραγούδια που μετέφεραν νοερά όλους τους ακροατές σε ποτάμια με γάργαρα νερά και πέτρινα γεφύρια!

Η φωνή του χωρίς μικρόφωνοαντιλάλησε στα βουνά του παλιού Εμπεσού και ακουγόταν πεντακάθαρη μακριά μέχρι και το Λαογραφικό Μουσείο στα 400 μέτρα!

Το πέραν των τριών λεπτών διάρκειας Κυπριακό ποίημα-ύμνος για τον καβαλάρη Άγιο Γεώργιο σε ρυθμό Βυζαντινής ψαλμουδίας, ειπωμένο από τον Πατέρα Γεώργιο Τηγάνη, άφησε άφωνους όλους!

Το ίδιο και η απαγγελία από την Νία Χαρίτου του ποιήματος του Χρήστου Σακαρίκα για τον ποταμό-θεό Αχελώο που ακούστηκε πρώτη φορά δημόσια.

Το αποκορύφωμα των καλλιτεχνικών δρώμενων της ημέρας ήταν η ανάγνωση ενός κεφαλαίου από τα 33 που περιέχει το νέο υπό έκδοση βιβλίο του συγγραφέα κυρίου Σακαρίκα.

Διάβασαν οι κυρίες Χαρίτου και Αναστασίου και όλοι μαγεύτηκαν με το πλούσιο λεξιλόγιο και την ομορφιά που απορρέει απ’ τις σελίδες του βιβλίου αυτού που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.

Η επιτυχία του όταν κυκλοφορήσει είναι εξασφαλισμένη και το ταξίδι  του στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο σίγουρο.

Ο  συγγραφέας αποκάλυψε ότι τα έσοδα από το βιβλίο και από συναφή με αυτό είδη που θα πουληθούν, πχ. μαθητικές τσάντες, θα πάνε στο Νοσοκομείο Παίδων για θεραπεία των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο.

Αξιοσημείωτη ήταν η προσοχή με την οποία άκουγαν τα νεαρά παιδιά, γιοί και κόρες των Εθελοντών μελών της Πολιτιστικής ομάδας Ορεινού Βάλτου.

Οι κυρίες Βελλησσαρία-Ρούλα-Βησσαρία-Ελισσάβετ και Νίακατασκεύασαν και πρόσφεραν στους παραβρισκόμενους χειροποίητα με αγνά προϊόντα της περιοχής εδέσματα και γλυκά, νηστίσιμα και μη.

Τι να πρωτοπεριγράψει κανείς, τα ποικίλα ορεκτικά, τις πίτες, τις σαλάτες, το γευστικότατο τσαλαφούτι, τις ραβανές, τους κουραμπιέδες και τόσα άλλα!

Λίγο πριν λήξει η συνάντηση συζητήθηκε το πρόγραμμα της Ομάδας πεζοπορίας του Ορεινού Βάλτου για τον επόμενο μήνα, που αν και χειμώνας περιέχει δυο αναβάσεις.

Την πρώτη στις 15 Δεκέμβρη στην Καλάνα Δήμου Αμφιλοχίας σε συνεργασία με τον ορειβατικό σύλλογο Άρτας και Πάτρας.

Και την δεύτερη στις 28 σε κορυφές του Δήμου Αγράφων που αγναντεύουν την κοιλάδα του Αχελώου και τον αντίπερα Ορεινό Βάλτο, σε συνεργασία με τον εκεί ορειβατικό σύλλογο και μέλη του Ορειβατικού Κορίνθου.

Ευχή όλων είναι οι αναβάσεις αυτές να γίνουν με ασφάλεια και καλό καιρό,ώστε να είναι δυνατή η θέα της λίμνης Κρεμαστών από ψηλά και των τριγύρω βουνών!

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 990 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.