Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  2:17 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019 16:32

Ανοίγει η e-πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης – Αυξημένη αναμένεται φέτος η ενίσχυση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τις «πύλες» της ανοίγει τις επόμενες ημέρες η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποδοχή των αιτήσεων των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, καθώς στην τελική ευθεία βρίσκεται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες χορήγησής του κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι το επίδομα ολόκληρης της χειμερινής περιόδου θα δοθεί εμπροσθοβαρώς, σε όλους τους δικαιούχους πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ θα είναι σημαντικά αυξημένο, αποτέλεσμα του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε φέτος, και ο οποίος κατευθύνεται αποκλειστικά στην κοινωνία, ιδιαίτερα στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει φέτος στα 68 εκατ. ευρώ, έναντι 57,5 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι είχε δοθεί επίδομα ύψους 0,16 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης και υπήρχαν συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας και τη γεωγραφική ζώνη.

Αυτό είχε ως συνέπεια είτε να επιδοτείται ένα μικρό μόνο μέρος του κόστους που κατέβαλε ο δικαιούχος είτε νοικοκυριά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν το μέγιστο επιτρεπτό να λάβουν μικρότερη επιδότηση από αυτή που δικαιούνταν.

Φέτος όμως για να λάβει ο δικαιούχος το ανωτέρω επίδομα αρκεί να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης από το διπλάσιο του ανωτέρω επιδόματος.

Με το νέο «καθεστώς», η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλλει ο δικαιούχος για τις αγορές μέχρι του ανωτέρω ύψους, με αποτέλεσμα νοικοκυριά που δεν έχουν τη δυνατότητα να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες, να λάβουν σημαντικά υψηλότερο επίδομα.Φέτος εξάλλου προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ώστε να καταστεί το επίδομα κοινωνικά ακόμη πιο δίκαιο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα πραγματικά δεδομένα των νοικοκυριών, ενώ για πρώτη φορά θα λάβουν πρόσθετο επίδομα και οι ορεινοί δήμοι της Α’ Ζώνης, που αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί μέχρι τώρα. Επίσης, οι ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί, θα λάβουν υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς δήμους.

naftemporiki.gr

Διαβάστηκε 846 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.