Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  1:11 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019 16:08

Νίκος Μπαλαμπάνης: “Άμεση προτεραιότητα για την Περιφέρεια η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή”

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γράφει ο Νίκος Μπαλαμπάνης*

Άμεση προτεραιότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εν όψει του σχεδιασμού για την νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, ο συντονισμός δράσεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Το καλοκαίρι του 2019 παραδόθηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε μορφή Πρώτων Παραδοτέων τα αποτελέσματα της αναμενόμενης μεταβολής του Κλίματος στην Περιφέρεια, μιας Μελέτης που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της κατάρτισης του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή η οποία χρηματοδοτείται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Στο πλαίσιο Εμπλουτισμού και απόκτησης Δεδομένων της Συγκεκριμένης Μελέτης, πραγματοποιήθηκε από τις αρχές του β` Εξαμήνου του 2018 έως τις αρχές του 2019 Ευρεία Διαβούλευση με το Υπουργείο, Εμπλεκόμενους Φορείς, Θεσμικά όργανα, Υπηρεσίες του 1ου και 2ου βαθμού Αυτοδιοίκησης αλλά και την Ανάδοχο Εταιρεία και στις Τρείς περιφερειακές Ενότητες.

Στόχος των Συναντήσεων ήταν η Συλλογή Απόψεων και Δεδομένων Χρόνων και από τους τρείς Νομούς.Υπήρξε μια πλήρης ενημέρωση και αποτύπωση των Αναγκών με στόχο την καλύτερη Ερμηνεία του φαινομένου αλλά και την ανταλλαγή Ιδεών και Μεθόδων για την αντιμετώπιση Αυτού και των παρεμβάσεων που απαιτούνται.

Εξήχθησαν Πολύτιμα συμπεράσματα απο τα πρώτα Παραδοτέα στα Οποία θα πρέπει να δώσουμε Ιδιαίτερη Σημασία.

Η Αύξηση της Θερμοκρασίας που έχει ως συνέπεια την Αυξανόμενη Ζήτηση σε Ενέργεια Ψύξης, η Αύξηση Εκδηλώσεων Πυρκαγιάς, οι Έντονες Βροχοπτώσεις σε Σύντομο Διάστημα με αποτέλεσμα τα έντονα Πλημμυρικά Φαινόμενα, η Άνοδος της Στάθμης της Θάλασσας με συνέπεια και την Διάβρωση των Ακτών , είναι Ενδείξεις που πρέπει να μας απασχολήσουν άμεσα.

Για το λόγο αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη,η Συμμόρφωση του Σχεδιασμού για την Νέα Προγραμματική περίοδο, με τα δεδομένα της Μελέτης που θα ολοκληρωθεί για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή με δράσεις και Έργα Μεσοπρόθεσμα και Μακροπρόθεσμα προς όφελος των πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Να σημειωθεί πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήδη έχει επιλεγεί ως Μία από τις Τρείς Περιφέρειες της Χώρας και συμμετέχει ήδη από το 2018 σε Πιλοτική Δράση που αποσκοπεί στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σε περιφερειακό επίπεδο, ως εταίρος του Ευρωπαίκού προγράμματος LIFE Integrated Projects Climate Action(LIFE-IP AdaptInGR) με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

*Περιφερειακός Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας
Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ
Αρχιτέκτων Ναυπηγός Μηχανικός ΕΜΠ

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 924 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.