Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 00:42

Ελαιοκομική περίοδος: Καλή χρονιά για την Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η εικόνα στην περιοχή από την Διευθύντρια του Εργοστασίου Ελιάς της «Ένωσης Αγρινίου» Ακριβή Κούκη

Ξεκίνησε η ελαιοκομική περίοδος και δεκάδες παραγωγοί και αγρότες ετοιμάζονται για το παραδοσιακό μάζεμα και τη συγκομιδή του υπέροχου αυτού καρπού που έχει ταυτιστεί με την αγροτική ζωή της Ελλάδας, την οικονομία, αλλά και τον πολιτισμό της.

Η ελιά, παραμένει, σαν μία από τις βασικές αγροτικές παραγωγές της Αιτωλοακαρνανίας και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας, παρά την είσοδο τα τελευταία χρόνια των νέων καλλιεργειών και των προϊόντων εκείνων που έρχονται κυρίως από το εξωτερικό.

Η ελιά και τα λάδι είναι αναντικατάστατα στην αγροτική οικονομία και στην πρωτογενή παραγωγή, απόδειξη ότι το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών οικογενειών και όχι μόνο, ασχολούνται με αυτά, περιμένοντας να έχουν και το ανάλογο κέρδος από τον κόπο τους και τη γη τους.

Φέτος, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις που υπάρχουν από τους ειδικούς γεωπόνους επιστήμονες και το ΓΕΩΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, η παραγωγή θα είναι καλύτερη από την περσινή και σαφώς πιο βελτιωμένη. Την περασμένη χρονιά η παραγωγή εξαιτίας του δάκου και των διαφόρων μικροβίων που αναπτύχθηκαν στα δέντρα, ήταν σχεδόν μηδαμινή. Η χειρότερη των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τους ελαιοπαραγωγούς, που έπαθαν μεγάλη ζημιά, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις οικογένειες και τα νοικοκυριά τους που περίμεναν να ζήσουν μέσα από το λάδι.

Φέτος, παρόλο που η συγκομιδή της ελιάς καθυστέρησε εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών του Οκτωβρίου, η παραγωγή θα είναι καλύτερη από την περσινή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα είναι και πλούσια.

Ωστόσο, θα υπάρχει παραγωγή και βελτίωση τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα λαδιού.

Παράλληλα, ο ραντισμός και ο ψεκασμός που έκαναν οι αγρότες και οι παραγωγοί για να νικηθούν κάποιες μικρόβια που μπορούσαν να κάνουν τη ζημιά, φαίνεται ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα στην παραγωγή. Έτσι, το λάδι και η ελιά επιστρέφουν και πάλι στο αγροτικό προσκήνιο και οι αγρότες ελπίζουν σε μία καλή σεζόν.

Πάντως, σε ότι αφορά την τιμή του λαδιού και ποια θα είναι αυτή που θα διαμορφωθεί φέτος στην αγορά, αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και κυρίως από τον ανταγωνισμό που θα έχει η χώρα μας από την Ιταλία και την Ισπανία, τις δύο βασικές αντιπάλους της Ελλάδας στην παραγωγή του ελαιόλαδου.

Η Διευθύντρια του Εργοστασίου Ελιάς της «Ένωσης Αγρινίου» Ακριβή Κούκη

Η Διευθύντρια του Εργοστασίου Ελιάς της «Ένωσης Αγρινίου» Ακριβή Κούκη μιλώντας στη «Σ» αποτύπωσε την εικόνα της συγκομιδής της ελιάς στην περιοχή.

Η κ. Κούκη τόνισε: «σε αυτή τη φάση παραλαμβάνουμε ελιές καλαμών και μαύρη Αγρινίου. Φέτος η παραγωγή για την μαύρη Αγρινίου είναι περιορισμένη, ενώ η χρονιά για την ελιά καλαμών ήταν καλή σχετικά με την ποιότητά της. Αυτή η περίοδος είναι πιεστική καθώς αρκετοί παραγωγοί έχουν ελιές περσινές στην αποθήκη τους. Σε γενικές γραμμές δεν διαπιστώθηκε να υπάρχει καθόλου δάκος και σαπίλα στις ελιές. Μέχρι στιγμής έχει μαζευτεί το 30% με 40% της φετινής παραγωγής. Οι παραγωγοί τελειώνουν τις ημέρες αυτές το πρώτο χέρι. Τον Σεπτέμβριο ήταν η εποχή συγκομιδής της πράσινης ελιάς και η περίοδος θεωρήθηκε πολύ καλή σχετικά με την ποιότητα και την τιμή της. Αναφορικά με τις ελιές καλαμών και τις μαύρες δεν έχουν βγει οι τιμές ακόμη, αλλά είναι θέμα χρόνου να γίνει».

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 921 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.