Με ιδιαίτερη χαρά η Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο χαιρετίζει τις εξαγγελίες της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη κατά την επίσκεψή της στις 18-10-2019 στο Αγρίνιο σχετικά με την αξιοποίηση του διατηρητέου κτηρίου των πρώην Καπναποθηκών Παπαπέτρου. Στις συναντήσεις που είχε η κα Μενδώνη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Δήμαρχο Αγρινίου, κ. Γιώργο Παπαναστασίου, την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, κα Ολυμπία Βικάτου, τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, κ. Γεώργιο Παπανδρέου, και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, αποφασίστηκε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θα χρηματοδοτήσει μέσω προγραμματικής σύμβασης το σύνολο των μελετών αποκατάστασης του κτηρίου με σκοπό τη φιλοξενία σ’ αυτό Διαχρονικού Μουσείου και το Υπουργείο Πολιτισμού δια των αρμοδίων Περιφερειακών του Υπηρεσιών θα αναλάβει την εκπόνηση της μουσειολογικής μελέτης, ώστε το έργο να ενταχθεί στο επόμενο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2021-2027. Στη συνέντευξη τύπου μάλιστα που παραχωρήθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας η κα Μενδώνη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η μορφή και η έκταση του κτηρίου επιτρέπουν να αξιοποιηθεί και ως πολυχώρος πολιτισμού και ως διαχρονικό μουσείο της ευρύτερης περιοχής, αλλά και ως ειδικός μουσειακός χώρος αφιερωμένος στην ιστορία του καπνού.

Ως γνωστόν το κτήριο των Καπναποθηκών πρώην ιδιοκτησίας Παπαπέτρου, επιφάνειας 6500 τ.μ., αποτελεί από το 2002 ιδιοκτησία του ΥΠΠΟΑ και το 2013 είχε αποφασιστεί από τις αρμόδιες Διευθύνσεις και υπηρεσιακά όργανα του Υπουργείου να φιλοξενήσει το Διαχρονικό Μουσείο της πόλεως του Αγρινίου με ειδική ενότητα αφιερωμένη στην ιστορία του καπνού. Η Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο είχε πρωτοστατήσει από το 2008 στην προσπάθεια διάσωσης και αξιοποίησης του εμβληματικού αυτού βιομηχανικού κτηρίου της πόλεως του Αγρινίου για το σκοπό για τον οποίο αγοράσθηκε από το ΥΠΠΟΑ με την οργάνωση σχετικής ημερίδας σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2012, με εμπεριστατωμένη εισήγησή της προς το Υπουργείο ζήτησε την αξιοποίηση του αξιόλογου αυτού χώρου για την υλοποίηση του παραπάνω σκοπού. Τελικά το ΥΠΠΟΑ αποφάσισε την αξιοποίηση των Καπναποθηκών και τη μετατροπή του σε Διαχρονικό Μουσείο, το οποίο θα περιλαμβάνει ευρήματα από την αρχαιότητα έως σήμερα, καθώς και τη δημιουργία ειδικής μουσειακής ενότητας αφιερωμένης στην ιστορία του καπνού, δεδομένου ότι το Αγρίνιο και η ευρύτερη περιοχή γνώρισε από την περίοδο του Μεσοπολέμου μέχρι το 2005 μεγάλη οικονομική ανάπτυξη λόγω της παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας εκλεκτής ποιότητας καπνών. Την περίοδο αυτή άνθησε το καπνεμπόριο στο Αγρίνιο και κατασκευάστηκαν μεγάλες καπναποθήκες, όπου δούλεψαν χιλιάδες καπνεργάτες. Για τον λόγο αυτό το Αγρίνιο δικαίως έχει χαρακτηρισθεί ως  η καπνούπολη της Νότιας Ελλάδας, επειδή η ανάδειξη της ταυτότητας της πόλης και της ευρύτερης περιοχής έχει ταυτισθεί με την καπνοκαλλιέργεια και το καπνεμπόριο. Ως Ιστορική-Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας χωρίς να εγκαταλείψουμε ποτέ το αίτημα αξιοποίησης των Καπναποθηκών Παπαπέτρου, αλλά βλέποντας την έλλειψη προγραμματισμού για το μεγάλο αυτό έργο, τα δυο τελευταία χρόνια αναδείξαμε και προβάλαμε σαν χώρο μνήμης και ταυτότητας και τον Καπνικό Σταθμό Αγρινίου. Σήμερα μετά τις ανακοινώσεις εκ μέρους της Υπουργού κ. Μενδώνη και του Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη στις 18 Οκτωβρίου 2019 χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση αυτές τις εξελίξεις και ελπίζομαι ότι πλέον μπορούμε να ξεκινήσουμε να κάνουμε πράξη αυτά τα έργα που σηματοδοτούν την ιστορία και την κοινωνική εξέλιξη της πόλεως του Αγρινίου.

Με τις εξαγγελίες της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού μόνο χαρά και ικανοποίηση μπορεί να αισθάνεται κανείς, αφού τέθηκε με την επίσκεψη της κας Λίνας Μενδώνη στο Αγρίνιο ο θεμέλιος λίθος για το πολυπόθητο ζητούμενο, που αποτελεί ταυτόχρονα και κοινό αίτημα ολόκληρης της κοινωνίας του Αγρινίου, την αποκατάσταση και μετατροπή του βιομηχανικού κτηρίου των πρώην Καπναποθηκών Παπαπέτρου σε Διαχρονικό Μουσείο. Η Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος δια του Διοικητικού της Συμβουλίου και των μελών της θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των αρμοδίων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, προσφέροντας τις πολύτιμες γνώσεις της γύρω από την ιστορία του τόπου, αφού αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σωματεία της πόλεως του Αγρινίου με 45 χρόνια προσφοράς στην τοπική κοινωνία.

sinidisi.gr