Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  3:20 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 18:00

Το μεγαλειώδες κτίριο-οπλοστάσιο των Αρχαίων Αιτωλών στους Δελφούς

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Οι Αιτωλοί συνδέονται στενά με τον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών διότι εκεί έκαναν προσφορές στους θεούς για τις νίκες τους. Ένα από τα μεγαλειώδη κτίρια που είχαν στον αρχαιολογικό χώρο είναι  Η Δυτική στοά, γνωστή και ως Στοά των Αιτωλών. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια των Δελφών, με μήκος περίπου 72 μέτρα και πλάτος περίπου 11. Περιλάμβανε διπλή σειρά κιονοστοιχίας. Πιθανόν κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. για να λειτουργήσει ως οπλοθήκη, ενώ αργότερα στέγασε αναθήματα των Αιτωλών.

Διέθετε διπλή κιονοστοιχία: η εξωτερική περιλάμβανε 29 κίονες και η εσωτερική 15 κίονες. Με βάση μία από τις προτάσεις αποκατάστασης, θα πρέπει να ήταν διώροφη. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια του αρχαιολογικού χώρου. Στον τοίχο του βάθους βρέθηκε επιγραφή που αναφέρει την αφιέρωση των όπλων που κατέκτησαν οι Αιτωλοί από τους Γαλατικές επιδρομές στην Ελλάδα Γαλάτες το 278 π.Χ. Με βάση τα νεώτερα δεδομένα, θα πρέπει να ανεγέρθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ., για να χρησιμεύσει ως οπλοθήκη και, όταν οι Αιτωλοί απέκτησαν τον έλεγχο του ιερού, στέγασε, στο δυτικό τμήμα της, τα αφιερώματά τους. Κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο, επάνω και μπροστά από την στοά ανεγέρθηκαν μεγάλες οικίες.

Με πληροφορίες από:
https://el.wikipedia.org/wiki/Στοά_των_Αιτωλών

Ο χώρος σήμερα. Πηγή: depositephotos.com

agrinionews.gr

 
Διαβάστηκε 3145 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.