Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  12:34 μμ
 
wm small
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 21:38

Μεγάλη συναυλία της Φιλαρμονικής Αμφιλοχίας συγκίνησε το Πατριαρχείο στη Μονή Βαλουκλή (www.real.gr)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μια ιστορική συναυλία που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης έδωσε η Δημοτική Φιλαρμονική Αμφιλοχίας, χοροστατούντος του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη Κ.Κ Βαρθολομαίου και πλήθους Ιερωμένων και Ελλήνων Κωνσταντινουπολιτών, στην Ιερά Μόνη Βαλουκλή την τελευταία ημέρα του Αυγούστου.

Η αποστολή των μουσικών της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αμφιλοχίας ταξίδεψε στις 28 Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό την οργάνωση της συναυλίας στις 31 Αυγούστου. Παράλληλα τα μέλη της αποστολής, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν ιστορικά μνημεία Ελληνικού θρησκευτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος αλλά και σπουδαία Τουρκικά ιστορικά μνημεία. Η επίσκεψη στην Αγία Σοφία,στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στο Ζωγράφειο Λύκειο ,στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται η Ελληνική πρεσβεία άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στα μέλη της αποστολής, η οποία πραγματικά συγκίνησε τους ομογενείς τόσο για το ήθος της και την καλλιέργειά της. Ο Αρχιμουσικός Γεώργιος Τσόγκας την Παρασκευή 30 Αυγούστου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί στο Πατριαρχείο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με τον οποίο μίλησαν για το έργο, τον σκοπό και την παρουσία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αμφιλοχίας καθώς και για τις λεπτομέρειες της συναυλίας.

Το Σάββατο 31 Αυγούστου στην Ιερά Μόνη Βαλουκλή στις 7.30 μ.μ. ξεκίνησε η συναυλία, η οποία είχε διάρκεια μιάμισης ώρας και στην οποία έδωσαν το παρών πέραν του Παναγιότατου, σύσσωμη και όλη η Ιερατική Ορθόδοξη Χριστιανική Κοινότητα καθώς αυτές τις ημέρες ήταν σε εξέλιξη αρχιερατικές σύνοδοι στο Πατριαρχείο. Στη συναυλία, παρευρέθησαν και πλήθος παραγόντων της ομογένειας καθώς και πολλοί προσκυνητές . Τον ιερό χώρο πλημμύρισαν οι μελωδίες των μουσικών της φιλαρμονικής που υπό τη διεύθυνση Αρχιμουσικού της Γεωργίου Τσόγκα είχαν επιλέξει να παρουσιάσουν τραγούδια σπουδαίων Ελλήνων συνθετών όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζηδάκης και ο Σταύρος Ξαρχάκος.


«Θα χαρακτήριζα την συναυλία μας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μαζί με την συναυλία μας στην Όπερα της Οδησσού ως τις πιο σημαντικές στιγμές στην έως τώρα πορεία μας, με δεδομένο πως και οι δύο έγιναν σε 2 πόλεις, οι οποίες οριοθετούν και συμβολίζουν για τον Ελληνισμό όλα εκείνα που μας κάνουν περήφανους για την ιστορία μας τις ρίζες μας και τον πολιτισμό μας .» δηλώνει στη Realnews o Αρχιμουσικός Γ. Τσόγκας και συνεχίζει « Η αγάπη που εισπράξαμε από τους εναπομείναντες Έλληνες και της Οδησσού και της Κωνσταντινούπολης ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας . Δεν θα ξεχάσω την συνάντηση μου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη καθώς και την θέρμη των λόγων του όταν συνάντησε τους μουσικούς μας με το πέρας της συναυλίας. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους όσους έχουν περάσει από την Δημοτική Αρχή του Δήμου Αμφιλοχίας και βοήθησαν με την πάροδο του χρόνου στην εξέλιξη μας ώστε να έχουμε την ευκαιρία να ανταποκρινόμαστε σε τέτοιες σπουδαίες μουσικές προσκλήσεις τους δημάρχους Μαρία Σωτηρίου, κ.Αποστόλη Κοιμήση ,και τον νέο δήμαρχο κ.Γεώργιο Κατσούλα καθώς και τα Δ.Σ του νομικού μας προσώπου. Βεβαίως οι σημαντικότερους συντελεστές της μεγάλης επιτυχίας της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αμφιλοχίας είναι τα παιδιά μας, οι μουσικοί μας!»

Ο ενθουσιασμός που έφερε αυτή η συναυλία ήταν διάχυτος και η φιλαρμονική καταχειροκροτήθηκε ενώ δέχτηκε προσκλήσεις από Μητροπολίτες και άλλων Εκκλησιών που είναι υπό την σκέπη του Πατριαρχείου για ανάλογες συναυλίες. Η συναυλία αυτή ξεχωρίζει πραγματικά στην μέχρι τώρα πορεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αμφιλοχίας η οποία έχει παρουσιάσει το έργο της τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο Προεδρικό Μέγαρο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και σε εκπομπές τηλεοπτικών καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας. Η Δημοτική Φιλαρμονική Αμφιλοχίας έχει δώσει σπουδαίες συναυλίες σε όλη την Ευρώπη με πιο σημαντική την συναυλία στην Όπερα της Οδησσού τον Σεπτέμβριο του 2017 και έχει στο ενεργητικό της συνεργασίας με τους σπουδαιότερους Έλληνες Καλλιτέχνες όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Δημήτρης Μπάσης. Ο Μανώλης Μητσιάς ,ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Φωτεινή Δάρρα και ο Κώστας Καραφώτης. Ακόμα έχει διατελέσει σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και συνεργασίες για τα ιδρύματα «Ελπίδα» και «Φλόγα».

Η Δημοτική Φιλαρμονική Αμφιλοχίας λειτουργεί στα πρότυπα Μουσικού σχολείου προσφέροντας εντελώς δωρεάν ένα ολοκληρωμένο πακέτο μουσικής παιδείας που περιλαμβάνει την εκμάθηση αλλά και την παροχή μουσικών οργάνων και την παροχή στολών στους νέους και νέες του Δήμου Αμφιλοχίας. Θεωρείται δε μια των καλύτερων Φιλαρμονικών στην Ελλάδα, γεγονός που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία αν σκεφτούμε πως όλη αυτή η προσπάθεια αφορά ένα μικρό Δήμο της χώρας μας.

real.gr

Διαβάστηκε 6867 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία