Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  7:45 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 21:28

Διμερής συμφωνία Ελλάδας - Κίνας για ακτινίδιο και κρόκο Κοζάνης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης: Σημαντική επιτυχία προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών το άνοιγμα της αχανούς κινεζικής αγοράς στα ελληνικά προϊόντα.

Τις τεράστιες ευκαιρίες που γεννά η η διμερής συμφωνία Ελλάδας - Κίνας για τον Κρόκο Κοζάνης και το ελληνικό ακτινίδιο ανέδειξε με δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Όπως τόνισε ο Υπουργός, με τα δύο πρωτόκολλα που υπέγραψε ανοίγει ο δρόμος για τους Έλληνες παραγωγούς προκειμένου να αυξήσουν τις εξαγωγές τους σε μία τεράστια αγορά όπως η κινεζική.

Ο κ. Βορίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κίνας η οποία, με τη σημαντική συμβολή της Κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά, προστατεύει για πρώτη φορά έξι εμβληματικά προϊόντα ΠΟΠ: τη Φέτα, το Ούζο, τη Μαστίχα Χίου, τις ελιές Καλαμάτας, τα κρασιά Σάμου και το λάδι Σητείας Λασιθίου. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η σχετική συμφωνία εξασφαλίζει τη διακίνηση μόνο ελληνικών ΠΟΠ προϊόντων στην Κίνα.

Σχολιάζοντας τις δύο αυτές - ιδιαιτέρως επωφελείς για την αγροτική ανάπτυξη - συμφωνίες που υπεγράφησαν, ο Υπουργός επισήμανε ότι τα ελληνικά προϊόντα αποκτούν ένα πολύ σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αχανή κινεζική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία για την υπογραφή του πρωτοκόλλου εξαγωγής κρόκου Κοζάνης στην Κίνα και την αναθεώρηση του πρωτοκόλλου για τα ακτινίδια είχε οριστικοποιηθεί κατά τη συνάντηση η οποία είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου 2019, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στις τότε δηλώσεις του ο κ. Βορίδης είχε εμφανιστεί βέβαιος για την αίσια έκβαση της συμφωνίας μέσα στο Νοέμβριο, γεγονός που επιβεβαιώθηκε πλήρως.

Διαβάστηκε 1201 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα