Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  4:21 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 17:01

Πρόωρη Συνταξιοδότηση Αγροτών: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αναλυτική ενημέρωση για το Μέτρο 113 της Πρόωρης Συνταξιοδότησης Αγροτών. Οι προϋποθέσεις, οι υποχρεώσεις, η διαδικασία πληρωμής.

Ο αποχωρών γεωργός πρέπει:

  1. να παύσει οριστικά να ασκεί οποιαδήποτε γεωργική δραστηριότητα για εμπορικούς σκοπούς ενώ μπορεί να ασκεί γεωργική δραστηριότητα για μη εμπορικούς σκοπούς και να διατηρήσει τη χρήση των κτισμάτων.
  2. να είναι τουλάχιστον 55 ετών, χωρίς να έχει φθάσει τη συνήθη ηλικία συνταξιοδότησης κατά τη στιγμή της αποχώρησής του και
  3. να έχει ασκήσει τη γεωργική δραστηριότητα τα δέκα τελευταία χρόνια πριν την αποχώρησή του.

Ο διάδοχος γεωργός πρέπει:

  1. να διαδεχθεί τον αποχωρούντα γεωργό, ως αρχηγός της γεωργικής εκμετάλλευσης ή να αναλάβει το σύνολο ή μέρος της έκτασης που απελευθερώνεται. Η οικονομική βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης του διαδόχου πρέπει να βελτιωθεί, με την αύξηση του μεγέθους της τουλάχιστον κατά 10% εντός χρονικού διαστήματος (3) ετών.
  2. να διαθέτει επαρκή επαγγελματική ικανότητα και
  3. να αναλάβει να ασκήσει τη γεωργική δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής του δικαιούχου στο πρόγραμμα.

Το Μέτρο 113 «Πρόωρη συνταξιοδότηση γεωργών και γεωργικών εργατών» έχει ως στόχο:

i) Την ενθάρρυνση της αντικατάστασης των ηλικιωμένων αγροτών από άλλους νεότερους, οι οποίοι θα βελτιώσουν την οικονομική βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων,

ii) την παροχή εισοδήματος σε ηλικιωμένους γεωργούς οι οποίοι αποφασίζουν να παύσουν την γεωργική τους δραστηριότητα και την αναδιάθεση των γεωργικών εκτάσεων για μη γεωργικές χρήσεις όταν δεν είναι δυνατή η χρήση τους για γεωργικούς σκοπούς υπό ικανοποιητικούς όρους οικονομικής βιωσιμότητας.

Η διαδικασία πληρωμής

Η διαδικασία εφαρμόζεται στο σύνολο των ενταγμένων δικαιούχων και σε κάθε αίτηση πληρωμής στo πλαίσιο των υποχρεώσεων του Μέτρου 113 που αφορά στην Πρόωρη Συνταξιοδότηση Αγροτών, είναι επαναλαμβανόμενη και αρχίζει μετά την έκδοση των αποφάσεων οριστικής ένταξης στο Πρόγραμμα για την καταβολή της ενίσχυσης, λήγει δε με την οικονομική εκκαθάρισή της.

Σκοπός της διαδικασίας είναι ο έλεγχος της αιτούμενης προς συγχρηματοδότηση δαπάνης και η συμφωνία οικονομικού και φυσικού αντικειμένου της πράξης, βάσει των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει ο δικαιούχος, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας και της Ε.Ε.

Καθορισμός Πληρωτέου Ποσού Οικονομικών Ενισχύσεων (Διοικητικός Έλεγχος) – Αναγνώριση και Εκκαθάριση Δαπάνης:

Σύμφωνα με τις αποφάσεις εφαρμογής του μέτρου, οι δικαιούχοι του προγράμματος, υποχρεούνται να υποβάλουν κάθε έτος αίτηση – δήλωση παραμονής τους στο πρόγραμμα και τήρησης των δεσμεύσεων σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, στο φορέα εφαρμογής του προγράμματος στα κατά τόπους αρμόδια καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς.

Πριν τη πρώτη πληρωμή κάθε έτους, η Διεύθυνση Πληροφορικής του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. διενεργεί μηχανογραφικούς διοικητικούς και διασταυρωτικούς ελέγχους για το σύνολο των ενταγμένων στο μέτρο 113 προκειμένου να επαληθεύσει:

  1. Οι Α.Φ.Μ. και τα Ονοματεπώνυμα των δικαιούχων, συζύγων και διαδόχων έχουν ταυτοποιηθεί και είναι εν ζωή.
  2. Οι διάδοχοι δεν έχουν διαγραφεί από διάδοχοι δικαιούχων Πρόωρης Συνταξιοδότησης
  3. Οι διάδοχοι έχουν στην κατοχή τους εκμετάλλευση και τη δηλώνουν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης
  4. Οι δικαιούχοι και οι σύζυγοί τους δεν λαμβάνουν ενιαία ενίσχυση Τα αποτελέσματα των ανωτέρω ελέγχων διαβιβάζονται στην Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας. Πριν από κάθε πληρωμή διενεργείται διοικητικός έλεγχος και με την ολοκλήρωσή του η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, Τμήμα Βελτίωσης της Ανταγωνιστικότητας αποστέλλει μέσω ηλεκτρονικού αρχείου (Email) στην τράπεζα Πειραιώς, τα αποτελέσματα του ελέγχου για τον σχετικό έλεγχο.

Στη συνέχεια συντάσσει:

  • Λίστα ελέγχου (Check List) του Μέτρου 113 (Λ_1) με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του ελέγχου ανά κανονισμό, όπου αναγράφονται αναλυτικώς το επιλέξιμο ποσό πληρωμής, το πλήθος των επιλέξιμων προς πληρωμή δικαιούχων καθώς και το πλήθος των δικαιούχων που τυχόν εξαιρέθηκαν με τα αντίστοιχα ποσά τους, η ύπαρξη συγκεντρωτικής κατάστασης ελέγχων (Check List) καθώς και τριμηνιαίας έκθεσης ελέγχου από το φορέα εφαρμογής και τέλος ο αριθμός των επιτόπιων για το ελεγχόμενο διάστημα αναφοράς.

Για όσους δικαιούχους έχει ολοκληρωθεί ο διοικητικός και μηχανογραφικός έλεγχος της αίτησης πληρωμής μεταφέρονται τα απαραίτητα στοιχεία από τη μηχανογραφική βάση της Τράπεζας Πειραιώς στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Αγροτικής Ανάπτυξης (Ο.Π.Σ.Α.Α.)., σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ενωσιακής και Εθνικής νομοθεσίας και τις τεχνικές προδιαγραφές του Ο.Π.Σ.Α.Α..

Οι ορισμένοι υπάλληλοι (δύο) της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, Τμήμα Βελτίωσης της Ανταγωνιστικότητας, δημιουργούν παρτίδα πληρωμής στο Ο.Π.Σ.Α.Α. των δικαιούχων που είναι επιλέξιμοι για πληρωμή ανά γεωγραφικό στόχο σύγκλισης και κανονισμό και συμπληρώνουν:

  • Συγκεντρωτική Κατάσταση Πληρωμής (Π_1) με την αναγνώριση και εκκαθάριση της δαπάνης με πρωτότυπες υπογραφές (από τον ελεγκτή, τον προϊστάμενο του τμήματος και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης)

Καταβολή οικονομικής ενίσχυσης

Το Τμήμα Βελτίωσης της Ανταγωνιστικότητας προωθεί, με υπογραφή προϊσταμένου της Διεύθυνσης, το φάκελο πληρωμής στη Δ/νση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων - Τμήμα Λογιστηρίου για την πραγματοποίηση της πληρωμής. Μετά την έκδοση της Εντολής Πληρωμής αποστέλλεται στο Τραπεζικό Ίδρυμα με το οποίο συνεργάζεται ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ηλεκτρονικό αρχείο για την πίστωση του ποσού της πληρωμής στον τραπεζικό λογαριασμό του κάθε δικαιούχου.

Στη συνέχεια η Δ/νση Πληρωμών - Τμήμα Λογιστηρίου καταχωρεί στο Ο.Π.Σ.Α.Α. τον αριθμό και την ημερομηνία της Εντολής Πληρωμής προκειμένου να ενημερωθεί ο Φορέας Εφαρμογής για την πραγματοποίηση της πληρωμής των δικαιούχων της παρτίδας.

Διαβάστηκε 1077 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία