Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, κόντρα σε προβλέψεις, την Κυριακή 10 Νοέμβρη 2019 με την συμπαράσταση του Δήμου Αγρινίου,πλήθος Αιτωλοακαρνάνων πολιτών και αποστράτων αξιωματικών όλων των σωμάτων, μαζί με συγγενείς των Αθανάτων νεκρών Ηρώων του 39ου Συντάγματος Ευζώνων, τίμησαν τον ένδοξο αγώνα εκείνων για την Πατρίδα-Θρησκεία και οικογένεια  στα υψώματα του Καλπακίου τον Νοέμβρη του 1940.

Πέρασαν σχεδόν 80 χρόνια από τις μέρες εκείνες που η πατρίδα τους κάλεσε στον ιερό αγώνα κι εκείνοι άφησαν τις οικογένειές τους και πρόθυμα έτρεξαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.Πολεμώνταςμε τα λιανοντούφεκά τους αντιμετώπισαν τον εχθρικό σύγχρονο μηχανοκίνητο στρατό, το βαρύ πυροβολικό και την πολεμική αεροπορία.

Αγωνίστηκαν στα χαρακώματα στην γραμμή αμύνης του Καλπακίου και δεν άργησαν να περάσουν στην αντεπίθεση καταδιώκοντας τους επιτεθέμενους Ιταλούς, κερδίζοντας σπιθαμή προς σπιθαμή το χώμα.

Κάθε λόφος και βουνό έχει την δική του ιστορία που την έγραψαν με αυτοθυσία τα παλληκάρια της Ελλάδας, που πολλά από αυτά άφησαν εκεί την τελευταία τους ανάσα και τα άθαφτα κορμιά τους.

Στο ύψωμα Βίγλα στις 16-17 Νοέμβρη του 40, έπεσαν Ηρωϊκά 48 πολεμιστές-Αξιωματικοί και οπλίτες-του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, από τους οποίους οι 16 ήταν Αγρινιώτες, 5 Μεσολογγίτες, 13 Ναυπάκτιοι, 6 Θερμιώτες, 1 Αστακιώτης, 1 Καλαβρυτινός, και 7 Ευρυτάνες.

Στο μνημείο στην κορυφή του λόφου, κάθε Νοέμβρη τελείτε επιμνημόσυνη δέηση και ακολουθεί κατάθεση στεφανιών.

Έτσι έγινε και φέτος, ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Νομού Αιτωλίας & Ακαρνανίας, διέθεσε μέσα μεταφοράς και οργάνωσε την τιμητική εκδήλωση στην μνήμη των νεκρών συμπατριωτών μας.

Πέρα από τα δύο λεωφορεία του Δήμου που μετέφεραν μέλη οργανώσεων και συγγενείς θυμάτων, στον χώρο κατέφθασαν και πολλά ιδιωτικά αυτοκίνητα με επισκέπτες από όλη την Αιτ/νία-Γιάννενα και άλλες πόλεις.

Αξιωματικοί του Στρατού και της Αστυνομίας από μονάδες της Ηπείρου και στρατιωτικό άγημα ήταν οι πρώτοι που έφθασαν και οργάνωσαν τον χώρο για την τελετή.

Έστησαν ειδικές σκηνές για να προφυλαχθούν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, μια και ο καιρός προβλεπόταν βροχερός.

Όλα έγιναν με στρατιωτικήακρίβεια και σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Μητροπολίτης Δ.Π.&Κονίτσηςκ.κ. Ανδρέας τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση και κατόπιν παράκλησης του Συντονιστή/τελετάρχη της εκδήλωσης Υπάλληλο του Δήμου Αγρινίου κυρίου Μιλτιάδη Γρηγορόπουλου, χαιρέτισε με λίγα λόγια την εκδήλωση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τι να σας πω, η παρουσία σας εδώ τα λέει όλα. Ζούμε σε καιρούς που κάποιοι προσπαθούν να αντιστρέψουν τα ηρωικά γεγονότα της Πατρίδας μας, εσείς ξεκινάτε από την Αιτωλοακαρνανία και έρχεστε εδώ σ’αυτόν τον άγονο τόπο για να αποτίσετεφόρο τιμής σ’ αυτούς που θυσίασαν την ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Εγώ χαίρομαι που σας βλέπω εδώ όλους και όλες και εύχομαι να είστε πάντα καλά.»

Ο Υπολοχαγός Πεζικού Ντεκουμές έκανε στους επισκέπτες τοπογραφική ενημέρωση της περιοχής ενώ ένας υπαξιωματικός έδειχνε τις κατευθύνσεις των λόφων και βουνών.

Ο συντονιστής Μιλτιάδης έδωσε τον λόγο στον Αντιδήμαρχο Αγρινίου κύριο Καλαντζή Κώστα ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση εκ μέρους του Δημάρχου Γιώργου Παπαναστασίου.

Ακολούθως ο Αντισυνταγματάρχης Πυροβολικού ε.α. Τσάντζαλος Περικλής, Πρόεδρος Παραρτήματος Ε.Α.Α.Σ. Νομού Αιτ/νίας χαιρέτισε την εκδήλωση αναφέροντας ότι η ένωση αποστράτων με δεκάδες μέλη παρίσταται και φέτος  στο ευλαβικό μνημόσυνο προς τιμήν των πρώτων 45 ηρωικών νεκρών του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων στην μάχη της Βίγλας κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο. Έκλεισε τον λόγο του με τους στίχους του Γ. Δροσίνη: «Σαν ίσκιοι μεγαλόκορμοι-κι απείραχτοι απ’ τα χρόνια-σέρνετε εμάς τ’ αγγόνια-στον δρόμο της τιμής»

Ο κύριος Σπυρίδων Τσίγκας, Πρόεδρος του Συλλόγου Παναιτωλιωτών Αθηνών & Πειραιώς, και ανηψιός του Ήρωα Ανδρέα Τσίγκα-Εφέδρου Ανθυπολοχαγού, που έχασε την ζωή του υπέρ Πατρίδας σ’ αυτό το ύψωμα έκανε την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης.

Μεταξύ άλλων είπε: «Η σημερινή ημέρα είναι μία ακόμη σελίδα της ιστορικής επετείου της 28ης Οκτ. του 40, μια ηρωική πράξη του ιστορικού έπους που υλοποιήθηκε στον ιερό αυτό χώρο από τα τότε στρατευμένα παιδιά της Ελλάδας. …Η επιμνημόσυνη αυτή δέηση είναι ιερά υποχρέωση μας προς εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, για την ελευθερία….Ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς έδινε την πρώτη του συνέντευξη με τους Πινδαρικούς στίχους «Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα, μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του εικοσιένα»….Ο Ανθ/γός Ανδρέας Τσίγκας όταν πήρε την διαταγή τής επίθεσης, με την διμοιρία του ανεβαίνει προς αυτό εδώ το ύψωμα με τους ευζώνους του και με το όπλο προτεταμένο κατά του εχθρού εφώναξε: Επίθεση!»…Πρώτη ριπή τον τραυματίζει, ξανασηκώνεται και φωνάζει «επάνω τους παιδιά!» δεύτερη ριπή τον βρίσκει στο στήθος και σωριάζεται νεκρός, έτσι έπεσε ο Ανθ/γός Ανδρέας Τσίγκας Πτυχιούχος της Νομικής και καμάρι του Παναιτωλίου….Σε λίγο το ύψωμα της Βίγλας είχε καταληφθεί και την επομένη έγινε προσωρινή ταφή των Ευζώνων και των Ιταλών σ’ αυτό εδώ το χωράφι καθώς διέταξε ο Διοικητής τους. Κατόπιν ενεργειών του Χρήστου Τσίγκα αδελφού του Ανδρέα προς το Γ.Ε.Σ. ανηγέρθειτο μνημείο στην μνήμη των 18 ηρωικώς πεσόντων Αξ/κών και Ευζώνων εναντίον των Ιταλικών Δυνάμεων εισβολής και ενταφιασθέντων ενταύθα τον Μάϊο του 1980. Αιωνία σας η μνήμη Αθάνατοι Ήρωες.

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από τον Διοικητή του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων Συνταγματάρχη κ. Σπύρου, τον Αντιδήμαρχο Αγρινίου κ. Καλαντζή Κώστα, από τον κ. Πότση της περιφέρειας Ηπείρου, τον κ. Κολιοπάνο Υποδιευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, τον Αντιδήμαρχο κ. Κότσαλο του Θέρμου, τον πρόεδρο της κοινωφελούς επιχείρησης Ι.Π.Μεσολογγίου κ. Σωτηρόπουλο, τον Δήμαρχο Κονίτσης κ. Έξαρχο, τον Δήμαρχο Ζαγορίου κ. Σουκουβέλο, τον Πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξ/κών Στρατού κ. Περικλή Τσάντζαλο Αντισυνταγματάρχη Πυροβολικού ε.α., τον Πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξ/κών Στρατού νομού Ιωαννίνων, τον Διοικητή Πυροσβεστικής Διοίκησης Ιωαννίνων, τον Πρόεδρο συνδέσμου εφέδρων Αξ/κωνΑιτ/νίας κ. Σακαρέλο, την Πρόεδρο του Συλλόγου Αναπήρων & θυμάτων πολέμου του 1940 νομού Αιτ/νίας κα. Καψάλη, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αγρινίου κ. Δημήτριο Τσούνη, τον Πρόεδρο του Ανεξάρτητου Συνδέσμου Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Αγρινίου κ. Λιάπη, την Πρόεδρο τοπικής κοινότητας Καβαλαρίου Ανατολικού Ζαγορίου κα. Θάνου, τον Πρόεδρο της κοινότητας Πέρκου Δήμου Θέρμου κ. Τσάμη, τον πρόεδρο τοπικής κοινότητας Μαυροβουνίου κ. Μπούση Κ., την κα. Μαίρη ΤσιχριντζήΒαϊνά της Ιστορικής & Αρχαιολογικής Εταιρείας Δ. Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο, την κα. Μαίρη Χρυσικοπούλου του Παναιτωλοακαρνανικού συλλόγου Γυναικών Αγρινίου & του Λαογραφικού Μουσείου Αιτ/νίας, τον κ. Τζέρμπο του παραρτήματος Εθνικής Αντίστασης Γεροπλατάνου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από συγγενείς των Ηρώων, ξεκινώντας με τον κύριο ΣπύροΤσίγκαανηψιό του έφεδρου Ανθ/γού Ανδρέα Τσίγκα, την κα. Πατεροπούλου Χριστίνα για τον θείο της Στρατιώτη Δημόπουλο Πέτρο, τον Στρατόπουλο Επαμεινώνδα για τον Εύζωνα Στρατόπουλο Σπύρο, τον Φώτη Ξηρό για τον θείο του Στρατιώτη Φώτη Ξηρό, τον κ. Αθανάσιο Καλτσά για τον θείο του Αθανάσιο Καλτσά, τον Βελέντζα Κων/νο για τον θείο του Στρατιώτη Βελέντζα Κων/νο, την Παπαδημητρίου Βασιλική για τον Στρατιώτη Πεινασμένο Ευθύμιο, τον ΠαπαντώνηΔημ. Για τον ΔεκανεαΠαπαντώνη Χαρίλαο, την Χριστάκη Βασιλική για τον Στρατιώτη Στραβοδήμο Αλέξανδρο.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, η στρατιωτική μπάντα έπαιξε τον Εθνικό Ύμνο και η εκδήλωση έκλεισε με την αποχώρηση του Μητροπολίτη, αρχών και επισήμων ενώ το άγημα παρουσίαζε όπλα.

Οι επισκέπτες στον ιερό αιματοβαμμένο ιστορικό τόπο του Καλπακίου, έδωσαν υπόσχεση να ξανάρθουν του χρόνου και να κρατήσουν την παράδοση του προσκυνήματος στους Ήρωες του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων.

Και εγώ ο γράφων συμμετέχοντας στην εκδήλωση αυτή, ένοιωσα μεγάλη περηφάνεια που ο πατέρας μου πολέμησε από την πρώτη μέρα του πολέμου, στα σύνορα και στο Καλπάκι, μέχρι τα Χριστούγεννα του 40 όπου «προ Τεπελενίω» στην Αλβανία τραυματισμένος συνελήφθη αιχμάλωτος και για πέντε ολόκληρα χρόνια δούλευε στα κάτεργα…

Απόστολος Κων. Καρακώστας

sinidisi.gr