Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  11:29 μμ
 
wm small
Σάββατο, 09 Νοεμβρίου 2019 14:01

Το σκεπτικό της Κεραμέως έχει μεν βάση, αλλά και μια έλλειψη…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αν δούμε το θέμα όχι τοπικά, αλλά συνολικά, η απόφαση της Υπουργού Παιδείας να αναστείλει την έναρξη λειτουργίας 38 πανεπιστημιακών τμημάτων που με βάση το νόμο Γαβρόγλου επρόκειτο να λειτουργήσουν την ακαδημαϊκή χρονιά 2020 -2021, έχει ένα βάσιμο σκεπτικό.

Πράγματι τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια και χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Πράγματι ο σχεδιασμός Γαβρόγλου έγινε χωρίς τη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Πράγματι ορισμένα τμήματα ιδρύθηκαν με τροπολογίες, βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ίδρυαν τμήματα στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Εξάλλου για το πόσο «πατούσε» στην πραγματικότητα ο σχεδιασμός Γαβρόγλου είναι ενδεικτικό ότι άφηνε στην ευχέρεια των Πρυτανικών Αρχών να συνεκτιμήσουν υποδομές και προσωπικό και να αποφασίσουν, αν θα λειτουργήσουν από φέτος ή από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Και τα Πανεπιστήμια «απάντησαν» ότι δεν υπήρχαν υποδομές και προσωπικό, άρα ο Κ. Γαβρόγλου ίδρυε τμήματα στα χαρτιά χωρίς απολύτως καμία προϋπόθεση.

Σημασία πλέον έχει το από δω και πέρα. Η Νίκη Κεραμέως είπε πως «στόχος μας είναι να επανεξεταστεί η ανάγκη δημιουργίας τους, συνολικά από τη νέα ενισχυμένη Ανεξάρτητη Αρχή, στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και μετά από την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας».

Θα πρέπει εδώ να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στο τι τελικά θα πράξει το Υπουργείο Παιδείας. Είναι μεν σωστό να γίνουν μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, αλλά από την άλλη είναι και υποχρέωση του Υπουργείου να βελτιώσει τις συνθήκες (σε πόρους, προσωπικό, υποδομές κτλ) στα Ιδρύματα, ώστε ο όποιος σχεδιασμός να έχει και βιωσιμότητα… Και γι αυτό το τελευταίο δεν έχουμε ακούσει κάτι από την ηγεσία του Υπουργείου και συνεπώς δεν μπορούμε παρά να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί…

Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 5425 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.