Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  2:15 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2019 20:18

Παραμένει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το παλιό Νοσοκομείο Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αρνητική εντύπωση και έκδηλη ανησυχία προκάλεσε σε πρώτο χρόνο η απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για την ανακατανομή των πιστώσεων έργων της ΣΑΕ 091 του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2019. Με την απόφαση αυτή γίνεται μείωση των πιστώσεων για το έργο που αφορά την αναδιαμόρφωση μέρους του παλιού Νοσοκομείου Αγρινίου κατά το ποσό των 950.000€.

Τα χρήματα αυτά μεταφέρονται σε κωδικό που αφορά την «Αναβάθμιση δεξιοτήτων επαγγελματικών ομάδων υψηλής εξειδίκευσης του τομέα υγείας», προκειμένου «να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες για πληρωμές που αφορούν μισθοδοσία», όπως αναγράφεται στην απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του sinidisi.gr η σκέψη πως απεντάσσεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η ανακατασκευή μέρους του παλιού Νοσοκομείου είναι λάθος. Και αυτό γιατί τα χρήματα για το παλιό Νοσοκομείο Αγρινίου που δεσμεύτηκαν για το 2019, από τη στιγμή που βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της χρονιάς και το έργο δεν έχει καν δημοπρατηθεί, δεν πρόκειται όπως είναι λογικό να απορροφηθούν στις 50 και κάτι μέρες που απομένουν στο 2019. Επομένως κρίθηκε σκόπιμο τα χρήματα να μεταφερθούν αλλού για να απορροφηθούν. Ο κωδικός για το παλιό Νοσοκομείο συνεχίζει να υφίσταται και θα λάβει ξανά τις απαραίτητες πιστώσεις το 2020 με την έγκριση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του 2020. Εξάλλου είναι χαρακτηριστικό ότι στην απόφαση αυτή αναφέρεται ότι η πίστωση για παλιό Νοσοκομείο μειώνεται για το 2019 κατά 950.000€, ήτοι από 1.000.000€ σε 50.000€.  Επομένως ο κωδικός συνεχίζει να υπάρχει. Πηγές καλά γνωρίζοντες τα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανέφεραν στη «Σ» ότι αυτή η μεταφορά πιστώσεων από τον ένα κωδικό στον άλλο είναι μια συνηθισμένη πρακτική, που γίνεται στο τέλος κάθε χρονιάς προκειμένου είτε να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, είτε να καλυφθούν τυχόν έκτακτες ανάγκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βασικός αρμόδιος και κύριος του έργου για το παλιό Νοσοκομείο είναι το Υπουργείο Υγείας και η 6η ΥΠΕ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι απλώς ο φορέας υλοποίησης του έργου, αυτός δηλαδή που θα το δημοπρατήσει και θα το εκτελέσει. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο υπεγράφη προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την 6η ΥΠΕ, προκειμένου να προωθηθεί το έργο. Μάλιστα ο τότε Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας σε συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει στο Αγρίνιο είχε μιλήσει για δημοπράτηση εντός τριμήνου, δηλαδή, μέσα στο καλοκαίρι. Όμως δημοπράτηση δεν υπήρξε το καλοκαίρι, κάτι που μάλλον εγείρει ερωτηματικά για την ωριμότητα του έργου.

Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Υγείας και η 6η ΥΠΕ καλό θα ήταν εντός του 2020 να ξεκαθαρίσουν τις όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν και να δώσουν εντολή δημοπράτησης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 850 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.