Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  8:40 μμ
 
wm small
Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 17:35

Αιτωλοακαρνανία: Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις από τα διαγνωστικά κέντρα;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Εν αναμονή των εξελίξεων

Έχουν εξαγγείλει τριήμερο «λουκέτο» – Ποια τα αιτήματα των εκπροσώπων του κλάδου

Απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινούν τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, καθώς και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί στις 21 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ). Είχε προηγηθεί σύσκεψη όλων των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) όπου και ελήφθη η απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο κλάδος ζητά να καταργηθεί το clawback που είναι η υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ με την υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού.

Όπως ανακοίνωσε ο ΠΑΣΙΔΙΚ μετά από ευρεία σύσκεψη που στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου που είναι ο θεσμικός θεματοφύλακας όλου του ιατρικού κόσμου της χώρας, στην οποία συμμετείχαν όλες σχεδόν οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες ενώσεις των ιδιωτικών μονάδων εργαστηριακής και κλινικο-εργαστηριακής ιατρικής, αλλά και Πρόεδροι άλλων μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων, αποφασίστηκε η έναρξη κινητοποιήσεων του κλάδου των ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων, με μοναδικό αίτημα την κατάργηση του claw back, του ανήθικου, ληστρικού και καταστροφικού μέτρου της αυτόματης περικοπής υπέρβασης των δαπανών ενός κλειστού και ανεπαρκούς προϋπολογισμού για τις πραγματικές ανάγκες των 10.000.000 ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις.

Να σημειωθεί ότι ο κλάδος είχε ξεκινήσει κινητοποιήσεις και τον περασμένο Μάιο με πολύ μεγάλη συμμετοχή διεκδικώντας ακριβώς την ικανοποίηση του ίδιου αιτήματος, αλλά η απεργία διεκόπη λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Όπως εξηγούν οι εκπρόσωποι του κλάδου, το clawback προστιθέμενο σε άλλα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβάλλει από το έτος 2013 και μετά, «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια όλες ανεξαιρέτως τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής στη χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή».

Ο ΠΑΣΙΔΙΚ επισημαίνει ότι πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του Οργανισμού εξυπηρετούνται από τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής (Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια), αφού οι περισσότερες κρατικές δομές έχουν καταρρεύσει. Η απεργία θα είναι τριήμερη και ξεκινά στις 21/11/2019 οπότε και θα μπει λουκέτο στις μονάδες.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδας (Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ.) Κυριακή Κώτσα

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδας (Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ.) Κυριακή Κώτσα τόνισε για το θέμα στη «Σ»: «εξαγγέλθηκε απεργιακή κινητοποίηση όσον αφορά στην διεκδίκηση της άρσης του μέτρου του claw back. Είναι άδικο και ληστρικό μέτρο καταβολής ενός «προστίμου» στα εργαστήρια όταν υπάρχει υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού. Οι εξετάσεις των ασθενών διεκπεραιώνονται κανονικά από τα ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια και γενικά εργαστήρια ιατρικής όπως ακτινολογικά πυρηνικής ιατρικής και διαγνωστικά κέντρα αλλά όταν φτάνουμε στο σημείο της αποζημίωσης των εξετάσεων τότε το κράτος λέει ότι τα χρήματα που αντιστοιχούν στις εξετάσεις είναι λιγότερα όποτε αναλογικά θα σας πληρώσουμε για λιγότερες εξετάσεις από αυτές που έχετε εκτελέσει. Αυτό το άδικο μέτρο θέλουμε η κυβέρνηση να το πάρει πίσω. Κουβαλάμε όλα αυτά τα χρόνια ένα δυσβάσταχτο κόστος και πλέον δεν αντέχουμε άλλο. Υπάρχει ο νέος προϋπολογισμός ο οποίος θα ψηφιστεί εντός Νοεμβρίου στη βουλή στον οποίο προβλέπεται μια δαπάνη 477 εκατ. ευρώ για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 8,5 % του συνολικού προϋπολογισμού για την υγεία όταν στα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. είναι περίπου 30%. Εμείς θέλουμε να αυξηθεί το ποσοστό αυτό για να μπορεί ο κόσμος να κάνει τις εξετάσεις του και αυτές να πληρώνονται κανονικά από το δημόσιο ώστε να υπάρχει η δημόσια υγεία. Βρισκόμαστε όλοι σε αναβρασμό και γίνονται διαπραγματεύσεις από το υπουργείο με τη συντονιστική επιτροπή μας η οποία είχε προαναγγείλει και τις απεργιακές κινητοποιήσεις την Άνοιξη, οπότε περιμένουμε την ανταπόκριση του υπουργείου Υγείας. Εφόσον ικανοποιηθούν κάποια αιτήματα θα υπάρξει αναστολή των κινητοποιήσεων, εάν όχι θα προχωρήσουμε κανονικά. Για ένα πακέτο εξετάσεων που κοστίζει 24,51 ευρώ το κράτος θα μας δώσει περίπου 8 ευρώ, γιατί οι μικροβιολογικές εξετάσεις κατά κύριο λόγο έχουν πολύ μεγάλη υποκοστολόγηση και στα 8 ευρώ εφαρμόζουν επιπλέον και το claw back, άρα είναι πολύ μεγάλη η υποκοστολόγηση».

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 858 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.