Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:48 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2019 17:59

Καπναποθήκες Παπαπέτρου: Η ποιοτική διαφορά ανάμεσα στο τότε και στο τώρα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η διαμάχη ανάμεσα στη δημοτική αρχή Αγρινίου και την παράταξη Καζαντζή για τις Καπναποθήκες Παπαπέτρου μας θύμισε την… ξεχασμένη Προγραμματική Σύμβαση του 2013 και την ποιοτική διαφορά των τότε ενεργειών με τις τωρινές εξαγγελίες των Μενδώνη, Φαρμάκη, Παπαναστασίου.

Το 2013 η δημοτική αρχή Μοσχολιού σε προεκλογικό ουσιαστικά χρόνο πήρε την πρωτοβουλία να χρηματοδοτήσει τις μελέτες για τις Καπναποθήκες Παπαπέτρου, μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Επρόκειτο για ένα εν πολλοίς προεκλογικό πυροτέχνημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι χρειάστηκαν να περάσουν 10 μήνες για να εγκριθεί αυτή η Προγραμματική Σύμβαση από την ομόσταυλη μάλιστα κομματικά με τη δημοτική αρχή Μοσχολιού περιφερειακή αρχή Κατσιφάρα. Και όπως μάθαμε σήμερα χωρίς να εγκριθεί και να υπογραφεί ποτέ από το Υπουργείο.

Η ποιοτική διαφορά είναι ότι σήμερα οι εξαγγελίες γίνονται από υπουργικά χείλη, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό, όταν επιτέλους φαίνεται πως επιτέλους κινητοποιείται ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, το Υπουργείο Πολιτισμού. Μία ακόμη σημαντική διαφορά είναι ότι η χρηματοδότηση των μελετών θα γίνει από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και όχι από το δήμο Αγρινίου, που ούτως ή άλλως έχει επωμιστεί πολλές φορές βάρη που δεν του αναλογούν υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές του. Για παράδειγμα, χρηματοδοτώντας τις μελέτες για το αρχαίο θέατρο της Στράτου. Αυτή τη φορά ο δήμος Αγρινίου “απαλλάσσεται” από το οικονομικό κόστος και αυτό είναι αν μη τι άλλο σημαντικό. Επίσης σημαντική διαφορά είναι ότι τώρα οι εξαγγελίες γίνονται μετεκλογικά και μάλιστα υπάρχει μπροστά μια ολόκληρη θητεία για την Κυβέρνηση, την Περιφερειακή και Δημοτική αρχή για να κριθούν οι εξαγγελίες εκ του αποτελέσματος.

Με βάση τα τωρινά δεδομένα της υπόθεσης είναι περιττό να αναλύσει κανείς, γιατί δεν έγινε το παραμικρό για την υπόθεση αυτή εδώ και 17 χρόνια, που το κτίριο πέρασε στην ευθύνη του Υπουργείου. Όσο κι αν είναι εξοργιστικό πως ούτε ο δήμος, ούτε το Υπουργείο κινήθηκαν για την αξιοποίηση των Καπναποθηκών τις εποχές αμέσως μετά την εξαγορά του κτιρίου, όπου ακόμη οι χρηματοδοτήσεις ήταν παχυλές τόσο για το δήμο όσο και για την Περιφέρεια, τώρα προέχουν άλλα πράγματα… Προέχει οι εξαγγελίες να γίνουν πράξη γρήγορα. Ας θυμηθούμε ότι η μελέτη για το αρχαίο θέατρο Στράτου χρειάστηκε έξι χρόνια για να καταρτιστεί και τελικά αύριο 5/11 να εισέλθει για έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Αν λοιπόν θέλουμε να προλάβουμε το επόμενο ΕΣΠΑ, που είναι ο στόχος για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης του κτιρίου, η μελέτη θα πρέπει να καταρτιστεί και να εγκριθεί σε λιγότερο από έξι χρόνια, όπως έγινε με το θέατρο της Στράτου. Και αυτό θα είναι ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 5286 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.