Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  12:55 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2019 17:55

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΑΧΕΛΩΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.: Τα δέντρα πέφτουν, μαζί και οι… μάσκες των αυτουργών!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πέρασαν δέκα ημέρες από το ψήφισμα διαμαρτυρίας που εξέδωσε προς αρμόδιους φορείς και πολιτικούς εκπροσώπους η Τοπική Κοινότητα Πενταλόφου και το Σωματείο Ανάδειξης «ΑΧΕΛΩΟΣ» για την επικινδυνότητα στο άλσος Πενταλόφου και οφείλουμε να ενημερώσουμε εκ νέου τους κατοίκους και τα ΜΜΕ για την εξέλιξη του θέματος.

Άμεση ήταν η απόκριση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, ο οποίος μας μετέφερε ότι - παρότι δεν εμπλέκεται θεσμικά - είναι δίπλα μας για οποιαδήποτε ενέργεια. Επιπλέον, θετικά αξιολόγησε το θέμα η γραμματεία του Βουλευτή Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος είναι ενήμερος για το θέμα και έχει προγραμματίσει ραντεβού με αντιπροσωπεία κατοίκων του χωριού, ενώ θετική απόκριση είχε και το Γραφείο Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος- Ιονίου με την κα. Αιμιλία Δημητροπούλου να προωθεί έγγραφο προς όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Η γενική ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού όμως δεν «αγγίζει» τις τοπικές υπηρεσίες που εκτός του ότι εθελοτυφλούν, πλέον και κωφεύουν και δρουν(;) σα να είναι τα χωριά και οι κάτοικοι τσιφλίκια τους. Καμία αντίδραση, λοιπόν, τόσο από το Δασαρχείο Μεσολογγίου, όσο και από την Υπηρεσία Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου που δεν άσκησε την παραμικρή πίεση σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα για ένα χώρο που ανήκει στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου.

Η φύση όμως φρόντισε να προειδοποιήσει και να ξεγυμνώσει ακόμη μια φορά την ανεπαρκή τους παρουσία, όχι μόνο στα απόμακρα χωριά των Οινιάδων, αλλά και σε κεντρικούς δρόμους της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, όπως έγινε σήμερα Δευτέρα 4 Νοεμβρίου μετά από μια ξαφνική θεομηνία στη πόλη (επισυνάπτουμε φωτογραφίες).

Παρεμπιπτόντως, στις σημερινές πτώσεις δέντρων στο Μεσολόγγι παρατηρήσαμε έντονη κινητικότητα της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, ενώ στο Πεντάλοφο αναγκάστηκαν οι κάτοικοι να απομακρύνουν οι ίδιοι τα πεσμένα δέντρα από τον δρόμο.

Άλλωστε ουδέποτε επισκέφθηκε κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας το χωριό μας προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία μετά την τεράστια καταστροφή που υπέστη το άλσος δασυλλίου, παρά μόνο κάποιες τηλεφωνικές επαφές.

Τα δέντρα πέφτουν και μαζί τους πέφτουν και οι… μάσκες των αυτουργών!

Αλλά ας σοβαρευτούμε κύριοι:

  • Καταγγέλλουμε εκ νέου την αδιαφορία κυρίως του Δασαρχείου Μεσολογγίου και κατ’ επέκταση της Διεύθυνσης Δασών Αιτωλοακαρνανίας και του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου για την αδράνειά τους επί του θέματος.
  • Απαιτούμε εκ νέου να μελετήσετε την έγγραφη διαμαρτυρία μας και να προωθήσετε τις απαραίτητες ενέργειες λόγω των επερχόμενων έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα και εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την εικόνα εγκατάλειψης ενός δημοσίου χώρου που εγκυμονεί κινδύνους ακόμη και για απώλειες ζωές συνανθρώπων μας.

Ερωτάτε ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:

  • Μπορούν οι δημότες να επισκέπτονται ελεύθερα το άλσος; Μπορούν να χρησιμοποιούν τη στάση λεωφορείου; Μπορούν οι επισκέπτες να σταθμεύουν έναντι του άλσους;
  • Η εικόνα του άλσους αντιπροσωπεύει τη νέα δημοτική Αρχή και ποιες ενέργειες θα κάνει επ’ αυτού;
  • Είναι αλήθεια – εξ όσων διαβάσαμε στην τοπική εφημερίδα «ΑΙΧΜΗ» (επισυνάπτουμε άρθρο) – ότι το Δασαρχείο «άναψε» πράσινο φως και ότι ο Δήμος αδυνατεί να προχωρήσει στην υλοποίησή του;

Ερωτάτε το Δασαρχείο Μεσολογγίου:

  • Όταν ένα ΔΕΝΤΡΟ χάνεται, άραγε ΠΡΕΠΕΙ να αποκαθίστανται;

Υ.Γ.: Και για να κατανοήσουμε τον υπερβολικό φόρτο εργασίας σας, κάποια στιγμή θα επαναφέρουμε και το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στο βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ) με ένα τμήμα του να περιλαμβάνεται στην ζώνη προστασίας NATURA 2000.

Διαβάστηκε 874 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.