Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  9:22 πμ
 
wm small
Κυριακή, 03 Νοεμβρίου 2019 20:56

Τρέξιμο, Πόνος στο γονάτο και Τρόποι αντιμετώπισης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τρέχεις και πονάς κατά τη διάρκεια της προπόνησης στα γόνατα με αποτέλεσμα να θες να εγκαταλείψεις ;

Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη άρθρωση του ανθρωπίνου σώματος και επιτρέπει κυρίως την κάμψη/ έκταση του ποδιού. Αποτελείται από το περιφερικό τμήμα του μηριαίου οστού, το κεντρικό της κνήμης και την επιγονατίδα.

Τα τμήματα των οστών αυτών που βρίσκονται μέσα στην άρθρωση καλύπτονται από αρθρικό χόνδρο, μια λεία επιφάνεια που επιτρέπει την ομαλή ολίσθηση αλλά και την απορρόφηση των κραδασμών κατά τη διάρκεια της κίνησης και της φόρτισης. Υπάρχουν διάφοροι αιτιολογικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων σφαλμάτων προπόνησης, ανατομικές και βιομηχανικές παραλλαγές ανά ασκούμενο , καθώς επίσης και διαφορές στα παπούτσια και στις τρεχούμενες επιφάνειες.

Ο πόνος στα γόνατα αποτελεί συχνό φαινόμενο στους δρομείς μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων και ανάλογα με το σημείο της φλεγμονής , μπορεί να διακριθεί σε 4 βασικά αίτια: α) οστεοαρθρίτιδα , β) σύνδρομο λαγοκνημιαίας ταινίας , γ) τενοντίτιδα επιγονατίδας και δ) σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου.

Στην οστεοαρθρίτιδα παρουσιάζεται φθορά του υαλοειδούς χόνδρου (που βρίσκεται στην άρθρωση) με αποτέλεσμα την τριβή των οστών μεταξύ τους.
Στο σύνδρομο λαγοκνημιαίας ταινίας, ο πόνος εμφανίζεται στην εξωτερική πλευρά του γονάτου και συνήθως τον νιώθουμε στα πρώτα 5 λεπτά του τρεξίματος και υποχωρεί όταν σταματάς. Η λαγονοκνημιαία ταινία ξεκινάει από το ισχίο και καταλήγει στην κνήμη διασχίζοντας την άρθρωση του γόνατος. Όταν η λαγονοκνημιαία ταινία είναι σφιχτή, τρίβεται στην εξωτερική επιφάνεια του μηριαίου οστού πάνω από το γόνατο και προκαλείται έντονος πόνος.

Στην τενοντίτιδα επιγονατίδας , νιώθεις τον πόνο κάτω από την επιγονατίδα και ψηλά στην κνήμη σου, που οξύνεται όταν τρέχεις. Επίσης, πονάς εκεί όταν ανεβαίνεις ή κατεβαίνεις σκάλες. Αυτό συμβαίνει επειδή η δύναμη που ασκείται στο γόνατο κατά τη διάρκεια του τρεξίματος μπορεί μερικές φορές να ασκήσει υπερβολική πίεση στον τένοντα της επιγονατίδας.Στο σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου, η επιγονατίδα δεν ευθυγραμμίζεται με το μηρό κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, με αποτέλεσμα να προκαλείται ερεθισμός του χόνδρου που επενδύει την οπίσθια επιφάνειά της.

Τρόποι αντιμετώπισης:
• Η μείωση του προπονητικού όγκου και αντικατάσταση της χιλιομετρικής προπόνησης με προπόνηση μυΪκής ενδυνάμωσης μέτριας έντασης , η οποία βοηθά τις αρθρώσεις να παραμένουν εύκαμπτες ενώ παράλληλα δυναμώνει τους μύες που στηρίζουν τα ισχία και τα γόνατα , βελτιώνοντας το εύρος κίνησης του γονάτου.
• Η χρήση foam roller θα σε βοηθήσει καθώς προκαλεί αυξημένη κυκλοφορία του αίματος, καλύτερο εύρος κίνησης και αποκατάσταση της ισορροπίας του μήκους του μυός στις αρθρώσεις, προσφέροντας ανακούφιση.
• Το πελματογράφημα και η αγορά ειδικών πάτων οι οποίοι συμβάλλουν στη διατήρηση σωστής στάσης του σώματός σου κατά την διάρκεια της άσκησης , καθώς επίσης και στην καλυτέρη απορρόφηση των κραδασμών.
• Η κρυοθεραπεία στην περιοχή θα βοηθήσει να μειωθεί το οίδημα και η αίσθηση του πόνου.
• Η χρήση ελαστικού επιδέσμου ο οποίος προκαλεί μείωση των ενοχλήσεων .
• Η λήψη αντιφλεγμονώδους για την αντιμετώπιση της φλεγμονής .

Τέλος, σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να καταλάβουμε σε ποιά κατηγορία ανήκουμε και να δώσουμε χρόνο στον τραυματισμό , με την ορθή καθοδήγηση κάποιου ειδικού.

https://www.fmh.gr/wp-content/uploads/2019/09/22136969_1695908580440528_2753050423461758598_o-150x150.jpg

Άρτεμις Βαλίνη – Γυμνάστρια,Running Coach , Χανιά

Πηγές:
Richard H. Gross : Leg length discrepancy in marathon runners.
Journal of the American Academy of Orthopedic Surgeons :Running Injuries to the Knee
John W. Orchard, Peter A. Fricker, Anna T. : Biomechanics of Iliotibial Band Friction Syndrome in Runners.
Αρθρίτιδα (Οστεοαρθρίτιδα) Γόνατος Συμπτώματα & Θεραπεία- Α. Δεληγεώργης
Τι προκαλεί την Οστεοαρθρίτιδα και ποιοί οι τρόποι πρόληψής της; -FarmaSyn

fmh.gr

Διαβάστηκε 4408 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.