Γ. Παπαναστασίου: «Φιλοδοξία μας να αποτελέσει εκ νέου τοπόσημο»

Συζητήσεις με το Ίδρυμα Παπαστράτου και για τα άλλα δύο κτίρια

Ομόφωνα εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη, από το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου η υποβολή πρότασης ύψους 15 εκατ. ευρώ από το δήμο Αγρινίου στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» του Υπ. Εσωτερικών για την ανακαίνιση του πενταώροφου τσιμεντένιου κτιρίου των Καπναποθηκών Παπαστράτου. Η πρόταση του δήμου μάλιστα εγκρίθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, επειδή αν και υπήρχαν διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο για παράταση της πρόσκλησης αυτή τελικά δεν υπήρξε. Έτσι χθες, η πρόταση του δήμου Αγρινίου κατατέθηκε και επίσημα από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Μίμη Σκορδόπουλο.

Όπως τόνισε,  κατά την  προχθεσινή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο  ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, με τη συγκεκριμένη πρόταση λαμβάνεται  υπόψη το πολιτιστικό παρελθόν της περιοχής και αξιοποιείται στο μέγιστο δυνατό το υφιστάμενο, υψηλής σημασίας, κτιριακό απόθεμα: «Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο αστικό περιβάλλον δίνοντας νέα ταυτότητα στο κέντρο της πόλης. Κομμάτι αυτού του σχεδιασμού είναι η ανάδειξη των Καπναποθηκών Παπαστράτου. Φιλοδοξία μας είναι να αποτελέσει εκ νέου τοπόσημο, συνδέοντας την παράδοση με τη σύγχρονη βιώσιμη οικονομία. Στη δική μας στρατηγική, το ιστορικό Αγρίνιο, έχει και παρόν και μέλλον» είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόταση και ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την στέγαση όλων των Υπηρεσιών του Δήμου, οι οποίες στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια ή κτίρια του δήμου που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις,  όπως το Βεστιάριο του ΔΗΠΕΘΕ, η Φιλαρμονική, τα χορευτικά και αθλητικά τμήματα της ΚΕΔΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο ο Δήμος Αγρινίου διαθέτει το ποσό των 95.301€ για την πληρωμή ενοικίων (ποσό 45.168 € από ίδια έσοδα και ποσό 50.133 € από επιχορήγηση του Υπ. Εσωτερικών)… Είναι χαρακτηριστικό της ανάγκης του δήμου για χώρους πως η Οικονομική Υπηρεσία στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο καταλαμβάνοντας δύο ορόφους, ενώ υπάρχουν ακόμη διευθύνσεις που τα τμήματά τους στεγάζονται και σε διαφορετικά κτίρια… Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι η φιλαρμονική του δήμου αριθμεί 240 μέλη και στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο εμβαδού μόλις 300 τετραγωνικών μέτρων… Είναι λοιπόν προφανές ότι η αξιοποίηση του χώρου, θα αποφέρει και σημαντικό οικονομικό όφελος για το δήμο Αγρινίου.

Η πρόταση συγκεκριμένα περιλαμβάνει: 

  • Την στατική ενίσχυση του κτιρίου και τη δημιουργία αίθριου στο κέντρο του κτιρίου, αποτελούμενο από τέσσερις οπές για να εξασφαλιστεί ο φωτισμός και αερισμός όλων των ορόφων, ώστε να είναι δυνατή η στέγαση των Υπηρεσιών.
  • Στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού με αναβάθμιση ενεργειακά του κτιρίου κατά δυο τουλάχιστον κατηγορίες και κατάταξή του σε ενεργειακή κατηγορία Β σύμφωνα και με τις απαιτήσεις της πρόσκλησης.
  • Αναβάθμιση των εσωτερικών χώρων του κτιρίου με κατασκευή χωρισμάτων κυρίως από γυψοσανίδες για τη δημιουργία γραφείων
  • Θερμομόνωση- υγρομόνωση του κτιρίου εξωτερικά σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές
  • Κατεδάφιση του όμορου τριώροφου κτιρίου που στεγάζονται σήμερα οι υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου και κατασκευή στη θέση του ενός τρίτου κλιμακοστασίου για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κτιρίου.
  • Τέλος το κτίριο θα εξασφαλίζει την προσβασιμότητα στα Άτομα με ειδικές Ανάγκες.

Συζητήσεις με το Ίδρυμα Παπαστράτου για περιέλθει στο δήμο ολόκληρο το συγκρότημα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Αγρινίου, κατά τη συζήτηση του θέματος αποκάλυψε πως ο δήμος Αγρινίου είναι σε συζητήσεις με το Ίδρυμα Παπαστράτου, οι οποίες -όπως είπε- βρίσκονται σε καλό δρόμο, προκειμένου να παραχωρηθούν στο δήμο Αγρινίου και τα άλλα δύο κτίρια του συγκροτήματος των Καπναποθηκών Παπαστράτου, που ανήκουν στο Ίδρυμα. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα καθυστερήσει εκ των πραγμάτων, αφού για να γίνει μια τέτοια παραχώρηση θα πρέπει να υπάρξει δικαστική απόφαση, λόγω της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των ιδρυμάτων. Ένα τέτοιο σενάριο, θα ήταν πράγματι θετικό να γίνει πράξη, αφού έτσι την ευθύνη για όλο το συγκρότημα των Καπναποθηκών Παπαστράτου θα έχει ο δήμος Αγρινίου. Το εν λόγω συγκρότημα, με τρία κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας, τα οποία αποτιμώνται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια, με συνολικό εμβαδό περί τα 15.000 τετραγωνικά μέτρα, είναι ίσως ένα τα πια ακριβά «αστικά κενά» της χώρας.

Και επιτέλους τώρα δρομολογείται η μερική έστω αξιοποίησή του…

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα «Συνείδηση» 

sinidisi.gr