Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  8:45 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 16:42

Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος: «Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αγρινίου χρειάζεται άμεσα στήριξη ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πριν ένα χρόνο, το Νοέμβρη του 2018, οι 48 διευθυντές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας της χώρας μη αντέχοντας την ανύπαρκτη χρηματοδότη των σχολείων τους με επιστολή τους προς τις αρμόδιες αρχές ανέφεραν:

«…Βρισκόμαστε στα τέλη του Νοέμβρη και, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η απαραίτητη χρηματοδότηση του καινοτόμου αυτού θεσμού είναι απόλυτα μηδενική! Στα ήδη οξυμμένα οικονομικά προβλήματα με τις ελλείψεις κονδυλίων των προηγούμενων δύο χρόνων, έρχεται να προστεθεί η ανύπαρκτη χρηματοδότηση της τρέχουσας, μέχρι σήμερα τουλάχιστον χρονιάς.

Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με σωρεία οικονομικών δυσχερειών οι οποίες σύντομα θα καταστήσουν τη λειτουργία των Σ.Δ.Ε. απαγορευτική κι αδύνατη καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις λειτουργούν αποκλειστικά χάρη στο φιλότιμο και τον εθελοντισμό των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευομένων…».

Δυστυχώς πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος και η χρηματοδότηση παραμένει ανύπαρκτη ενώ τα προβλήματα των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας συνεχίζονται και διογκώνονται.

Ειδικά για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αγρινίου όπου φοιτούν περίπου 120 μαθητές η κατάσταση είναι απογοητευτική.

Και φέτος όπως και τα τρία προηγούμενα χρόνια δεν δόθηκε ούτε ευρώ από το Υπουργείο για τα λειτουργικά έξοδα. Έτσι αναγκαστικά αυτά καλύπτονται από εκδηλώσεις που διοργανώνει το σχολείο όπως χορούς, λαχειοφόρους, bazaar κλπ

Τα λιγοστά έσοδα χρησιμοποιούνται κυρίως για την καθαριότητα του σχολείου καθώς δεν υπάρχει υπάλληλος καθαριότητας, την προμήθεια ειδών υγιεινής και καθαρισμού, αναλώσιμων, υλικών υπολογιστών, για το βάψιμο αιθουσών που γίνεται εθελοντικά από τους μαθητές κλπ

Έτσι το σχολείο συνεχίζει να λειτουργεί οριακά και τη φετινή σχολική χρονιά σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο χάρη στο φιλότιμο και τον καθημερινό αγώνα των εκπαιδευτικών και την κατανόηση και βοήθεια των μαθητών.

Όμως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Η συνεχιζόμενη αδιαφορία και η απαξίωση της πολιτείας προς το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αγρινίου αλλά και προς όλα τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας της χώρας καθιστά αδύνατη τη λειτουργία τους.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αγρινίου είναι βέβαιο ότι οδηγείται αργά ή γρήγορα στο κλείσιμο.

Σε αυτή την δύσκολη κατάσταση η τοπική αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού, παρότι δεν έχει την ευθύνη, δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα. Είναι απαραίτητο να αναλάβει πρωτοβουλίες και να στηρίξει το θεσμό των ΣΔΕ καλύπτοντας τις ανεπάρκειες της κεντρικής εξουσίας.

Καλούμε τον Δήμο Αγρινίου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να ενεργοποιηθούν άμεσα και να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Αγρινίου ώστε να συνεχίσει να υπάρχει και να προσφέρει το σημαντικό για την κοινωνία έργο του: μια δεύτερη ευκαιρία στη μάθηση και στη ζωή.

Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου
Επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών»
Διαβάστηκε 683 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.