Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  9:47 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 18:20

Απόφαση βόμβα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το μάθημα των Θρησκευτικών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αναλυτικότερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέτασε τις προσφυγές δύο οικογενειών από τη Μήλο και τη Σίφνο οι οποίες επιθυμούσαν τα παιδιά τους να απαλλαγούν από το μάθημα των θρησκευτικών. Αυτό δεν είχε καταστεί δυνατόν αφού σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας έπρεπε να υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση ότι τα παιδιά δεν είναι Ορθόδοξα. Όπως είπε στο newsit.gr ο συνήγορος των οικογενειών Βασίλης Σωτηρόπουλος, οι γονείς προσέβαλαν τις υπουργικές αποφάσεις αρχικά στο ΣτΕ, λόγω συνεχόμενων αναβολών όμως προσέφυγαν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το κράτος καλείται να αποζημιώσει τις οικογένειες

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε το δικαίωμα των μαθητών για ουδέτερη θρησκευτική εκπαίδευση, επιβάλλοντας στους γονείς το βάρος της υπεύθυνης δήλωσης. Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι το κράτος παραβίασε το ανθρώπινο δικαίωμα των παιδιών και επέβαλλε στο ελληνικό κράτος να πληρώσει 8.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια ως αποζημίωση» εξήγησε στο newsit.gr ο κ. Σωτηρόπουλος.

Όπως αναφέρει η γραμματεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου οι προσφεύγοντες γονείς ισχυρίστηκαν ότι εάν ήθελαν να απαλλαγούν οι κόρες τους από το μάθημα των θρησκευτικών έπρεπε να δηλώσουν ότι δεν ήταν Χριστιανές Ορθόδοξοι. Περαιτέρω, προσέφυγαν διότι ο διευθυντής του σχολείου θα έπρεπε να διακριβώσει εάν οι δηλώσεις ήταν αληθείς, ενώ οι δηλώσεις αυτές θα τηρούνταν και στα σχολικά αρχεία. Οι οικογένειες επικαλέστηκαν ιδίως το άρθρο 9 για την ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας καθώς και το άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου για το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Οι προσφυγές υποβλήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις 5 και στις 8 Ιανουαρίου 2018 αντίστοιχα και η απόφαση εκδόθηκε σήμερα Πέμπτη από τμήμα επτά δικαστών ένας εκ των οποίων είναι Έλληνας.

Διορία τριών μηνών μέχρι την υλοποίηση της απόφασης

Πάντως προς το παρόν δεν μπορεί να υπάρξει απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών βάσει της συγκεκριμένης απόφασης, αφού το ελληνικό κράτος έχει διορία τριών μηνών ώστε να προσφύγει σε ανώτερο βαθμό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα εντός διαστήματος τριών μηνών από την έκδοση της σημερινής απόφασης, κάθε ενδιαφερόμενος διάδικος μπορεί να ζητήσει την παραπομπή της στο Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως. Εάν υποβληθεί τέτοια αίτηση, μια σύνθεση από πέντε δικαστές θα αποφασίσει εάν η υπόθεση θα πρέπει να παραπεμφθεί για περαιτέρω εξέταση. Σε αυτή την περίπτωση, η υπόθεση θα δικαστεί με ακροαματική διαδικασία στο Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως και θα εκδοθεί τελική απόφαση. Εάν απορριφθεί το αίτημα, η απόφαση του Τμήματος θα κηρυχθεί τελική την ίδια ημέρα και θα διαβιβαστεί στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εποπτεία της εκτέλεσής της.

Όπως επισημαίνει πάντως ο κ. Σωτηρόπουλος η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενη αντίστοιχη απόφαση της Αρχής Προστασίας για τα Προσωπικά Δεδομένα.

Ακούστε τον κ. Σωτηρόπουλο

Ρεπορτάζ: Μάριος Αραβαντινός

newsit.gr

Διαβάστηκε 921 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.