Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  8:32 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 17:24

Προειδοποιήσεις για Κυκλοκόνιο, Καπνιά, Καρκίνωση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με χρήσιμες συμβουλές για τους παραγωγούς, από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας.

Κυκλοκόνιο

Μυκητολογική ασθένεια που εμφανίζεται κυρίως στα φύλλα των ελαιοδέντρων. Προκαλεί φυλλόπτωση, εξασθένιση των δέντρων και σε έντονες προσβολές μειωμένη καρποφορία. Οι συνθήκες που επικρατούν (υψηλή υγρασία σε συνδυασμό με πτώση θερμοκρασίας) είναι ευνοϊκές για μολύνσεις.

Συνιστάται να γίνει τις επόμενες ημέρες ένας ψεκασμός με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, λαμβάνοντας υπόψιν το περιθώριο πριν τη συγκομιδή που ορίζεται στην ετικέτα.

Σε περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη υγρασία να γίνει ένας επαναληπτικός ψεκασμός μετά από ένα μήνα. Εάν συμπίπτει με την περίοδο συγκομιδής, ο ψεκασμός να ακολουθήσει την συλλογή του ελαιοκάρπου.

Καπνιά

Είναι το μαύρισμα που παρατηρείται επάνω στα φύλλα και στους κλαδίσκους των ελαιοδέντρων με αποτέλεσμα να εμποδίζει τις διαδικασίες φωτοσύνθεσης και διαπνοής. Δημιουργείται από μύκητες που αναπτύσσονται στα μελιτώματα εντόμων (κοκκοειδών). Αντιμετωπίζεται ταυτόχρονα με το κυκλοκόνιο. Καλύτερη καταπολέμηση επιτυγχάνεται με την καταπολέμηση των κοκκοειδών την κατάλληλη εποχή.

Καρκίνωση

H ασθένεια δημιουργείται από την είσοδο του βακτηρίου ψευδομονάδα στις πληγές και σχισμές του φλοιού των κλάδων της ελιάς. Ιδανικές συνθήκες για την είσοδο του βακτηρίου υπάρχουν μετά το κλάδεμα, χαλάζι, παγετό, συγκομιδή. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της καρκίνωσης είναι οι όγκοι που δημιουργούνται στους βραχίονες και στους βλαστούς των ελαιοδέντρων.

Αντιμετωπίζεται με αφαίρεση και κάψιμο των κλαδίσκων και κλάδων που έχουν τους όγκους. Στους μεγάλους βραχίονες συνιστάται να γίνεται αφαίρεση των όγκων και απολύμανση των πληγών με ένα πυκνό διάλυμα χαλκούχου σκευάσματος. Χρειάζεται απολύμανση των κλαδευτικών εργαλείων και ένας ψεκασμός με ένα χαλκούχο σκεύασμα μετά από χαλάζι, παγετό, κλάδεμα και συλλογή.

Διαβάστηκε 977 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία