Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  1:14 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 11:03

Eνέργειες για την επανίδρυση του Τμήματος Δ.Π.Π.Ν.Τ. ζήτησαν από το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου οι μεταπτυχιακοί του

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Έθεσε το ζήτημα η Χριστίνα Σταρακά. Για εξελίξεις γύρω απο το Πανεπιστήμιο έκανε λόγο ο δήμαρχος Γ.Παπαναστασίου επικαλούμενος την πενταετή μίσθωση του κτιρίου της ΕΑΣ και την προκύρξη για δωμάτια για στέγαση φοιτητών που περιλαμβάνει και το Αγρίνιο. 

Δεν ήταν θέμα της ημερήσιας διάταξης ωστόσο το ζήτημα του Πανεπιστημίου συζητήθηκε ακροθιγώς και στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου.

Αφορμή στάθηκε επιστολή μεταπτυχιακών φοιτητών του «Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών» στις παρατάξεις.

Με την επιστολή τους ζητούν ενημέρωση για το ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την επανίδρυση του τμήματος (που καταργήθηκε και τη θέση του πήρε το τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας).

 

Την επιστολή αυτή επικαλέστηκε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά ζητώντας ενημέρωση από τον δήμαρχο. Η κυρία Σταρακά υπενθύμισε δέσμευση του δημάρχου για σύσταση επιτροπής για το θέμα, ζήτησε το ζήτημα του Πανεπιστημίου να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση και να υπάρξει στρατηγική για αυτό.

Ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου στην απάντηση του ανέφερε πως για την κατάργηση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών υπήρξε και επιστολή στον υπουργό Παιδείας ενώ σημείωσε πως –από τις παρατάξεις-μόνο αυτός αντέδρασε με ανακοίνωση. Αφού εξέφρασε εκ νέου την ευχή για «αυτόνομο πανεπιστήμιο» έκανε λόγο και για εξελίξεις αναφερόμενος στην πενταετή μίσθωση του κτιρίου της ΕΑΣ και στο γεγονός πως η προκήρυξη του πανεπιστημίου Πατρών για τη στέγαση φοιτητών περιλαμβάνει πλέον και το Αγρίνιο.

Τι αναφέρουν στην επιστολή τους οι Μεταπτυχιακοί Φοιτητές του «Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών»

Οι Μεταπτυχιακοί Φοιτητές του «Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών» στην επιστολή τους στον δήμαρχο Αγρινίου, τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους Δημοτικούς συμβούλους αναφέρουν τα εξής:

Την 11η Ιουλίου του 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντησή μας με τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γεώργιο Παπαναστασίου όπου συζητήθηκε το θέμα της κατάργησης του «Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών» (ΔΠΠΝΤ). Στη συνάντηση αυτή έγινε αναλυτική παρουσίαση των επιχειρημάτων μας υπέρ της επανίδρυσης του τμήματος. Παρόμοιες συναντήσεις έγιναν με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και βουλευτές του Νομού μας.

 Εκείνο το διάστημα, αρκετοί φορείς της πόλης μας, τάχθηκαν δυναμικά υπέρ του τμήματος με ανακοινώσεις που εξέδωσαν. Σήμερα, μερικούς μήνες μετά από όλες αυτές τις συναντήσεις, θα θέλαμε να ενημερωθούμε για την πορεία των ενεργειών που στοχεύουν στην επανίδρυση του ΔΠΠΝΤ και σας καλούμε να είστε δυναμικοί υποστηρικτές μας σ’ αυτόν τον αγώνα, θεωρώντας το θεσμικό σας ρόλο καταλυτικό. Η κατάργηση ενός τμήματος ΑΕΙ είναι μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα κατάσταση. Εντύπωση δε, προκαλεί το γεγονός πως, από όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα στην Ελλάδα, είναι το μόνο που καταργήθηκε και ενώ λειτουργούσε για 15 έτη με έδρα το Αγρίνιο, χωρίς αιτιολόγηση και χωρίς μεταβατικές διατάξεις για τους φοιτητές του αλλά και τους πτυχιούχους του.

Πριν μερικά χρόνια, ένα από τα δύο πανεπιστήμια που καταργήθηκαν ήταν αυτό της Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο!!! Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ένα σοβαρό θέμα που προκύπτει για τους αποφοίτους του καταργηθέντος τμήματος ΔΠΠΝΤ, δημιουργώντας προφανώς πρόβλημα με το πτυχίο τους και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και προοπτικές. Το πλέον παράδοξο, που εγείρει πολλές απορίες, είναι πως τον Ιανουάριο του 2019 το τμήμα αξιολογήθηκε με άριστα από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Αρ. Πρωτ. 8335 Αθήνα 21-01-2019 με ισχύ για τέσσερα έτη), αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα και την καινοτομία του τμήματος και τον Απρίλιο του 2019, με συνοπτικές διαδικασίες, το τμήμα καταργήθηκε.

Στόχος μας είναι η επανίδρυση του ΔΠΠΝΤ στο Αγρίνιο, παράλληλα με τη λειτουργία του ήδη υπάρχοντος Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας με έδρα το Αγρίνιο, καθώς αλληλοσυμπληρώνονται και δημιουργούνται έτσι στέρεες βάσεις για το μέλλον. Παράλληλα, θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των φοιτητών στο Αγρίνιο, δημιουργώντας θετικές για τους εν δυνάμει φοιτητές συνθήκες αλλά και για τη ζωή στην πόλη μας.

Το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών συνέδεε τις νέες τεχνολογίες και το ψηφιακό πολιτισμικό προϊόν με τη διαχείριση πολιτισμικών πόρων. Αυτό το έκανε ιδιαιτέρως πρωτοποριακό και με προοπτικές να προσφέρει πολλά και στον τομέα του Πολιτισμού στην πόλη μας. Το επίσης πρωτοποριακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δικτυακές Πόλεις και Αναπαραστάσεις» που είχε το τμήμα, εξειδικευόταν σε δράσεις που αφορούν την πόλη, με πολυσυλλεκτική επιλογή υποψηφίων από πολλά επιστημονικά πεδία και με πολλούς από το Αγρίνιο μεταπτυχιακούς φοιτητές. Εμείς, θα προσπαθούμε να ενημερώνουμε πρόσωπα και φορείς που θεωρούμε πως έχουν τη δύναμη και τη θέληση να συμπορευτούν μαζί μας σε αυτήν την προσπάθεια.

Στις επόμενες κινήσεις μας είναι μια συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας κα. Νίκη Κεραμέως. Η ίδια η Υπουργός είχε τονίσει ότι θα στηρίξει τα τμήματα με άριστη αξιολόγηση ΑΔΙΠ καθώς και τα τμήματα που δίνουν έμφαση στις νέες τεχνολογίες. Όπως αναφέραμε, θεωρούμε τον ρόλο σας αποφασιστικής σημασίας. Πιστεύουμε πως μπορείτε να καθορίσετε τις εξελίξεις.

Ζητάμε από εσάς, να προσπαθήσετε με όλες σας τις δυνάμεις, για την επανίδρυση του ΔΠΠΝΤ στο Αγρίνιο.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

(Ακολουθούν τα  ονόματα)

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1845 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 11:10
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.