Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  8:43 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 16:57

Με τον Μητροπολίτη κ. Κοσμά συναντήθηκε η ομάδα «Βάλτος και Επανάσταση»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο & φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά συνομίλησαν μέλη της εθελοντικής πολιτιστικής ομάδας «Βάλτος και Επανάσταση» στη συνάντηση που είχαν στο γραφείο του χθες, Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019. Σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν η ενημέρωση του Σεβασμιότατου για τον προγραμματισμό των εργασιών της ομάδας εν όψει των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Ο Σεβασμιότατος διέθεσε τον πολύτιμο χρόνο του ακούγοντας τις προτάσεις της ομάδας για τον εορτασμό της επετείου της Επανάστασης που χάρισε στον τόπο αυτό την Ελευθερία.Στην πολύτιμη αυτή συζήτηση, όπου αναλύθηκε σε βάθος η συμβολή της Εκκλησίας και του κλήρου στους αγώνες, τονίστηκε ιδιαίτερα το τεράστιο έργο του Αγίου Πατέρα Κοσμά του Αιτωλού που περπάτησε σε όλο τον Ελλαδικό χώρο και συσπείρωσε τον σκλαβωμένο λαό. Αν δεν προϋπήρχε αυτός,δεν θα υπήρχε Ελλάδα.

Η επικεφαλής της Πολιτιστικής Ομάδας κα Παρθενία Χαρίτου ανέλυσε και παρέδωσε εκτυπωμένο το πρόγραμμα των δράσεων που θα γίνουν στην περιοχή του Ορεινού Βάλτου του δήμου Αμφιλοχίας και είναι ενταγμένεςστον προγραμματισμό του δήμου Αμφιλοχίας.Αξίζει να σημειωθεί πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος δήμαρχος κ. Γιώργος Κατσούλας, έθεσε ως σκοπό του την άψογη διεξαγωγή των εκδηλώσεων στην ιστορική αυτή περιοχή του δήμου Αμφιλοχίας, όπου οι αγωνιστές πολέμησαν σε όλες της μάχες κατά των αλλόθρησκων κατακτητών σε όλη την δυτική Ρούμελη, με αποκορύφωμα το Ιερό Μεσολόγγι.

Ο Σεβασμιότατος κ.κ. Κοσμάς άκουσε με μεγάλη προσοχή τα μέλη της ομάδας, συνεχάρη και ευχήθηκε στην ομάδα των «παιδιών του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη της Καλάνας», να πετύχει τους στόχους της στην πρωτοβουλία της αυτή.Επαίνεσε τους συλλόγους των χωριών του δήμου Αμφιλοχίας και τις τοπικές κοινότητες, ειδικά όσες θα αναλάβουν το έργο της διοργάνωσης των ημερίδων που θα προηγηθούν των κορυφαίων εκδηλώσεων τον Μάρτιο του 2021.

Ακολούθως, εξέθεσε τις δράσεις στις οποίες θα προβεί η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας για τον εορτασμό της επετείου του 1821. Η Μητρόπολη θα έχει ενεργό συμμετοχή και σκοπεύει μάλιστα να διοργανώσεισυνέδριο στο Μαρτυρικό Μεσολόγγι.

Ο Σεβασμιότατος άκουσε με προσοχή την ταπεινή ιδέα του γράφοντος για την ανέγερση ενός μνημείου Βαλτινών αγωνιστών τηςΕπανάστασης του 1821, στη θέση Λουτρά Χαλκιοπούλων και στο πλάτωμα που βρίσκεται απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά. Θα μπορούσε μάλιστα να αποτελέσει θεσμό για την περιοχή η τέλεση κάθε χρόνο στην γιορτή του Αγίου στις 24 Αυγούστου, μνημόσυνου για τους προγόνους μας και εορταστικές εκδηλώσεις για τον Άγιο και τους αγωνιστές, αφού αυτά τα δύο συνυπάρχουν στην Ιστορία μας.

Το σημείο είναι πάνω στον δρόμο που συνδέει την Αμφιλοχία με τα ορεινά χωρία του Δήμου και συνεχίζει προς την Άρτα, είναι δε κομβικό σημείο για τους ταξιδιώτες προς και από Ευρυτανία και Θεσσαλία.

Ο Σεβασμιότατος κ.κ. Κοσμάς επικρότησε την ιδέα, τόνισε όμως ότι επειδή η ημερομηνία συμπίπτει με τις εκδηλώσεις στην γενέτειρα του Αγίου Πατρός Κοσμά στο Θέρμο, θα πρέπει να γίνεται ο εορτασμός σε μεταβλητή ημερομηνία και στην πλησιέστερη Κυριακή προς την 24η Αυγούστου ώστε να μπορεί να παρευρεθεί ο ίδιος καθώς και πολλοί άλλοι.

Πρόσθεσε ακόμη την ιδέα της τοποθέτησης σταυρών στα σημεία από όπου πέρασε και δίδαξε ο Άγιος Κοσμάς, και είναι πολλά αυτά τα σημεία, στο δήμο Αμφιλοχίας.Άριστη ιδέα αυτή του Μητροπολίτη, είθε οι τοπικές κοινότητες, πολιτιστικοί σύλλογοι και ευλαβείς Χριστιανοί κάτοικοι του δήμου να πράξουν ο καθένας ότι μπορεί, ώστε να χαραχθεί ένα φωτεινό μονοπάτι στα βήματα του Πατροκοσμά.
Το μονοπάτι αυτό, από Σταυρό σε Σταυρό, σε χωριά και οικισμούς κρυμμένους στα βουνά και στις λαγκαδιές της απέραντης ορεινής περιοχής, σηματοδοτημένο, χαρτογραφημένο και ενταγμένου στα επίσημα Ευρωπαϊκά μονοπάτια για πεζοπόρους και φυσικά αναφερόμενο στον Τουριστικό οδηγό που η ομάδα οραματίζεται, θα μπορούσε να γίνει ένας πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους πεζοπόρους-περιηγητές στις κρυμμένες ομορφιές του Δήμου Αμφιλοχίας.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 996 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.