Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:48 μμ
 
wm small
Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019 21:24

10 τρόποι που η τηλεόραση σε σκοτώνει

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η τηλεόραση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας.

Όλοι μας έχουμε τουλάχιστον από 1 συσκευή στο σπίτι μας να παρακολουθούμε. Ωστόσο, η τηλεόραση είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία μας. Η παρακολούθησή της μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Υπάρχουν πολλοί περίεργοι τρόποι που πεθαίνουν οι άνθρωποι.Η τηλεόραση όμως δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Οι επιβλαβείς επιδράσεις της φαίνονται σταδιακά στην υγεία μας. Εδώ θα διαβάσεις τρόπους με τους οποίους η τηλεόραση σε οδηγεί προς τον θάνατο.

1. Υψηλή χοληστερίνη

Το 1990, στο Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια, μελέτησαν τα επίπεδα της χοληστερόλης στα παιδιά, ώστε να διερευνηθεί κατά πόσον τα επηρεάζει το να βλέπουν τηλεόραση ή να παίζουν βιντεοπαιχνίδια. Το αποτέλεσμα της έρευνας, ήταν συγκλονιστικό: Τα παιδιά που παρακολουθούσαν περισσότερη τηλεόραση είχαν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Τα παιδιά που παρακολουθούσαν τηλεόραση για τέσσερις ώρες την ημέρα είχαν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από καρδιακή νόσο αργότερα στη ζωή τους. Αυτό οφείλεται στην καθιστική ζωή και στη λήψη ανθυγιεινών τροφών.

2. Σε κάνει πιο χαζό

Μια έρευνα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που παρακολουθούσαν περισσότερες από δύο ώρες τηλεόραση την ημέρα, σημείωσαν σημαντικά χαμηλότερες αποδόσεις στα τεστ σε σχέση με άλλους συνομίληκούς τους.

Επίσης, μια μελέτη της Νέας Ζηλανδίας ανακάλυψε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που παρακολουθούσαν περισσότερο τηλεόραση, επιτύγχαναν ελάχιστα ακαδημαϊκά.Έγινε έρευνα σε 1.000 βρέφη που είχαν επιλεγεί τυχαία μέχρι την ηλικία των 26 ετών. Όσοι παρακολούθησαν λιγότερη τηλεόραση είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποφοιτήσουν τόσο το γυμνάσιο όσο και το κολέγιο.

3.Δημιουργεί εγκληματίες

Μια βρετανική μελέτη σε περισσότερα από 11.000 παιδιά, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που παρακολούθησαν τουλάχιστον τρεις ώρες τηλεόραση την ημέρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε αντικοινωνικές δραστηριότητες, όπως ο εκφοβισμός ή κλοπή.

Ωστόσο, μιλάμε για μία χώρα με τεράστιο αριθμό συλλήψεων και γενικότερη βία στο κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον. Αρνητικός παράγοντας είναι επίσης, η υπερβολική βία στα κινούμενα σχέδια, όπου τα παιδιά παρακολουθούν.

4. Προβλήματα ύπνου

Σε μια κοινή μελέτη του νοσοκομείου MassGeneral και του Harvard School of Public Health, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τα αποτελέσματα ενός αριθμού διαφορετικών παραγόντων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την πρώιμη παιδική ηλικία.

Εξετάστηκαν τα ακόλουθα κριτήρια : πόσο πολύ χρόνο ένα βρέφος ήταν σε ένα δωμάτιο με ανοιχτή τηλεόραση, πόσο χρόνο τα μεγαλύτερα παιδιά βλέπουν τηλεόραση και το κατά πόσον τα παιδιά κοιμούνται σε ένα δωμάτιο με τηλεόραση. Ανακάλυψαν ότι κάθε ώρα της τηλεόρασης συνέβαλε σε επτά λιγότερα λεπτά ύπνου και όσα παιδιά είχαν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο συνέβαλαν σε 30 λιγότερα λεπτά ύπνου.

5. Πίνεις περισσότερο αλκοόλ

Μια κοινή ομάδα επιστημόνων από την Ολλανδία και τον Καναδά έκαναν έρευνα σε 80 νεαρούς άνδρες, ηλικίας 18-29. Τοποθετήθηκαν σε διαφορετικές ομάδες και έπρεπε να παρακολουθήσουν τηλεόραση με διάφορους βαθμούς αλκοόλ στην οθόνη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι, οι άνθρωποι έπιναν κατά μέσο όρο 1,5 περισσότερα μπουκάλια μπύρα ή κρασί όταν παρακολουθούσαν ταινίες ή διαφημίσεις που διαφήμιζαν βαριά ποτά, από εκείνους που δεν παρακολουθούσαν διαφημίσεις. Το αποτέλεσμα βέβαια της μελέτης είναι βραχυπρόθεσμο.

6. Σε κάνει βίαιο

Το 1960, ο καθηγητής Huesmann ξεκίνησε μια μελέτη, που προσπαθούσε να τεκμηριώσει την επίδραση της βίας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με τα παιδιά. Δέκα χρόνια αργότερα, Huesmann και η ομάδα του βρήκαν μια αδιαμφισβήτητη σχέση μεταξύ της βίας των μέσων ενημέρωσης και της πραγματικής βίας. Τα παιδιά που είχαν εκτεθεί στη τηλεοπτική βία, ήταν πιο πιθανό να συμπεριφέρονται επιθετικά από ό, τι εκείνα που δεν είχαν.

Και ενώ κάποιοι μπορεί να διαφωνούν με τη σοβαρότητα του θέματος, η συσχέτιση λέγεται ότι είναι παρόμοια με εκείνη του καπνίσματος και του καρκίνου στους πνεύμονες. Δεν έχουν όλοι οι καπνιστές καρκίνο.

7. Καταστρέφει το σπέρμα

Μια μελέτη από το Harvard School of Public Health, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες με καθιστική ζωή, ειδικά με παρατεταμένη παρακολούθηση τηλεόρασης, είχαν σπέρμα 44% πιο αδύναμο από ό, τι οι άνδρες που πέρασαν λίγο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση.

Το όριο για τα χαμηλά σπερματοζωάρια, ήταν 20 ώρες την εβδομάδα (λιγότερο από τρεις ώρες την ημέρα.) Αντίθετα, οι άνδρες που γυμνάζονταν τουλάχιστον 14 ώρες την εβδομάδα είχαν τον υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων. Σημειώστε ότι η ποιότητα της ίδιας της σπέρματος (δηλ κινητικότητα και σχήμα) παρέμεινε ανεπηρέαστη.

8. Μειώνει τις πιθανότητες να επιζήσεις από καρκίνο του παχέος εντέρου

Μια μελέτη σε περισσότερους από 1.500 ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για καρκίνο του παχέος εντέρου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι παρακολουθούσαν περισσότερο τηλεόραση πριν τη διάγνωσή τους ήταν πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν μέσα σε πέντε χρόνια από εκείνους που παρακολούθησαν ένα μέτριο έως ανύπαρκτο ποσό τηλεόρασης. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία αξιόλογη σχέση μεταξύ της θνησιμότητας των ασθενών και της τηλεόρασης και μετά από τη διάγνωση.

Ξεχωριστή μελέτη τους, η οποία διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, εξέτασε πάνω από 566.000 ανθρώπους και έδειξε μια σχετικά ισχυρή σύνδεση μεταξύ της τηλεόρασης, την άσκηση, και την ικανότητα επιβίωσης των ασθενών.

Σύμφωνα με την Hannah Arem, η συγγραφέας της μελέτης: «Ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου ήταν υψηλότερη μεταξύ των ατόμων που παρακολουθούσαν περισσότερο τηλεόραση, αλλά οι συσχετίσεις δεν ήταν στατιστικά σημαντικές «. Εύλογο είναι βέβαια, πως κάποια φυσική άσκηση, είναι καλύτερη από καθόλου άσκηση.

9. Επιβραδύνει τη γλωσσική ανάπτυξη

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο χρόνο τα μωρά ξοδεύουν μπροστά από μια τηλεόραση, τόσο πιο αργά μαθαίνουν να μιλούν. Μια μελέτη, που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών της Παιδιατρικής του Σιάτλ, μελέτησε περισσότερα από 300 παιδιά.Τα είχαν εξοπλίσει με συσκευές εγγραφής ήχου, που φορούσαν συνεχώς για 12 έως 16 ώρες.

Παρατηρήθηκε ότι κάθε ώρα τηλεόρασης, συνέβαλε σε σημαντική μείωση στην ποσότητα των λέξεων που άκουγαν τα μωρά. Αυτό με τη σειρά του μείωσε το ποσό της φώνησης από τα μωρά, έλεγαν δηλαδή λιγότερες λέξεις. Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι τα μωρά μαθαίνουν καλύτερα από μια ζωντανή συνομιλία.

10. Σε σκοτώνει πρόωρα

Μια μελέτη για τις τηλεοπτικές συνήθειες των Αυστραλών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης μπορεί να μειώσει δραματικά τη διάρκεια ζωής. Η έρευνα απέδειξε ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης έξι ώρες την ημέρα μπορεί να πάρει 4,8 χρόνια από τη ζωή σου.

Σε μια σχετική μελέτη που διεξήχθη από το Harvard School of Public Health, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα της τηλεόρασης, ή παρόμοιες καθιστικές δραστηριότητες, αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου κατά 13% (συνήθως από ασθένειες όπως ο διαβήτης ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα).

http://pronews.gr

 

Διαβάστηκε 6994 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019 21:30
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.