Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:33 μμ
 
wm small
Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019 20:34

Σε πλήρη ωριμότητα ένα εμβληματικό project της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δύο εμβληματικά ενεργειακά έργα βρίσκονται σε πλήρη ωριμότητα από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, πέραν του «πράσινου» επενδυτικού της προγράμματος -το οποίο ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ- καθιστώντας την εταιρεία τον μεγαλύτερο επενδυτή στην ελληνική αγορά ΑΠΕ.

Πρόκειται για το Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην περιοχή της Αλευράδας Βάλτου του δήμου Αμφιλοχίας (Δυτ. Ελλάδα), εγκατεστημένης ισχύος 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), που αποτελεί παράλληλα Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος καθώς και ο υβριδικός σταθμός Αμαρίου (Κρήτη) -που συνίσταται στην ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος Ποταμών με: αναστρέψιμες μονάδες, συγκρότημα αντλιών και αιολικό πάρκο- με τον οποίο θα εξασφαλίζεται ισχύς 93 MW ή ετήσια ενέργεια ίση με 227 GWh για το σύστημα της Κρήτης.

Στη δε Αμφιλοχία πρόκειται να λειτουργήσουν 2 ξεχωριστοί άνω ταμιευτήρες με συνολικό ωφέλιμο όγκο περίπου 7 εκατ. κ.μ. καθώς και 2 ανεξάρτητοι σταθμοί παραγωγής/άντλησης ενέργειας.

Τα παραπάνω έργα αναμένεται να αναβαθμίσουν την ευελιξία και τη σταθερότητα του συστήματος, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Ενδεικτικό της ωριμότητας των ενεργειακών project είναι ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές μελέτες και αδειοδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, οι οποίες εκδόθηκαν στις 11/01/2018 για την Αμφιλοχία και στις 9/10/2019 για το Αμάρι.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι επενδύσεις σε έργα αντλησιοταμίευσης στηρίζονται σε τεχνολογίες ώριμες και δοκιμασμένες εδώ και δεκαετίες στη χώρα και ως εκ τούτου έχουν αυξημένη προστιθέμενη αξία ενώ είναι άκρως φιλικές προς το περιβάλλον.

Ο Πρόεδρος της εταιρείας και -παράλληλα- Πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), Γιώργος Περιστέρης, σε πρόσφατη ομιλία του για το μέλλον της εγχώριου ενεργειακού τοπίου, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο τρίπτυχο «ΑΠΕ-Αποθήκευση-Διασυνδέσεις», δίνοντας το στίγμα του για το που πρέπει να κινηθούν οι ενεργειακές υποδομές της χώρας στο άμεσο μέλλον, αποτιμώντας το οικονομικό τους αποτύπωμα σε 8 δισ. ευρώ επενδύσεων και 1,5% ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Εξέφρασε την ελπίδα να προωθηθούν γρήγορα οι απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις -που εκκρεμούν επί χρόνια- προκειμένου να «ξεκλειδωθούν» πρόσθετες επενδύσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, μέσω αντλησιοταμίευσης, αναφερόμενος ειδικότερα στα εμβληματικά project που αναπτύσσει η εταιρεία σε Αμάρι και Αμφιλοχία, οι οποίες μάλιστα προβλέπεται να δημιουργήσουν περί τις 2.000 θέσεις εργασίας.

Επικαλούμενος μελέτες για τις ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα, ο κος Περιστέρης ανέφερε ότι εντός της προσεχούς 7ετίας υπολογίζεται ότι θα είναι απαραίτητες μεγάλες μονάδες αποθήκευσης τουλάχιστον 1,5-2 GW, υπογραμμίζοντας τις παραμέτρους της ασφάλειας εφοδιασμού και του οικονομικού οφέλους που θα προκύψει από τέτοιου είδους επενδύσεις.

Δυναμική διεύρυνση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου
Υπενθυμίζεται ότι, πέραν των εμβληματικών project σε Αμφιλοχία και Αμάρι, η εταιρεία διευρύνει παράλληλα το χαρτοφυλάκιό της στις «πράσινες» μορφές ενέργειας, προχωρώντας σε μία σειρά επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο έργων αιολικής ενέργειας, σε υλοποίηση βρίσκεται ήδη από το τρέχον έτος επένδυση της τάξης των 150 εκατ. ευρώ στην Εύβοια με ορίζοντα ολοκλήρωσης το Α’ εξάμηνο του 2020. Η εν λόγω επένδυση περιλαμβάνει την κατασκευή 9 αιολικών πάρκων με συνδυασμένη ισχύ 121 MW.

Την ίδια στιγμή, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εξασφάλισε επιπλέον έργα στην περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, μέσω των ανταγωνιστικών διαδικασιών της ΡΑΕ, που αφορούν την ανάπτυξη των νέων αιολικών πάρκων ισχύος 96,6 MW και κόστος επένδυσης άνω των 100 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της κατασκευής τους αναμένεται εντός της προσεχούς διετίας.

 
Διαβάστηκε 1270 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.