Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  9:51 πμ
 
wm small
Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019 19:46

Ο ΕΛΓΑ, οι ιδιώτες και το ΥπΑΑΤ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ποιος εγγυάται τι, πως και …γιατί;

Είναι πλέον απολύτως ξεκάθαρο ότι επίκεινται μεγάλες μεταβολές στο σύστημα της γεωργικής ασφάλισης. Είναι επίσημο. Και μας το σερβίρουν σε δόσεις…

Ξεκινήσαμε απ’ το «ο κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει» και φτάσαμε στις ιδιωτικές εταιρείες ξένων κρατών, αλλά και της χώρας, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Και προφανώς, για να εκδηλώσει κάποιος το ενδιαφέρον του, θα πει ότι …είδε φως, ότι βρήκε πρόσφορο έδαφος.

  • Είναι σαφές ότι έχουν γίνει οι προκαταρτικές τουλάχιστον συζητήσεις. Και είναι σαφέστατο ότι ο υπουργός κ. Βορίδης …μετράει αντιδράσεις!

Συνηθισμένη τακτική αυτή.

Σε ότι μας αφορά, δεν θα σπεύσουμε να ρίξουμε το λίθο του αναθεματισμού. Άλλωστε, εκ φύσεως είμαστε υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Ωστόσο, εδώ εγείρονται σοβαρά ερωτήματα, που χρήζουν υπεύθυνων και ξεκάθαρων απαντήσεων.

Θα περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε την ολοκληρωμένη πρόταση του ΥπΑΑΤ.

Διερωτόμαστε, όμως: τι είναι αυτό που δεν μπορεί να το κάνει ένα ολόκληρο κράτος και που θα μπορέσει να το κάνει μια ιδιωτική εταιρεία; Και πως η εταιρεία αυτή, όποια και αν είναι, όπως και αν διαμορφωθεί ο νέος Κανονισμός, σε όποιο σχήμα κι αν μετέχει, όποιοι όροι κι αν τεθούν, …πως θα εγγυηθεί την ασφάλιση της παραγωγής και τις αποζημιώσεις των παραγωγών, εφ’ όσων απαιτηθούν;

Προσέξτε: ο ΕΛ.Γ.Α. σήμερα είναι ασφαλιστικός οργανισμός και ταυτόχρονα, όμως, όργανο της αγροτικής κοινωνικής πολιτικής του Κράτους.

Η αναλογία είναι 1 προς 3.  Ίσως και κάτι παραπάνω. Ο ΕΛ.Γ.Α. δαπανά πολλαπλάσια ποσά από αυτά που εισπράττει από τις εισφορές των αγροτών, όσο κι αν αυτές αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος καλύπτει οικονομικές ενισχύσεις των ΠΣΕΑ, δηλαδή είναι κονδύλια της αγροτικής κοινωνικής πολιτικής του Κράτους. Γι’ αυτό και το Κράτος εγγυάται τα δάνειά του και πληρώνει τόκους και κεφάλαια.

  • Τα επιπλέον χρήματα, αυτά που σήμερα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ποιος θα τα δίνει; Πάλι το κράτος; Και αν ναι, τι νόημα έχει η όποιας μορφής εμπλοκή των ιδιωτών;

Αν, πάλι, σκοπεύουν να  περιορίσουν τον ΕΛ.Γ.Α. στον ασφαλιστικό του μόνο ρόλο, …δημιουργούνται άλλα ζητήματα εδώ. Πολύ σοβαρά!

Σε κάθε περίπτωση, ιδιωτική ασφάλιση σημαίνει αύξηση ασφαλίστρων, περιορισμός των ασφαλιστικών κινδύνων, διαφοροποίηση ασφαλίστρων ανάλογα με τους προστατευόμενους κινδύνους, το ασφαλιζόμενο είδος και την επικινδυνότητα της περιοχής. Και οπωσδήποτε διαγραφή της αποστολής του ΕΛ.Γ.Α. ως οργάνου κοινωνικής πολιτικής, δηλαδή διαγραφή των οικονομικών ενισχύσεων των ΠΣΕΑ κ. α.

  • Αυτό ετοιμάζουν; Ή μήπως ενθουσιάστηκαν τόσο από το μοντέλο των μεσαζόντων ιδιωτών στο ΟΣΔΕ, που θέλουν να το εφαρμόσουν και στον ΕΛΓΑ;

Ο αγρότης πληρώνει, το κράτος έχει τον Οργανισμό και το λογισμικό, …ο ιδιώτης πουλάει φούμαρα και βγάζει εκατομμύρια!

Η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Αφορά άμεσα τους εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και το εισόδημά τους. Αφορά την ίδια την οικονομία της χώρας. Δεν επιτρέπονται λάθη. Δεν επιτρέπονται πειραματισμοί.

Διαβάστηκε 1391 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία