Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  10:58 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 17:04

Οι τέσσερις καβαλάρηδες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Richard Dawkins, Daniel Dennett, Sam Harris, Christopher Hitchens

Οι τέσσερις καβαλάρηδες

Η συζήτηση που πυροδότησε μια αθεϊστική επανάσταση

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: Stephen Fry

Μετάφραση: Βασ. Ντζούνης, Κώσ. Σίμος

ISBN: 978-618-5111-97-7

Σκληρόδετο, Α/Μ, 144 σελ., 14 × 21 εκ., 17,50 € (χωρίς ΦΠΑ)

Δυο λόγια για το βιβλίο

Το 2007, οι R. Dawkins, D. Dennett, S. Harris και C. Hitchens βιντεοσκόπησαν τη μεταξύ τους συζήτηση-ορόσημο για τον σύγχρονο αθεϊσμό. Τώρα, στην πρώτη έντυπη έκδοσή της, η απομαγνητοφωνημένη και μεταγραμμένη συνομιλία τους εμπλουτίζεται με νέα δοκίμια τριών από τους αρχικούς συμμετέχοντες, καθώς και με έναν πρόλογο του Stephen Fry.

Την αυγή του νέου αθεϊστικού κινήματος, οι στοχαστές αυτοί, που έγιναν γνωστοί ως οι «τέσσερις καβαλάρηδες», οι προάγγελοι της αποδόμησης της θρησκείας, απήλαυσαν το κοκτέιλ τους γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια ενδελεχής, ρηξικέλευθη και συναρπαστική συζήτηση, η οποία αμέσως έγινε δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με εκατομμύρια προβολές. Ήταν πνευματική έρευνα στην καλύτερη εκδοχή της: ευχάριστη, αστεία και απρόβλεπτη, ειλικρινής και διερευνητική, που μας υπενθυμίζει πόσο ποικίλα και πολυδιάστατα είναι τα νήματα του σύγχρονου αθεϊσμού.

Όσα ειπώθηκαν από τους «τέσσερις καβαλάρηδες», καθώς συμφωνούσαν και διαφωνούσαν μεταξύ τους, φώτισαν ιδέες για το υπερκόσμιο και τη θρησκεία, την επιστήμη και τον ορθολογισμό, την πνευματικότητα και τη θρησκευτική πίστη, τα συστατικά στοιχεία της αληθινά ηθικής ζωής, και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη σημερινή εποχή μας.

Είπαν για το βιβλίο

«Xάνουμε σιγά-σιγά το δικαίωμα που κερδίσαμε με μόχθο [...], το δικαίωμα να είμαστε ελεύθεροι να κρίνουμε και να επικρίνουμε τη θρησκεία χωρίς διωγμούς και ποινικές διώξεις —το έγκλημα της βλασφημίας υφέρπει. Ο λόγος των Hitchens, Dawkins, Harris και Dennett μάς χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε. Αυτοί είναι οι κληρονόμοι του Βολταίρου».

Matt Ridley, www.rationaloptimist.com

«Mε καθήλωσε. Σε όλη τη συζήτηση, η ταπεινότητα και η ευθύτητα της επιστήμης λαμποκοπά απέναντι στην αλαζονεία, στην υποκρισία και στο θράσος της θρησκείας. Πόσο αναζωογονητικό βιβλίο!».

Susan Blackmore, Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ

«Ένα ιστορικό κείμενο που ανήκει στη βιβλιοθήκη όλων των σκεπτόμενων ανθρώπων. Κλασικό έργο για την εποχή μας και για όλες τις εποχές».

Michael Shermer, Skeptic

«Tο είδος των τεσσάρων αυτών στοχαστών σπανίζει: αμεταμέλητοι, ασυμβίβαστοι, βαθιά γενναιόδωροι μεταξύ τους, αλλά και με όλους όσοι ακούν. Δεν χρειάζεται να είστε αθεϊστής ή καβαλάρης για να απολαύσετε κάθε λέξη του απολαυστικού αυτού βιβλίου. Απλώς πρέπει να ορέγεστε τη γνήσια πνευματική αναζήτηση και τον ανοικτό διάλογο. Και ας το παραδεχθούμε, με αυτή την έννοια πιθανόν να είστε υποσιτισμένοι».

Meghan Daum, Πανεπιστήμιο της Αϊόβας

Οι συγγραφείς

Richard Dawkins

O Richard Dawkins είναι εταίρος τόσο της Βασιλικής Εταιρείας όσο και της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας του Ηνωμένου Βασιλείου, και έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. Είναι ακόμη εταίρος του New College στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το 2017, το πρώτο του βιβλίο, Το εγωιστικό γονίδιο, σε διαγωνισμό της Βασιλικής Εταιρείας, ψηφίστηκε από το κοινό ως το πιο συναρπαστικό βιβλίο επιστήμης όλων των εποχών. Μεταξύ των πολλών βιβλίων του περιλαμβάνονται τα Περί Θεού αυταπάτη, Ο τυφλός ωρολογοποιός, Ο ποταμός της ζωής και Υφαίνοντας το ουράνιο τόξο.

Daniel Dennett

O Daniel Dennett είναι αμερικανός συγγραφέας, φιλόσοφος και γνωσιακός επιστήμονας. Κατέχει την έδρα φιλοσοφίας Austin Fletcher στο Πανεπιστήμιο Tufts. Μεταξύ των βιβλίων του περιλαμβάνονται τα Εγώ της Νόησης, Απομυθοποίηση, Darwin’s Dangerous Idea και Conciousness Explained.

Sam Harris

O Sam Harris είναι αμερικανός συγγραφέας, φιλόσοφος και νευροεπιστήμονας. Ασχολείται κυρίως με τα θέματα της πνευματικότητας, της ηθικής και της νευροεπιστήμης. Το πρώτο βιβλίο του, Το τέλος της πίστης, έχει κερδίσει το βραβείο PEN δοκιμίου (2005). Άλλα βιβλία του είναι τα Επιστολή προς ένα χριστιανικό έθνος, Ανελεύθερη βούληση, The Moral Landscape και Lying.

Christopher Hitchens

O Christopher Hitchens ήταν αγγλοαμερικανός συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας. Στην υπερτεσσαρακονταετή καριέρα του αρθρογράφησε σε διάφορα αμερικανικά και βρετανικά έντυπα (Vanity Fair, The Atlantic, World Affairs, The Nation, Slate, Free Inquiry) και συμμετείχε τακτικά σε τηλεοπτικές συζητήσεις και κύκλους διαλέξεων. Μεταξύ των βιβλίων του περιλαμβάνονται τα Μητέρα Τερέζα, Η δίκη του Χένρι Κίσινγκερ, Γράμματα σε έναν νέο αντιρρησία, Τα δικαιώματα του ανθρώπου, Ο Θεός δεν είναι μεγάλος και Hitch-22. Πέθανε το 2011.

Εκδόσεις Κάτοπτρο

Κορυζή 8, 117 43 Αθήνα

τηλ.: 210 9244827, 210 9244852

fax: 210 9244756

web site: www.katoptro.gr

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για έναν κατάλογο των e-books που έχουν κυκλοφορήσει έως σήμερα, πατήστε εδώ.

Διαβάστηκε 3957 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 17:08
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.