Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  2:26 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 17:32

Δηλώσεις Συγκομιδής: νέα συμπληρωματική εγκύκλιος

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Διευκρινιστική εγκύκλιος για τις δηλώσεις συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για την αμπελοοινική περίοδο 2019-2020.

Σύμφωνα με νέα εγκύκλιο της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥπΑΑΤ:

1. Κατά την υποβολή της Δήλωσης Συγκομιδής μέσω της Ψηφιακής Υπηρεσίας διενεργούνται μηχανογραφικοί έλεγχοι, προκειμένου να διασφαλίζεται η ορθή υποβολή της, για αμπελοτεμάχια αμιγούς καλλιέργειας αμπέλου με οινοποιήσιμες, ταξινομημένες ποικιλίες και τα απαιτούμενα δικαιώματα/άδειες φύτευσης.

2. Σύμφωνα με το άρθρο 31 του Καν. 2018/273 της Επιτροπής, οι αμπελουργοί που είναι μέλη συνεταιριστικού οινοποιείου ή μέλη ομάδας/οργάνωσης παραγωγών αμπελοοινικού τομέα και παραδίδουν το σύνολο της παραγωγής τους στο εν λόγω συνεταιριστικό οινοποιείο ή στο οινοποιείο στο οποίο παραδίδει η εν λόγω ομάδα/οργάνωση παραγωγών διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση και στην περίπτωση αυτή και μόνο συμπληρώνεται στη Δήλωση Συγκομιδής το πεδίο με την ένδειξη «ιδιοκατανάλωση». Για ποσότητες παραγόμενου οίνου που ξεπερνούν τα 10 εκατόλιτρα και για περιπτώσεις εμπορίας θα πρέπει να υποβάλλεται επιπλέον και δήλωση παραγωγής και να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία για την παραγωγή και εμπορία οίνου.

3. Όλοι οι υπόλοιποι αμπελουργοί σε περίπτωση που επιθυμούν να παράξουν οίνο για ιδιοκατανάλωση οφείλουν να υποβάλλουν και δήλωση παραγωγής και να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία για την παραγωγή και εμπορία οίνου.

4. Κατά την τρέχουσα αμπελοοινική περίοδο έντονα καιρικά φαινόμενα παρατηρήθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα, περιοχές να κηρυχθούν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Επιπροσθέτως, τα έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις και πλημμύρες) οδήγησαν σε μειωμένη ποιότητα οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου και ως εκ τούτου, μη επιλέξιμες προς οινοποίηση. Οι αμπελοκαλλιεργητές (κάτοχοι μη επιλέξιμων προς οινοποίηση σταφυλιών) δύνανται, σύμφωνα με το υπ΄αριθ. 1940/15-10-2019 έγγραφο του αρμοδίου Γενικού Γραμματέα ΥΠΑΑΤ, να οδηγήσουν τη συγκεκριμένη ποσότητα σταφυλιών σε λοιπούς προορισμούς σύμφωνα με τη σχετική ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

5. Στις περιπτώσεις που οι παραγωγοί αναζητήσουν βεβαίωση για έκδοση άδειας απόσταξης δύναται να αναγράφεται το εξής κείμενο «Από την οριστικοποιημένη Δήλωση Συγκομιδής προκύπτει ότι ο παραγωγός (ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο) συγκόμισε τα κάτωθι (αναλυτικά τα στοιχεία της συγκομισθείσας πρώτης ύλης/σταφύλια)».

Διαβάστηκε 1061 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία