Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  7:52 πμ
 
wm small
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 22:06

Ξεκίνησε ο σχεδιασμός των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από το 1821 στον Δήμο Αμφιλοχίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο & φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Τις προεργασίες και τον προγραμματισμό για τη συμμετοχή στις πανελλήνιες εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το 1821, ξεκίνησε ο δήμος Αμφιλοχίας. Ακολουθώντας τη συνάντηση των δημάρχων Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι στις 17 Οκτώβρη, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας, και ακολουθώντας  τις οδηγίες της  Μαρίας Σαλμά, Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας καθώς και του Ανδρέα Φίλια, εντεταλμένου συμβούλου για τον συντονισμό των εκδηλώσεων, ο δήμαρχος Γιωργος Κατσούλας και η Αντιδήμαρχος Αμφιλοχίας υπεύθυνη Πολιτιστικών Σοφία Ανδρίκουλα ξεκίνησαν σειρά επαφών και διαβουλεύσεων ώστε στο μικρό σχετικά διάστημα που απομένει να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες.

Ο Δήμαρχος συναντήθηκε και συνομίλησε την Κυριακή 13 Οκτώβρη με την συντονίστρια του πολιτιστικού προγράμματος «Βάλτος & Επανάσταση», κυρία Παρθενία Χαρίτου, και ακολούθως πραγματοποιήθηκε την επόμενη Κυριακή 20 Οκτώβρη συνάντηση μεταξύ της κυρίας  Ανδρίκουλα και κυρίας  Χαρίτου,  όπου σε κλίμα καλής συνεργασίας συζητήθηκαν και αναλύθηκαν τα ποικίλα θέματα που σχετίζονται με τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Η κυρία Χαρίτου ενημέρωσε την κυρία Ανδρίκουλα για τις μέχρι τώρα δράσεις της εθελοντικής πολιτιστικής ομάδας σε χωριά του Ορεινού Βάλτου και για τον σχεδιασμό των εκδηλώσεων που προγραμματίστηκαν από Πολιτιστικούς συλλόγους  στην περιοχή αυτή για τον προσεχή Αύγουστο του 2020.

Στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται ημερίδες στα χωριά Περδικάκι, Εμπεσός, Χαλκιόπουλο, Σύντεκνο και Τρίκλινο.

Στο τελευταίο μάλιστα σε συνεργασία με τον δήμο Αγράφων, όπου θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ιστορική πρώτη μάχη του απελευθερωτικού αγώνα που έλαβε χώρα στη γέφυρα της Τατάρνας στις 22 Μαρτίου 1821.

Ακόμη συζητήθηκε η διοργάνωση Πανελληνίου συνεδρίου για την τοπική Ιστορία του Βάλτου στις 20 & 21 Μαρτίου 2021.

Στο συνέδριο αυτό που η Πολιτιστική Ομάδα οραματίστηκε από αρκετούς μήνες πριν, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής ορίστηκε ο Δρ. Ιωάννης Γ. Νεραντζής και ήδη έχουν προσφερθεί για εισηγητές πολλοί επιστήμονες, συγγραφείς,ιστορικοί ερευνητές,  καθηγητές ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς και Πανεπιστήμια.

Μερικά από τα θέματα του συνεδρίου είναι: Η Ιστορική καταγραφή των Βαλτινών αγωνιστών τα προεπαναστατικά, επαναστατικά &μετά την επανάσταση χρόνια, η Ιστορία της Ακαρνανίας και οι μάχες που έγιναν στην περιοχή του Δήμου Αμφιλοχίας, Αρματολοί και Κλέφτες που έδρασαν πριν τον μεγάλο ξεσηκωμό, γραμματειακές και ιστορικές πηγές όπως απομνημονεύματα και ιστορικά κείμενα εκδομένα και ανέκδοτα, λογοτεχνικά έργα, επιστολές αγωνιστών, σιγίλια, χρυσόβουλα, θυμίσεις, εκκλησιαστικά αρχεία, δρόμοι επικοινωνίας και μετακίνησης των Σαρακατσαναίων στον Βάλτο και στα  Βαλκάνια, αλλά και για θέματα που οι ερευνητές θα θέλουν να παρουσιάσουν, πάντα σε συσχετισμό με τα δρώμενα στην επανάσταση του 1821.

Επιδίωξη του συνεδρίου είναι η συλλογή και η εκτύπωση των πρακτικών ώστε να γίνει μια ιστορική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές που θα έρθουν και θα ζήσουν σ’ αυτόν τον όμορφο τόπο στον Δήμο Αμφιλοχίας και στην Ελλάδα.

Ακόμη οι επιδιώξεις των οργανωτών επεκτείνονται σε τομείς αναπτυξιακής υποδομής για τον Δήμο Αμφιλοχίας και  οι εκδηλώσεις αυτές πρέπει να  παραμείνουν σαν θεσμός-όπως τονίζει και ο κύριος Ανδρέας Φίλιας-ο οποίος θεσμός θα διαμορφώσει «περιφερειακή συνείδηση» και θα  προσελκύει πλήθος  επισκεπτών στα ιστορικά σημεία της περιοχής.

Πέρα από όλα τα παραπάνω συζητήθηκε ο τρόπος και ο κατάλληλος χρόνος που θα πρέπει να ενημερωθούν δάσκαλοι και καθηγητές των σχολείων του Δήμου, ώστε οι μαθητές να έχουν συμμετοχή στην εορταστική επέτειο των δυο αιώνων και να δημιουργήσουν οι ίδιοι με την συμπαράσταση των εκπαιδευτικών σχετικές εργασίες.

Η συνάντηση έκλεισε με την ελπίδα ότι θα «κερδηθεί το στοίχημα» της διοργάνωσης της επετείου στον Δήμο Αμφιλοχίας μέσα από την καλή συνεργασία όλων των φορέων.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1204 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.