Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  12:45 πμ
 
wm small
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 17:55

Ο καιρός του πράττειν, για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος – Μήνυμα συνεργασίας από Μενδώνη και Φαρμάκη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι ανακοινώσεις για Ξενοκράτειο, αρχαία Στράτο και Καπναποθήκες Παπαπέτρου

Με επίσημο πια τρόπο η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας γνωστοποίησαν τις αποφάσεις που έλαβαν σε συνεννόηση με τους δημάρχους Αγρινίου και Μεσολογγίου σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Μεσολόγγι.

Λ. Μενδώνη: Η Αιτωλοακαρνανία δικαιούται τις προϋποθέσεις για να πάει μπροστά

«Είναι ο καιρός του πράττειν, η περίοδος αγρανάπαυσης έχει τελειώσει» είπε η Λίνα Μενδώνη στην αρχική της τοποθέτηση και υπογράμμισε τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους δήμους της περιοχής. «Ο στόχος μας είναι το Μουσείο, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο Ξενοκράτειο, ένα έργο το οποίο είναι σε εξέλιξη, να ολοκληρωθεί, να εγκαινιαστεί και να συμβάλει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο στις εκδηλώσεις του 2021. Επίσης η μελέτη για το αρχαίο θέατρο της Στράτου να εισαχθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την κατά νόμο γνωμοδότηση στις 5 Νοεμβρίου και από κει και πέρα να γίνει και η γραφειοκρατική διαδικασία, ώστε να προφτάσουμε ει δυνατόν την τρέχουσα περίοδο, διαφορετικά να έχουμε το πρώτο ώριμο έργο που θα ενταχθεί στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο» είπε χαρακτηριστικά η Λίνα Μενδώνη.

Αναφορικά με το κτίριο των Καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο εκτίμησε ότι ωριμάσει οι συνθήκες, ώστε να προχωρήσει η αποκατάσταση του και η αξιοποίησή του. Ευχαρίστησε μάλιστα τον Περιφερειάρχη γιατί «πρότεινε η Περιφέρεια μέσω προγραμματικής σύμβασης να χρηματοδοτήσει το σύνολο των μελετών αποκατάστασης των Καπναποθηκών, ώστε στην αρχή της επόμενης προγραμματικής περιόδου να είμαστε απόλυτα έτοιμοι προκειμένου να ενταχθεί το έργο». Σύμφωνα μάλιστα με τη Λίνα Μενδώνη τα τετραγωνικά του κτιρίου επιτρέπουν να αξιοποιηθεί και ως πολυχώρος πολιτισμού και ως διαχρονικό μουσείο της ευρύτερης περιοχής, αλλά και ως ειδικός μουσειακός χώρος αφιερωμένος στην ιστορία του καπνού.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η Υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι «ο πολιτισμός έχει οικονομικό μέγεθος πολύ σοβαρό, είναι αναπτυξιακό εργαλείο το οποίο εξασφαλίζει θέσεις εργασίας και ποιότητα ζωής». Ενώ σε ένα γενικότερο σχόλιο για την Αιτωλοακαρνανία, επεσήμανε ότι αυτή «έχει ένα τεράστιο μνημειακό απόθεμα αλλά έχει και μία δυναμική ανάπτυξης και τουριστικής, αλλά και στη σύγχρονη δημιουργία, δικαιούται λοιπόν να της δοθούν τα κίνητρα και οι προϋποθέσεις για να πάει μπροστά».

Ν. Φαρμάκης: Να καλύψουμε το χαμένο έδαφος

Από την πλευρά του ο Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε ότι «αποδεικνύεται πως όταν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης συνεργάζονται μεταξύ τους αλλά και με την κυβέρνηση μπορούν να γίνουν πράγματα». Υπογράμμισε ωστόσο ότι «βρισκόμαστε σε μία περίοδο σε μία χρονική συγκυρία, όπου έχουμε καταλάβει πλέον ότι έχει παρέλθει αρκετός χρόνος, που δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της εποχής και να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους, τους οποίους είχαμε στη διάθεση μας. Αυτό αποτελεί από μόνο του μία πρόκληση σε μία εποχή που μας βρίσκει στο τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και στο σχεδιασμό για την καινούργια, για να μπορέσουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Εμείς ως νέα Περιφερειακή Αρχή και σε συνεργασία με τον πρώτο βαθμότης τοπικής αυτοδιοίκησης είμαστε διατεθειμένοι όλοι μαζί να τρέξουμε. Και αν τρέξουμε θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος».

Φαρμάκη και τοπικούς φορείς «έδειξε» η Μενδώνη για τη «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού στην Αιτωλοακαρνανία»

Οπωσδήποτε οι ανακοινώσεις από την πλευρά της Υπουργού Πολιτισμού αναφορικά με το αρχαίο θέατρο της Στράτου ήταν αρκετά αισιόδοξες. Όμως η αναστύλωση ενός αρχαίου θεάτρου από μόνη της δεν είναι αρκετή για να προσδώσει στην περιοχή αυτό που της λείπει… Η πρόταση για την «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού στην Αιτωλοακαρνανία» που κατατέθηκε από το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και τον «Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού» είναι αυτή που μπορεί να αναδείξει συνδυαστικά το πολιτιστικό και οικολογικό απόθεμα της Αιτωλοακαρνανίας, έτσι να αποκτήσει η περιοχή ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν. Αυτό ήταν και το ερώτημα που τέθηκε από τη «Σ» στη διάρκεια της συνέντευξής Τύπου της Υπουργού Πολιτισμού.

Η Λίνα Μενδώνη εκτίμησε ότι δεν βρισκόμαστε στο μηδέν τονίζοντας ότι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Αιτωλοακαρνανίας έχει γίνει μία συστηματική δουλειά ανάδειξης. «Πράγματι στην περίοδο που μεσολάβησε οι μελέτες για τέσσερα θέατρα έχουν ωριμάσει. Ξεκινάμε με τη Στράτου, αυτό δεν σημαίνει ότι και οι υπόλοιποι αρχαιολογικοί χώροι και τα θέατρα θα μείνουν εκτός. Έχουμε μπροστά μας ένα χρονικό περιθώριο, που ξέρουμε ότι θα υπάρχουν χρηματοδοτήσεις μέχρι το 2027, που είναι η καινούργια προγραμματική περίοδος, εντωμεταξύ όμως υπάρχουν και εθνικοί πόροι, οι οποίοι μπορεί να διατεθούν» ανέφερε η Λίνα Μενδώνη. Στη συνέχεια μνημόνευσε το αντίστοιχο έργο που εκτελείται στην Ήπειρο με τη συνεργασία του Υπουργείου, της Περιφέρεια Ηπείρου και του «Διαζώματος» και σχολίασε με νόημα πως «από τη στιγμή που οι τοπικοί φορείς αποδεχθούν την πρόταση του Διαζώματος θα μπορούσε να γίνει ένα ανάλογο μοντέλο». Εξήγησε μάλιστα ότι σε ένα τέτοιο μοντέλο «το Υπουργείο Πολιτισμού και οι αρχαιολογικές υπηρεσίες έχουν την απόλυτη και αποκλειστική ευθύνη για τους αρχαιολογικούς χώρους. Από κει και πέρα τοπικοί φορείς, ιδιώτες, η κοινωνία των πολιτών είναι αυτοί, οι οποίοι σε συνεργασία με το «Διάζωμα», τυχόν αναπτυξιακή εταιρεία, με την τουριστική βιομηχανία, θα δημιουργήσει τις Πολιτιστικές Διαδρομές, οι οποίες θα αξιοποιήσουν το έργο, το οποίο θα έχει παραχθεί εντός των αρχαιολογικών χώρων από το Υπουργείο Πολιτισμού».

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 5115 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.