Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  6:20 πμ
 
wm small
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 17:24

Πληρωμές, αγρότες και πραγματική οικονομία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Όταν όλοι περιμένουν τις πληρωμές των αγροτών!

Έφτασε επιτέλους η ώρα. Μεθαύριο (κυριολεκτούμε ως προς τον χρονικό προσδιορισμό) θα γίνουν οι πληρωμές και οι αγρότες θα μπορούν να πάρουν στα χέρια τους τα χρήματα που δικαιούνται. Χρήματα δικά τους. Χρήματα που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία πολλοί εμίσησαν, κανείς όμως δεν λέει «όχι» στο ζεστό παραδάκι.

Χρήματα που δεν είναι χάρισμα, για τα ωραία τα μάτια του γεωργού και του κτηνοτρόφου. Αντιστάθμισμα είναι, επειδή ο Ευρωπαίος, άρα και ο Έλληνας αγρότης, έχει περιορισμούς και αυστηρούς κανόνες από την ΚΑΠ.

  • Και για να το εξηγήσουμε λίγο αυτό, η ΚΑΠ αμείβει τους αγρότες για μια φιλική προς το περιβάλλον γεωργία και την παροχή δημόσιων αγαθών, που κανονικά δεν πληρώνονται από τις αγορές. Ειδικότερα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος και την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων, χρηματοδοτεί τους αγρότες, ώστε να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις που η ίδια η Ευρώπη θέτει, οι οποίες απαιτήσεις, όμως, τους κάνουν λιγότερο ανταγωνιστικούς έναντι των αγροτών τρίτων χωρών.

Άρα, τα χρήματα που θα πάρουν σε λίγο οι αγρότες, πραγματικά τα δικαιούνται. Εδώ, βέβαια, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε το εξής: Γκρινιάζουν κάποιοι (άσχετοι) για τις επιδοτήσεις που παίρνουν οι αγρότες, ….αλλά, κουβέντα δεν λένε που στο δικό τους μαγαζί ή στο γραφείο ή στην επιχείρηση τον υπάλληλο τον έχουν με επιδοτούμενο πρόγραμμα ή που, ακόμη περισσότερο, το άνοιξαν το μαγαζί με επιδότηση! Αυτά…δεν μετράνε! Οι αγρότες μας πείραξαν μόνο!!!

Το προσπερνάμε, όμως αυτό. Για να πάμε στην ουσία. Και η ουσία είναι ότι πληρώνονται μεθαύριο οι αγρότες, …για να πάρουν λεφτά όλοι οι υπόλοιποι.

Είναι γνωστό ότι οι αγρότες υπήρξαν ανέκαθεν η μεγάλη τροφοδότες της οικονομίας κάθε περιοχής, ότι είναι αυτοί που ως πυλώνες στήριξαν και στηρίζουν όλους τους επαγγελματικούς κλάδους.

Αν οι αγρότες έχουν πρόβλημα…, έχουν οι πάντες. Κι όταν οι αγρότες έχουν χρήματα, δουλεύουν οι πάντες!

Γι’ αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να παραμείνει «ζωντανός» και ενεργός παραγωγικά ο αγροτικός πληθυσμός, γι’ αυτό επιμένουμε πως, όλα τα καλά ή όλα τα δεινά, αρχίζουν και τελειώνουν στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και δη την γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή.

Δεν είναι τυχαίο που σήμερα σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια, όχι μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι αγρότες δηλαδή, αλλά το σύνολο των πολιτών σε κάθε επαγγελματικό φορέα ή κλάδο, περιμένουν ως μάνα εξ ουρανού την Ενιαία Ενίσχυση.

Μ’ αυτά τα λεφτά οι αγρότες θα πληρώσουν οφειλές, θα καλύψουν άλλες ανάγκες (λ.χ. φροντιστήρια παιδιών) και φυσικά θα κάνουν αγορές. Με απλά λόγια, τα εκατομμύρια που θα «πέσουν» σε κάθε περιοχή, θα «περπατήσουν» και, με τον έναν ή άλλο τρόπο, θα τα μοιραστούμε  όλοι! Και το ίδιο ακριβώς γίνεται με κάθε πληρωμή, μικρή ή μεγάλη.

Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε πως πληρωμές γίνονται σύμφωνα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ των παραγωγών, αφού ολοκληρωθεί ο διασταυρωτικός μηχανογραφικός έλεγχος και επαναλαμβάνουμε εκείνο που επισημάναμε και στο σχετικό, πρόσφατο ρεπορτάζ, ότι δηλαδή, όπως συμβαίνει κάθε φορά, στους ελέγχους αυτούς θα υπάρξουν ευρήματα, τα οποία και δεν θα επιτρέψουν την πληρωμή σε περιπτώσεις παραγωγών που δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού γεωργού (ή που ακόμη δεν θα έχει τελειώσει ο έλεγχος για το αν το πληρούν ή όχι), παραγωγών τα προσωπικά τους στοιχεία των οποίων δεν θα έχουν ταυτοποιηθεί με εκείνα που εμφανίζονται στις οικονομικές υπηρεσίες του κράτους, περιπτώσεις ακόμη κληρονομιάς που δεν θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος της μεταβίβασης δικαιωμάτων, περιπτώσεις μη ταυτοποίησης των δηλωθέντων στοιχείων με εκείνα των τραπεζών, περιπτώσεις μεγάλων αποκλίσεων κ.α.

Για όλους αυτούς τους παραγωγούς, όπως κάθε χρόνο συμβαίνει, οι πληρωμές θα γίνουν, αφού ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και διαπιστωθεί ότι πράγματι δικαιούνται την ενίσχυση, σε έτερο χρόνο, ίσως και αρκετούς μήνες αργότερα.

Κατά τα λοιπά, αν μένει κάτι να πούμε, είναι αυτό: Καλοφάγωτα και σε καλή μεριά!!!

Διαβάστηκε 1044 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία