Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 17:19

Το πλαίσιο λειτουργίας για δασώσεις και γεωργοδασοκομικά συστήματα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται το είδος ενίσχυσης, οι δικαιούχοι και τα ποσοστά ενίσχυσης.

Συγκεκριμένα με την ΚΥΑ ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τις υπαγόμενες δράσεις, το είδος ενίσχυσης, τους δικαιούχους και τα ποσοστά ενίσχυσης του υπομέτρου 8.1 «Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων» και του υπομέτρου 8.2 «Ενίσχυση για γεωργοδασοκομικά συστήματα» του μέτρου Μ08 «Επενδύσεις στην ανάπτυξη δασικών περιοχών και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την περίοδο 2014-2020.

Δασώσεις

Το υπομέτρο για τις δασώσεις στοχεύει μέσω της δάσωσης στην προστασία του περιβάλλοντος, στην επέκταση και βελτίωση των δασικών πόρων στην ενίσχυση της αντιδιαβρωτικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας στην διατήρησης της βιοποικιλότητας στην άμβλυνση των κλιματικών μεταβολών στην προσαρμογή στις κλιματικές μεταβολές στη ρύθμιση της ποιότητας και ποσότητας υδάτων στην αποκατάσταση πιλοτικών ερημοποιημένων περιοχών και στην ενίσχυση της φυσικής αναγέννησης ορισμένων περιοχών.

Δικαιούχοι του Υπομέτρου

Οι επιλέξιμοι δικαιούχοι είναι:

1) οι Διαχειριστές δημόσιας γης

2) οι Διαχειριστές ιδιωτικής γης και

3) οι Ενώσεις διαχειριστών ιδιωτικής ή δημόσιας γης.

Στην περίπτωση όπου το μέτρο υλοποιείται σε γη κρατικής ή δημοτικής ιδιοκτησίας, η στήριξη παρέχεται υπό την αίρεση ότι ο διαχειριστής/ενοικιαστής είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ή οργανισμός της αυτοδιοίκησης Α? βαθμού. Στις περιπτώσεις αυτές καλύπτεται μόνο το κόστος εγκατάστασης.

Μορφές στήριξης και ποσοστά στήριξης

1. Η στήριξη παρέχεται μέσω επιχορήγησης του Άρθρου 67 του Καν. (Ε.Ε.) 1303/2013.

2. Η ενίσχυση θα ανέλθει στο 100% των επιλέξιμων δαπανών για την εγκατάσταση της φυτείας.

3. Η ενίσχυση θα ανέλθει στο 100% των επιλέξιμων δαπανών για τη συντήρηση της φυτείας έως οκτώ έτη, με εξαίρεση τα δένδρα των γενών Populus και Salix για τα οποία δεν καλύπτονται δαπάνες συντήρησης.

4. Η ενίσχυση για απώλεια εισοδήματος παρέχεται για δώδεκα έτη με εξαίρεση τα είδη καρυδιάς καστανιάς και μαστιχόδενδρου που ορίζεται στα οκτώ έτη.

«Ενίσχυση για γεωργοδασοκομικά συστήματα»

Στόχος του υπομέτρου είναι η άντληση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών ωφελειών οι οποίες σχετίζονται κατά κύριο λόγο με την προστασία και διαχείριση της βιοποικιλότητας, την βελτίωση της ποιότητας των υδάτων και εδαφών, τη διατήρηση του αγροτικού τοπίου, καθώς και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σε επίπεδο εκμετάλλευσης

Δικαιούχοι του Υπομέτρου

Οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι ιδιώτες κάτοχοι και διαχειριστές γης, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και ενώσεις τους, καθώς επίσης και Δήμοι ή ενώσεις δήμων, κάτοχοι και διαχειριστές γης.

Στην περίπτωση όπου το μέτρο υλοποιείται επί γης κρατικής ιδιοκτησίας, η στήριξη παρέχεται υπό την αίρεση ότι ο διαχειριστής/ενοικιαστής είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ή φυσικό πρόσωπο ή δήμος.

Μορφές στήριξης και ποσοστά στήριξης

1. Η στήριξη παρέχεται μέσω επιχορήγησης του Άρθρου 67 του Καν. 1303/13.

2. Η μέγιστη ενίσχυση ανέρχεται στο ποσοστό του 80% των επιλέξιμων δαπανών για την εγκατάσταση του συστήματος και, ως ετήσια πριμοδότηση ανά εκτάριο, στο 100% των επιλέξιμων δαπανών συντήρησης του συστήματος για μέγιστη περίοδο 5 ετών από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης, σύμφωνα με το άρθρο 33 του Καν. (ΕΕ) αριθ.702/2014.

Αναλυτικά το σχετικό ΦΕΚ εδώ. 

Διαβάστηκε 889 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.