Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  1:51 μμ
 
wm small
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 11:19

Το Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2019, εορτή του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου, εορτάζει και ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την παραμονή της εορτής, ημέρα Πέμπτη και ώρα 6.30 το απόγευμα, θα τελεσθεί στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία, ενώ στο τέλος θα ψαλλούν τα εγκώμια μπροστά στην εικόνα μαρτυρίου του Αγίου.

Ανήμερα της εορτής του Αγίου, Παρασκευή και ώρα 7:30 το πρωί, θα γίνει η υποδοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας, κ.κ. Κοσμά, ο οποίος θα προεξάρχει της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας. Το απόγευμα και ώρα 17:30  θα τελεσθεί η παράκληση του Αγίου.

Ο Άγιος Δημήτριος έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. Ήταν έπαρχος της Θεσσαλονίκης και δούκας της Μακεδονίας, παράλληλα όμως ήταν και κατηχητής σε νέους, τους οποίους συχνά συγκέντρωνε και τους μιλούσε για την αλήθεια του Χριστού.

Κατηγορήθηκε από άλλους στρατηγούς για τη χριστιανική του πίστη, τη στήριξη των Χριστιανών και την όλη στάση του υπέρ του Χριστιανισμού και οδηγήθηκε σε μαρτυρικό θάνατο δια λογχισμού. Ακόμη και στα φρικτά βασανιστήρια τα οποία προηγήθηκαν του μαρτυρίου του, δεν κλονίστηκε και δε δείλιασε, ούτε και συμβιβάστηκε με καμιά εξουσία, παρά ομολόγησε την πίστη του με το μαρτυρικό θάνατό του.

Πριν το μαρτύριό του, ευλόγησε το νεαρό μαθητή του Νέστορα, ο οποίος νίκησε σε πάλη το γιγαντόσωμο πολεμιστή Λυαίο, φωνάζοντας «Ζήτω ο Θεός του Δημητρίου!»

Η θυσία του Αγίου Δημητρίου, αποδεικνύει και επαληθεύει και αυτή το γεγονός ότι ο Χριστιανισμός δεν εδραιώθηκε με πόλεμο, μαχαίρια ή σπαθιά, παρά με το αίμα των μαρτύρων.  Άλλωστε μόνο για τους 3 πρώτους αιώνες  μετά Χριστόν, η Εκκλησία απαριθμεί 11 εκατομμύρια επώνυμους μάρτυρες.

Τα θαύματα του Αγίου Δημητρίου είναι άπειρα, όπως επί παραδείγματι το μύρο, το οποίο αναβλύζει από το σεπτό λείψανό του (γι’ αυτό το λόγο ονομάζεται και Μυροβλύτης) ή η θαυματουργή προστασία του στη Θεσσαλονίκη, κατά την πολιορκία της πόλεως από τους Αβάρους στις αρχές του 7ου αιώνα μ.Χ. Επίσης ανήμερα της εορτής του Αγίου, στις 26 Οκτωβρίου 1912, ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη, με την τέλεση δοξολογίας την ίδια ημέρα στον, αφιερωμένο στον Άγιο, Ναό. Πολυάριθμα είναι επίσης τα θαύματά του στη Θεσσαλονίκη, στην οποία μαρτύρησε και είναι πολιούχος της, προστατεύοντάς την από δύσκολες περιστάσεις, όπως από σεισμούς, πυρκαγιές, επιδρομές και λιμούς.

Ο Άγιος Δημήτριος υπήρξε και ο πρώτος προστάτης του Αγρινίου: ο ναός του Αγίου Δημητρίου ήταν ταυτόχρονα και η πρώτη ενορία των Χριστιανών Ελλήνων στο τότε Βραχώρι, από το 1664. Γι΄αυτό μάλιστα, εις τον προαύλιο χώρο του, φιλοξενούσε το κοιμητήριο των Ελλήνων μέχρι το 1949.

Σας καλούμε όλους να παρευρεθείτε στον εσπερινό την παραμονή της εορτής του καθώς και στη Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής του, για να συμπροσευχηθούμε στο Μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο και να του ζητήσουμε να συνεχίσει να προστατεύει την πατρίδα μας από όλους τους σύγχρονους κινδύνους που αντιμετωπίζει, ώστε στην τωρινή της αναμέτρηση με τον εκσυγχρονισμένο ειδωλολατρικό υλισμό, να μείνει αμετακίνητη στην ελληνορθόδοξη παράδοσή της.

Διαβάστηκε 929 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.