Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019 10:47

«Ο μετανάστης » του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μία αφίσα της δεκαετίας του 1920 που την κρατούσε σαν κειμήλιο η μάννα μου μου έδωσε το ερέθισμα να κάνω την σημερινή ανάρτηση με το σχετικό σχόλιο.

Ο θείος της, αδελφός της μητέρας της, Ζήσιμος Παπαλάμπρος ξενιτεύτηκε σε νεαρή ηλικία την δεκαετία του 1910 στις Ηνωμένες Πολιτείες για μία καλύτερη ζωή. Στη γενέτειρα, τα Κρυονέρια Ναυπακτίας, οι συνθήκες διαβίωσης ήταν σκληρές και οι προοπτικές για κάποια βελτίωση ελάχιστες.
Ετσι ο νεαρός Ζήσιμος βρέθηκε στo Olean της Νέας Υόρκης και μαζί με ένα συγγενή του, Αντώνη Πριμικύρη, άνοιξε ένα εστιατόριο.

Θυμάμαι την αλληλογραφία που είχε με την μητέρα μου, ένα η δύο γράμματα το χρόνο, την οποία όταν έμαθα να γράφω την διεκπεραίωνα εγώ με τον κλασσικό πρόλογο «Θείε Ζήσημε από υγεία είμαστε καλά, το ίδιο επιθυμούμε και διά εσάς…».
Φυσικά κάθε γράμμα του θείου Ζήσιμου περιείχε και ένα δολάριο που ήταν σημαντικό χαρτζιλίκι για την δεκαετία του 1950.

Μεταξύ των άλλων, ο Θείος, έστειλε και την αφίσα που προαναφέρω, σαν επιβεβαίωση ότι πέτυχε, και μερικές οικογενειακές φωτογραφίες. Εκανε οικογένεια και επέκτησε δύο κόρες.
Το γνώρισα μία φορά το 1960 που ήλθε στην Ελλάδα.

Η επιχείρηση του θείου Ζήσιμου λειτούργησε 30 περίπου χρόνια και σε ένα κείμενο του εμπορικού συλλόγου του Οlean που βρήκα στο διαδίκτυο (https://translate.google.de/translate…)

«Ο Τζειμς Πάππας ήταν ο ιδιοκτήτης και διαχείριστης του Texas hot restaurant στην οδό North Union str. 263 για περίπου 30 χρόνια, από τις αρχές της δεκαετίας του 20 μέχρι την δεκαετία του 50. Σήμερα στον χώρο του εστιατορίου βρίσκεται ένα μαγαζί αλυσίδας φαρμακείων.

Το εστιατόριο λειτουργούσε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, και ήταν γνωστό για το hot dog με σως, συνταγής του ίδιου. Ο James Papas, ο οποίος μετανάστευσε σε νεαρή ηλικία από την Ελλάδα, δεν είχε ως τότε ιδιαίτερες γνώσεις μαγειρικής. Συχνά δούλευε 18 με 20 ώρες την μέρα για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του εστιατορίου, λειτουργοντας ως manager και σερβιτόρος.παρόλο που τα Αγγλικά του δεν ήταν τέλεια, προσπαθούσε σκληρά να βελτιώσει την επιχείρηση του, με καλές μερίδες ποιοτικού φαγητού, σε ένα ήσυχο και φιλικό περιβάλλον για τους πελάτες. Παρα τον ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο για τον εαυτό του κ την οικογένεια του, υπηρέτησε εθελοντικά ως ελεγκτής στην αντιαεροπορικη υπηρεσία των ΗΠΑ, χωρίς να παραλείπει να ασκεί τα εκλογικά του δικαιώματα.

Λόγω προβλημάτων υγείας αναγκάστηκε στην δεκαετία του 50 να κλείσει το εστιατόριο.Οταν πέθανε το 1967, πολύς κόσμος συλληπυθηκε την οικογένεια του, αναφέροντας ότι στην περίοδο του οικονομικού κραχ μεγάλος αριθμός πολιτών του Olean έτρωγε δωρεάν στο εστιατόριο.

Το Texas Hot Lunch ήταν δημοφιλέστατο σε όλους τους κατοίκους του Olean, με μεγάλη ζήτηση όλες τις ωρες,με μεγάλο αριθμό παραγγελιών. Η κόρη του λάμβανε μεγάλο αριθμό γραμμάτων πολλά χρόνια μετά τον θάνατο του, από ανθρώπους που θέλαν να μάθουν την συνταγή σως που χρησιμοποιούσε.

Ο Τζέιμς Πάππας δεν έγινε πολύ πλούσιος σε χρήματα.
O ιδιος αγαπούσε την πόλη, την δουλειά του, την οικογένεια του, όσο και την 2η του πατρίδα. Κάθε πρωί τον άκουγε η οικογένεια του να λέει «ο θεός να ευλογεί την Αμερική» ( είναι κομμάτι του εθνικού ύμνου).

Σε όλα τα χρόνια που λειτούργησε β επιχείρηση του, είχε το ίδιο προσωπικο.
Ήταν σίγουρα επιτυχημένος επιχειρηματίας, και παρόλο που θα μπορούσε να κρατήσει μυστική την συνταγή του, την πρόσφερε σε πολλούς Έλληνες που άνοιξαν εστιατόρια στην περιοχή.»
Νομίζω ότι η θέση της αφίσας είναι στο σπίτι-μουσείο του θείου Ζήσιμου όπου και θα την δωρίσω.

Γιάννης Γιαννακόπουλος

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 3682 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.