Ανάπλαση και ανακατασκευή του περιπτέρου αναμένεται να μπουν σε φάση υλοποίησης τον επόμενο χρόνο

Η ανάπλαση του Πάρκου έχοντας πάρει το «πράσινο» φως από το δασαρχείο Αγρινίου αναμένει την οριστική υπογραφή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη διαχειριστική μελέτη, που έκανε ο δήμος

Ένα ακόμη δυσάρεστο περιστατικό την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε να προστεθεί στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στο Παπαστράτειο Πάρκο Αγρινίου. Ένας 45χρονος συνελήφθη, διότι αφαίρεσε τμήματα του εξαερισμού του πρώην δημοτικού αναψυκτηρίου στο Πάρκο.

Ο δήμος Αγρινίου τα τελευταία χρόνια επιχείρησε να προστατέψει το χώρο σφραγίζοντάς τον μετά τα περιστατικά βανδαλισμών που είχαν παρατηρηθεί. Όμως η καλύτερη και η οριστική λύση σε τέτοιους είδους προβλήματα θα έρθει μόνο μέσα από την ανάπλαση του Πάρκου και την επανάχρηση του δημοτικού περιπτέρου. Και απ’ ότι φαίνεται αυτή η ώρα πλησιάζει…

Η ανάπλαση του Πάρκου έχοντας πάρει το «πράσινο» φως από το δασαρχείο Αγρινίου αναμένει την οριστική υπογραφή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη διαχειριστική μελέτη, που έκανε ο δήμος Αγρινίου. Κάτι που πιθανότατα θα γίνει μέχρι το τέλος του 2019, οπότε εντός του 2020 το έργο θα μπει σε φάση υλοποίησης, από τη στιγμή που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσα από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Για το περίπτερο του Πάρκου ο δήμος Αγρινίου έχει καταθέσει από την περασμένη άνοιξη πρόταση ύψους 2,5εκατ. ευρώ στη σχετική πρόσκληση του προγράμματος «Φιλό-Δημος» του Υπουργείου Εσωτερικών για την εκ βάθρων ανακαίνισή του και τη μετατροπή του σε πολυχώρο.  Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων στη συγκεκριμένη πρόσκληση λήγει στα τέλη Οκτωβρίου και αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου και αυτή η πρόταση να αξιολογηθεί και να ενταχθεί. Άρα και αυτό το έργο το 2020 –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα μπει σε φάση υλοποίησης.

Για το κτίριο του αναψυκτηρίου στο Πάρκο που έχει περίπου 1.000  τμ στεγασμένων χώρων και άλλο τόσο ημιυπαίθριων, η πρόταση του δήμου Αγρινίου στοχεύει στο να απευθυνθεί σε περισσότερες ομάδες χρηστών, ώστε να γίνεται κατά το δυνατόν καθημερινή χρήση του χώρου και κατ’ επέκταση ολόκληρου του πάρκου. Έτσι λοιπόν μέσα από αυτό το έργο προτείνεται η επανάχρηση του κτιρίου ως πολυχώρου πολιτιστικών δράσεων και αναψυχής, μετη δημιουργία χώρου καφετέριας-αναψυκτηρίου σε ένα μικρό τμήμα του κτιρίου, τη δημιουργία χώρου συνάθροισης κοινού (πολυχώρου για συνεδριάσεις, προβολές ταινιών, θεατρικά, πολιτιστικά δρώμενα) και τη δημιουργία χώρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ενηλίκων για καλλιτεχνικές δραστηριότητες . Σε αυτή την τελευταία χρήση θα μπορούσαν να στεγαστούν και τμήματα του Εικαστικού Εργαστηρίου του δήμου που σήμερα στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια. Τέλος, στο καθαρά τεχνικό κομμάτι αξίζει να αναφερθεί ότι η ανακατασκευή αφορά μεταξύ άλλων την τοποθέτησηφωτοβολταϊκών για την ενεργειακή αυτονομία του κτιρίου καθώς επίσης και τη φύτευση σε μεγάλο μέρος της οροφής.

Με αυτά τα δύο έργα, εφ’ όσον εξελιχθούν απρόσκοπτα, η υποβάθμιση του Πάρκου στο Αγρίνιο θα λάβει τέλος και θα ξεκινήσει μια νέα εποχή για το σημαντικότερο ίσως τοπόσημο του Αγρινίου.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr