Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  10:07 πμ
 
wm small
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 20:38

Ο Χρήστος Καπράλος ενώνει! Αδελφοποίηση των Δήμων Αγρινίου και Αίγινας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Δήμος της Αίγινας έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την αδελφοποίηση και το επόμενο διάστημα θα καταθέσει τον σχετικό φάκελο στον Δήμο Αγρινίου – Τι δηλώνει η υπεύθυνη Πολιτιστικών του Δήμου Αίγινας στη «Σ»

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί για τον Δήμο Αίγινας η αδελφοποίησή του με τον Δήμο Αγρινίου με αφορμή τον βίο στις δύο πόλεις του Χρήστου Καπράλου, ενός ίσως από τους σημαντικότερους γλύπτες του 20ου αιώνα, ιδίως σε ό,τι αφορά τον μοντερνισμό στην Ελλάδα.

Ο Χρήστος Καπράλος (16 Νοεμβρίου 1909 – 20 Ιανουαρίου 1993) γεννήθηκε στο Παναιτώλιο και με τη βοήθεια των αδελφών Παπαστράτου, σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (1930-1934) κοντά στον Ουμβέρτο Αργυρό (1882-1963) και συνέχισε σπουδάζοντας γλυπτική στο Παρίσι κοντά στο γλύπτη Μαρσέλ Ζιμόν (Marcel Gimond). Επέστρεψε στην Ελλάδα, στο Παναιτώλιο το 1940. Το 1946 μετακινήθηκε στην Αθήνα και μετέπειτα στην Αίγινα, όπου έστησε το 1963 δικό του εργαστήριο. Ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) και πέθανε στην Αθήνα το 1993.

Η Αικατερίνη Σαλπέα, Υπεύθυνη Πολιτιστικών και Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας

Η Αικατερίνη Σαλπέα Υπεύθυνη Πολιτιστικών του Δήμου Αίγινας και Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας μιλώντας στη «Σ» τόνισε: «είναι σημαντικό για την Αίγινα η αδελφοποίηση των δύο Δήμων που συνδέονται άμεσα με την ζωή και την δημιουργία του Χρήστου Καπράλου, ο οποίος τίμησε και τιμά το νησί μας καθώς μόνο μας δίδαξε. Συχνά κάνουμε εκδηλώσεις προς τιμήν του, συνεπώς η αδελφοποίηση του Δήμου Αίγινας με τον Δήμο Αγρινίου είναι κάτι σημαντικό για μας. Θέλουμε οι δύο δήμοι να γίνουν οικογένεια και όλοι μαζί να τιμήσουμε τον άνθρωπο που μας έδωσε τα φώτα του. Εγώ μαζί με τον Γιώργο Καλοκαίρι από τον Δήμο Αίγινας ξεκινήσαμε τις διαδικασίες ώστε σύντομα να κοινοποιήσουμε και στον Δήμο Αγρινίου τις προθέσεις μας. Θεωρούμε μέχρι τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου θα έχει γίνει η αδελφοποίηση. Οι διαδικασίες από την πλευρά μας ξεκίνησαν από πέρσι το καλοκαίρι, αλλά εντατικότερα ασχοληθήκαμε από την αρχή του έτους και τότε βάλαμε το ζήτημα σε πρώτη προτεραιότητα. Από την πλευρά του Αγρινίου οι αντιδράσεις που έχουμε μέχρι σήμερα είναι μόνο θετικές και εισπράττουμε πως θέλουν την αδελφοποίηση πολύ περισσότερο από εμάς στην Αίγινα. Τα επίσημα έγγραφα και δικαιολογητικά για την αδελφοποίηση θα σταλούν στον Δήμο Αγρινίου τους επόμενους μήνες».

«Αποκλεισμένος» στο Παναιτώλιο ο Χρήστος Καπράλος δούλεψε στο γύψο, από το 1940 έως το 1945, την έκτη ενότητα της ανάγλυφης ζωφόρου για το Μνημείο της Μάχης της Πίνδου. Η ζωφόρος, εμβατήριο και μαζί ραψωδία της ιστορίας του νεότερου Ελληνισμού, μεταφέρθηκε από τον γλύπτη σε πωρόλιθο, στην Αίγινα, τα χρόνια 1952–1956. Σήμερα το έργο βρίσκεται στο περιστύλιο της Βουλής των Ελλήνων.

Το έργο του Καπράλου είναι έντονα ανθρωποκεντρικό με εμπνεύσεις και από την αρχαία ελληνική τέχνη και μυθολογία. Οι δημιουργίες του παρουσιάστηκαν σε πολλές εκθέσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Στο Αγρίνιο, από το 1996 λειτουργεί μόνιμη έκθεση γλυπτών του στην «Αίθουσα Τέχνης Καπράλου», που βρίσκεται στο κτίριο της Παπαστρατείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Η συλλογή αυτή αποτελείται από 60 έργα μικρού και μεγάλου μεγέθους, τα οποία ο καλλιτέχνης φιλοτέχνησε από την αρχή της καριέρας του, το 1930, έως το 1956.

Χάλκινα έργα που δημιούργησε στην Αθήνα από το 1960 έως το 1993, στο προσωπικό του χυτήριο, φυλάσσονται στο εργαστήριο του στο Κουκάκι. Επίσης, στην Αίγινα, όπου δούλευε τα καλοκαίρια, λειτουργεί το «Μουσείο Χρήστου Καπράλου» αποτελούμενο από έξι εργαστήρια, στα οποία εκτίθεται όλη η δουλειά του καλλιτέχνη που δημιούργησε στην Αίγινα τα καλοκαίρια από το 1963 μέχρι τον θάνατό του. Σε δημόσιους χώρους της Αθήνας υπάρχουν η μπρούτζινη προτομή του «Καρόλου Κουν» (1987, Στοά του Βιβλίου, Οδός Ι. Πεσμαζόγλου) και η «Σύνθεση», με θέμα τη μορφή της Μάνας με τα δύο παιδιά της (1989, Πλατεία Ραλλούς Μάνου, Λεωφόρος Αμαλίας).

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 977 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.