Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  2:29 μμ
 
wm small
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 20:29

Μήνυμα Κ. Μπαγινέτα για την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Η επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας, την Τρίτη 15/10/2019, αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία να αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος και η πολύτιμη συνεισφορά της Ελληνίδας αγρότισσας τόσο στην οικονομική όσο και στην κοινωνική συνοχή της υπαίθρου.

Για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων η γυναικεία επιχειρηματικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του στρατηγικού μας σχεδιασμού για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα και των αγροτικών μας περιοχών, καθώς αναγνωρίζεται ο καθοριστικός ρόλος της Ελληνίδας αγρότισσας στη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα της δομής και οργάνωσης των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών.

Ο

Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης
Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.

Οι πολιτικές στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, τόσο σε ατομικό όσο και σε συνεργατικό επίπεδο, στοχεύουν αφενός μεν στην διευκόλυνση πρόσβασης των γυναικών στην αγορά εργασίας, αφετέρου δε στην ενσωμάτωσή τους στη διαδικασία της ολοκληρωμένης ανάπτυξης του αγροτικού χώρου. Για το σκοπό αυτό αξιοποιούμε μεταξύ άλλων και τις δυνατότητες που παρέχονται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, το οποίο υλοποιούμε, και οι οποίες εδράζουν σε μια ολιστική προσέγγιση της ανάπτυξης του αγροτικού χώρου καθώς περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα από μέτρα και δράσεις τόσο για την ενθάρρυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας αμιγώς στον πρωτογενή τομέα, όσο και συνολικά στους διαφορετικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας των αγροτικών περιοχών. Πρόκειται για μέτρα και δράσεις που στοχεύουν στην τόνωση της απασχόλησης, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τον συνεργατισμό και τη συλλογικότητα, μέτρα και δράσεις που παρέχουν επενδυτικά κίνητρα, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και νέες δομές, μηχανισμούς και πρότυπα ανάπτυξης, όπως η πολυλειτουργικότητα, η πράσινη οικονομία, η κοινωνική επιχειρηματικότητα, η συμβουλευτική υποστήριξη, η συνεργασία για την προώθηση της καινοτομίας, αλλά και οι δημόσιες επενδύσεις ως μέσο υποστήριξης της κοινωνικής και οικονομικής ένταξης ειδικών κατηγοριών πληθυσμού, όπως γυναίκες, νέοι και άνεργοι.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο μέτρο εκκίνησης επιχειρηματικής δραστηριότητας στον πρωτογενή τομέα (νέες αγρότισσες) το ποσοστό γυναικών ανέρχεται στο 30% του συνολικού αριθμού δικαιούχων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο μέτρο εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (σχέδια βελτίωσης) ανέρχεται σε 23%. Ιδιαίτερη ικανοποιητική κρίνεται η συμμετοχή των γυναικών στις φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις του ΠΑΑ (γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα και βιολογική γεωργία-κτηνοτροφία), όπου το σχετικό ποσοστό κυμαίνεται από 37 – 40%.

Σε αντίστοιχα επίπεδα κυμαίνεται η συμμετοχή γυναικών, κυρίως μέσα από συλλογικά σχήματα και αγροτικούς γυναικείους συνεταιρισμούς, στις δράσεις μεταποίησης γεωργικών προϊόντων του ΠΑΑ που υλοποιούνται στο πλαίσιο των τοπικών προγραμμάτων LEADER, όπως επίσης και σε εναλλακτικές δράσεις που αφορούν στην βιοτεχνία, την οικοτεχνία και τον αγροτουρισμό. Ο συνεργατισμός αποτελεί βασικό μηχανισμό επαγγελματικής διεξόδου για τις γυναίκες των αγροτικών περιοχών και ειδικά των ορεινών, νησιωτικών και μειονεκτικών, καθώς παρέχει τις οικονομικο-κοινωνικές προϋποθέσεις ομαλής πρόσβασης και ενσωμάτωσής τους στην τοπική επιχειρηματικότητα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη βάση των νέων προοπτικών που ανοίγονται για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, θα συνεχίσει να στηρίζει πολύπλευρα και αποφασιστικά την Ελληνίδα αγρότισσα μέσα από ολοκληρωμένες πολιτικές και πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην άμβλυνση των ανισοτήτων, την καταπολέμηση της ανεργίας, την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, τη βελτίωση του εισοδήματος των αγροτικών νοικοκυριών και τη συνολικότερη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης στις αγροτικές μας περιοχές».

Διαβάστηκε 1042 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία