Με ποιο τρόπο θα επιλέξουν να ζεσταθούν φέτος το χειμώνα οι πολίτες

«Ψηφίζουν» καυσόξυλα οι Αγρινιώτες

Από τον Αύγουστο, αρκετοί καταναλωτές ξεκίνησαν να προμηθεύονται καυσόξυλα – Που κυμαίνεται η τιμή τους

Οι πολίτες φαίνεται πως ήδη έχει κάνει την επιλογή τους και φέτος προτιμώντας να προμηθευτούν καυσόξυλα για το χειμώνα. Το ενδιαφέρον ξεκίνησε από το τέλος Αυγούστου, ωστόσο, επειδή οι ποσότητες που προμηθεύονται οι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια, όπως και φέτος, είναι μικρές, η διάθεση ξύλων γίνεται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους ακόμη και τον Απρίλιο, έτσι ώστε ο προϋπολογισμός του σπιτιού να «βγαίνει» πιο εύκολα και οι ενδιαφερόμενοι να είναι προετοιμασμένοι για τον επόμενο χειμώνα.

Η επάρκεια σε ξύλα όλων των ποικιλιών στην περιοχή είναι μεγάλη. Στην τοπική αγορά, όπως τόνισαν επαγγελματίες του κλάδου, διατίθενται ξύλα από 50 ευρώ το κυβικό, μέχρι και 90 ευρώ. Βάσει υπουργικής απόφασης τα τελευταία χρόνια τα ξύλα δεν πωλούνται με τον τόνο, αλλά με το κυβικό. Σύμφωνα με εμπόρους, η πώληση καυσόξυλων με το κυβικό είναι ότι καλύτερο για τον καταναλωτή καθώς το κυβικό μπορεί να το ελέγξει ο καταναλωτής.

Στο μεταξύ, επαγγελματίες του κλάδου αναφέρουν στη «Σ» πως όσοι περίπου πληρώνουν με μετρητά πληρώνουν και με κάρτα καθώς οι ποσότητες που προμηθεύοντα είναι μικρές συνεπώς υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσουν με μετρητά, ενώ άλλοι ενδιαφέρονται περισσότερο για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου και προτιμούν πληρωμή με κάρτα.

Ο Κώστας Ανερούσης

Ο Κώστας Ανερούσης ανέφερε: «η ζήτηση ξεκίνησε πιο νωρίς από άλλες χρονιές, από τις αρχές Σεπτεμβρίου και φαίνεται πως θα υπάρξει κίνηση. Ο κόσμος ζητάει συνήθως πουρνάρι, δρυ, κουμαριά και βελανιδιά. Η επιλογή εξαρτάται από το τι θέλει ο πελάτης και αν διαθέτει τζάκι ή σόμπα και κυρίως αν έχει χώρο αποθήκευσης. Οι τιμές είναι για όλα τα βαλάντια και κυμαίνονται από 50 έως 80 ευρώ το κυβικό. Σχετικά με τις ποσότητες άλλοι προμηθεύονται μόνο ένα κυβικό και άλλοι τρία. Εκτός από το οικονομικό κομμάτι για την ποσότητα παίζει ρόλο και ο χώρος αποθήκευσης. Ανέκαθεν ο κόσμος επέλεγε να ζεσταθεί με ξύλα και αυτό φάνηκε όλα τα χρόνια της κρίσης».

Ο Ιωάννης Βασίλακας

Ο Ιωάννης Βασίλακας τόνισε: «το ενδιαφέρον του κόσμου για ξύλα ξεκίνησε από τα τέλη Αυγούστου, αλλά όχι όπως το παρελθόν που η κίνηση ήταν μεγαλύτερη. Η τιμή ξεκινάει από 70 ευρώ το κυβικό και μπορεί να φτάσει τα 90 και παίζει μεγάλο ρόλο η ποιότητα και το τι επιθυμεί ο καθένας. Στην περιοχή ο κόσμος επιλέγει καυσόξυλα από ελιά, δρυ, οξιά, πορτοκαλιά, πουρνάρι και φυσικά η επιλογή έχει άμεση σχέση με το τζάκι που διαθέτει. Αν δηλαδή έχει ενεργειακό θα προμηθευτεί οξιά ή πορτοκαλιά».

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα «Συνείδηση» 

sinidisi.gr