Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:26 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 19:01

Οι 19 κινήσεις με τις οποίες μας μιλούν τα σκυλιά!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το ότι τα σκυλιά δεν μιλάνε δεν σημαίνει ότι δεν προσπαθούν να επικοινωνούν με τους ιδιοκτήτες τους.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα σκυλιά συχνά απευθύνονται στους ανθρώπους χρησιμοποιώντας ένα αρκετά απλό κατάλογο κινήσεων.

Η χρήση κινήσεων για την επικοινωνία είναι αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «αναλογική σηματοδότηση». Αυτό το φαινόμενο είναι διαφορετικό από την κανονική κίνηση, επειδή οι κινήσεις αυτές δεν εξυπηρετούν έναν πρακτικό σκοπό , αλλά είναι απλά συμβολικές και επαναλαμβάνονται μέχρι να γίνει αντιληπτό τι εννοούμε.

Για παράδειγμα, ένας σκύλος μπορεί να τρίβει τη μύτη του στο γόνατό σας μέχρι να πάρει κάτι που θέλει, αλλά μόλις του το δώσετε θα σταματήσει.

Αυτό μπορεί να μην αποτελεί είδηση για όσους έχουν σκυλιά, αλλά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται με την επιστημονική έρευνα.

Οι Hannah K. Worsley και Sean J. O’Hara του Πανεπιστημίου του Salford στο Ηνωμένο Βασίλειο μελέτησαν εκατοντάδες βίντεο 37 σκυλιών που αλληλεπιδρούν με τους ιδιοκτήτες τους.

Διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά απευθύνονταν στα αφεντικά τους με 19 διαφορετικά σήματα, τα οποία περιελάμβαναν κύλιση, άλματα πάνω και κάτω ή κάθισμα με το μπροστινό πόδι να αιωρείται. Μερικές φορές, τα σκυλιά χρησιμοποίησαν μόνο μια κίνηση, άλλες φορές συνδύασαν περισσότερες από μία για να εκφράσουν το αίτημα τους που ήταν φαγητό, νερό, παιχνίδι, ξύσιμο ή το άνοιγμα μιας πόρτας.

Η αναλογική σήμανση μπορεί να παρατηρήθηκε πρόσφατα στους σκύλους, αλλά δεν είναι καινούργια. Είναι γνωστό ότι οι πίθηκοι τη χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Αλλά και στους ανθρώπους τη χρησιμοποιούν τα μωρά για να επικοινωνούν με τους γονείς τους προτού μπορέσουν να μιλήσουν.

Γνωρίζουμε επίσης ότι δεν είναι αποκλειστικά για πρωτεύοντα όντα. Πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι και τα κοράκια το κάνουν. Ωστόσο, τα σκυλιά είναι τα πρώτα ζώα που έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες ότι τη χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν με άλλο είδος.

Δεν υπάρχει γλώσσα σκύλου, αλλά κάθε σκύλος συνήθως χρησιμοποιεί την ίδια κίνηση ή σειρά κινήσεων για να επικοινωνήσει. Έτσι, το σκυλί σας πηδώντας πάνω και κάτω μπορεί να λέει «Ας παίξουμε», ή «Ταΐστε με, παρακαλώ» αλλά πιθανότατα κάθε κίνηση έχει ένα καθορισμένο νόημα. Με το να αφιερώσετε αρκετό χρόνο σε ένα συγκεκριμένο σκυλί, μπορείτε να μάθετε τη διάλεκτο του.

Το στυλ επικοινωνίας ενός σκύλου διαμορφώνεται από διάφορους παράγοντες. Το ένα είναι η εκπαίδευση. Ένα σκυλί που εκπαιδεύεται να μην δαγκώνει, για παράδειγμα, είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσει απαλό δάγκωμα παιχνιδιού ως αναφορικό σήμα. Ένας άλλος παράγοντας είναι πόσοι άνθρωποι ζουν με το σκυλί. Όσο πιο πολυπληθές το περιβάλλον του σκύλου, τόσο πιο εκτεταμένο είναι συνήθως το λεξιλόγιο κινήσεων του.

Μην ασχολείστε πολύ με την αποκωδικοποίηση κάθε κίνησης του σκύλου σας. Οι άνθρωποι και τα σκυλιά έχουν εξελιχθεί ο ένας δίπλα στον άλλον για χιλιετίες, και υπάρχει μια αρκετά σταθερή σχέση μεταξύ των δύο ειδών σε αυτό το σημείο. Τα σκυλιά «διαβάζουν» τους ανθρώπους χωρίς κόπο. Κατανοούν τους τόνους και τις διαθέσεις μας, τις οποίες δεν μπορούν να κάνουν άλλα είδη εκτός του ανθρώπου. Τα σκυλιά μπορούν ακόμα να «πιάσουν» τις διαθέσεις μας. Επικοινωνούν μαζί μας πολύ περισσότερο από τους χιμπατζήδες, παρά το γεγονός ότι είναι πιο στενά συνδεδεμένοι.

Το κατοικίδιο ζώο σας επικοινωνεί πραγματικά μαζί σας. Απλά μην περιμένετε να σος πει και ευχαριστώ όταν μαζεύετε τα «κακά» του!

usay.gr

Διαβάστηκε 6045 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.