Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:09 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 18:43

Σε ΦΕΚ η ίδρυση του ενιαίου φορέα για τα απορρίμματα της Αιτωλοακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Εις σάρκα μία έσονται οι τέσσερις Σύνδεσμοι Διαχείρισης των ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας. Παρά τις αντίθετες αποφάσεις ως προς το ζήτημα της έδρας του νέου φορέα, που είχαν λάβει ορισμένα Δημοτικά Συμβούλια, η απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ορίζει το Αγρίνιο ως έδρα του νέου Φορέα την πόλη του Αγρινίου. Η απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 και τίθεται άμεσα σε ισχύ.

Βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου σε κάθε περιφέρεια μπορεί να λειτουργούν ένας έως τρεις Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), έτσι στη Δυτική Ελλάδα δημιουργούνται τρεις ΦΟΔΣΑ, ένας σε κάθε νομό. Ο ενιαίος Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αιτωλοακαρνανίας θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα την πόλη του Αγρινίου. Η χρονική διάρκεια λειτουργίας του καθορίζεται σε 30 έτη. Μετά τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ, θα ακολουθήσει η συγκρότηση της Επιτροπής Καταγραφής της Ακίνητης και Κινητής Περιουσίας των Συνδέσμων Διαχείρισης των ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να γίνει η καταγραφή και αποτίμηση των περιουσιακών τους στοιχείων και περιέλευσή τους στον Ενιαίο ΦΟΔΣΑ της Αιτωλοακαρνανίας.

Βασικό μέλημα του νέου ενιαίου φορέα θα είναι να υλοποιήσει τα έργα που υπάρχουν στον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο σύνολο της Αιτωλοακαρνανίας. Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει σε αδρές γραμμές την αύξηση των δράσεων της ανακύκλωσης με τη δημιουργία «πράσινων σημείων» και τη μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ με τη δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και Βιοαποβλήτων, Κέντρα Ανακυκλώσιμων Υλικών κτλ. Αιχμή του δόρατος στο νέο σχεδιασμό θα είναι ο ΧΥΤΑ Στράτου στο Αγρίνιο για τα απορρίμματα των δήμων Αγρινίου, Αμφιλοχίας, Ακτίου – Βόνιτσας και Ξηρομέρου και ο ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας στη Ναύπακτο για τα απορρίμματα των δήμων Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Θέρμου. Σημειωτέον ότι τα έργα στο ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας ύψους 15 εκατ. ευρώ έχουν ήδη ενταχθεί στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ και αναμένεται έως το τέλος του έτους να ενταχθούν να αντίστοιχα έργα για το ΧΥΤΑ Στράτου ύψους 14εκατ. ευρώ. Αυτά τα έργα ουσιαστικά θα αναλάβει να τα «τρέξει» ο νέος Φορέας.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι με την απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη σύσταση του ενιαίου Φορέα σε επίπεδο Αιτωλοακαρνανίας μπαίνει οριστικό τέλος στις αρχικές σκέψεις που επικράτησαν στο δήμο Ακτίου- Βόνιτσας για από κοινού διαχείριση του ζητήματος με τη Λευκάδα. Ενώ αναφορικά με το ζήτημα της έδρας, που είχε ανακύψει κυρίως από τη διαφωνία του δήμου Μεσολογγίου, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το ζήτημα της έδρας ούτως ή άλλως είχε μικρή σημασία, καθώς οι συσχετισμοί των δήμων της περιοχής στο ΔΣ του νέου Φορέα βάσει του πληθυσμιακού κριτηρίου είναι πολύ συγκεκριμένοι. Το 25μελές ΔΣ του ΦΟΔΣΑ, όπως πληροφορείται η «Σ» θα αποτελείται από 10 εκπροσώπους του δήμου Αγρινίου, 4 του δήμου Μεσολογγίου, 3 του δήμου Ναυπακτίας, από δύο για τους δήμους Αμφιλοχίας, Ακτίου – Βόνιτσας και Ξηρομέρου, έναν για το δήμο Θέρμου καθώς και ένα μέλος ως εκπρόσωπος των εργαζομένων.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 877 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.