Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  9:03 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 18:17

Ο Αρχαιολογικός Χάρτης του σημερινού Δήμου Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πηγή φωτο: Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας & ΛΣΤ Εφορία Προϊστορικών & Αρχαιοτήτων 2009.

Του Λίνου Υφαντή,

Μια συνολική εικόνα των αρχαιοτήτων της περιοχής μας δίνει ο παραπάνω Αρχαιολογικός χάρτης του σημερινού Δήμου Αγρινίου. Πρόκειται για απόσπασμα του Αρχαιολογικού χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας που εξέδωσε το 2009 η  Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίαςκαι η ΛΣΤ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων. Τον χάρτη αυτό διέσωσε και μας διέσωσε ο κος Τάσος Κάππας, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.

Κάνοντας κλικ πάνω στην εικόνα εμφανίζεται η σήμανση τόπων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ανά περιοχή. Εντύπωση προκαλεί ότι μέσα και γύρω από την πόλη του Αγρινίου εντοπίζονται αρχαιότητες όπως Παλαιοχριστιανικό μνημείο, αρχαία πόλη, πύργος και επιφανειακά αρχαιολογικά ευρήματα. Κάποια από αυτά είναι γνωστά όπως η Αγία Τριάδα Μαύρικα, η αγορά του αρχαίου Αγρινίου και ο πύργος στην Αγία Βλαχέρνα. Κάποια άλλα όμως είναι σχετικά άγνωστα και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως το νεκροταφείο πλησίον της Καμαρούλας και της Αβόρανης καθώς και τα επιφανειακά ευρήματα στο Γιαννούζι.

Πλούσιο από ευρήματα είναι η περιοχή γύρω από την Τριχωνίδα, τη Λυσιμαχεία και οι παραποτάμιες όχθες του Αχελώου. Ουσιαστικά σε μια εικόνα αποτυπώνουν συγκεντρωτικά την οικιστική τάση του αρχαίου κόσμου στον τόπο μας.

Για τη σήμανση του χάρτη μπορείτε να δείτε περισσότερα στην παρακάτω εικόνα.Καλή ανάγνωση!

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1952 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.