Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  10:16 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 12:00

Ναυμαχία του Lepanto: Η άποψη τούρκων ερευνητών «για τη μεγαλειώδη γιορτή της Δύσης» που φιλοξενεί τουριστικά η Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Οι μέρες που διανύουμε μένουν ως επετειακές της Ναυμαχίας του Lepanto του 1571. Έχουν χαρακτηριστικά παγκόσμιας σύγκρουσης που έλαβε χώρα μεταξύ Οθωμανών και Χριστιανών Δυτικών.  Αναφέρεται ως Lepanto, αφού στην πραγματικότητα δεν έγινε στο στενό χώρο της Ναυπάκτου αλλά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Εχινάδων.

Παρόλα αυτά έγινε πολιτιστικό κτήμα της Ναυπάκτου και της Αιτωλοακαρνανίας. Έχει όμως ενδιαφέρον η άποψη της τούρκικης βιβλιογραφίας για το θέμα αυτό. Σίγουρα θα επιχειρούσε να υποβαθμίσει διακριτικά έστω τη σημασία της νίκης με το αναγάγει σε μια ευρύτερη γεωπολιτική κατάταξη. Ωστόσο βρίσκει κανείς στίγματα αλήθειας, τα οποία όπως και να έχει επιστρατεύτηκαν ως κομμάτια του παζλ για να συνθέσουν μια άλλη άποψη.

Οι Οθωμανοί θεωρούν ότι η Ναυμαχία του Lepanto είχε μόνο ψυχολογικά οφέλη για τους Δυτικούς και όχι γεωστρατηγικά. Ομοίως και οι χριστιανοί κάτοικοι της σημερινής Αιτωλοακαρνανίας συνέχιζαν να πληρώνουν φόρους και τίποτε δεν άλλαξε σύμφωνα με αυτούς. Επίσης συνέχιζαν να μην μπορούν να αγοράζουν γη. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ακολούθησε καταιγισμός κινημάτων, έστω ανοργάνωτων όπως η επανάσταση στο Ξηρόμερο του 1585, το κίνημα των Αγράφων και του Διονύσιου του Σκυλόσοφου αρχές του 1600 κ.α. Εν ολίγοις η Αιτωλοακαρνανία και ο δυτικός αυτός άξονας της σημερινής Ελλάδος συνέχιζε να φιλοξενεί τον

Εντέχνως η τούρκικη βιβλιογραφία  παρουσιάζει  τη Ναυμαχία του Lepanto ως το Δυτικό τρόπαιο έναντι των νέων «Τρώων», των Οθωμανών.  Αυτή αντικατέστησε την αρχαία Ελληνική παράδοση και αποκαθήλωσε τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας από το κάδρο της κορυφαίας νίκης έναντι των λαών της Ανατολής. Με τον τρόπο μάλλον παρουσιάζει τους Δυτικούς όχι ως συνεχιστές αλλά ως νέους καπηλευτές του αρχαίου κόσμου.

Επίσης το Lepanto αποτέλεσε την αρχή του τέλους για την θαλασσοκράτειρα Ισπανία που ουσιαστικά δεν ξαναφάνηκε ως κυρίαρχη στη Μεσόγειο. Αντιθέτως έδωσε τη σκυτάλη στον αναδυόμενο νέο κόσμο της Αμερικής αφήνοντας όλους τους εμπλεκομένους της Ναυμαχίας να βυθίζονται στην οικονομική κρίση. Χαρακτηριστικά  παραδέχονται ότι το 30% του Οθωμανικού νομίσματος είχε υποτιμηθεί.

Κάπως έτσι παρουσιάζουν τη Ναυμαχία του Lepanto, περισσότερο ως ιδεαλιστική επικράτηση της Δύσης και λιγότερο ως στρατιωτική νίκη με απτά αποτελέσματα.  Σημασία έχει ότι το γεγονός αυτός ήταν σύγκρουση δύο τεκτονικών πλακών, της Ανατολής και της Δύσης, το οποίο έχει την τύχη να φιλοξενεί ο νομός μας.  Ιστορικά η Αιτωλοακαρνανία φιλοξενεί τη ναυμαχία ως γεγονός στις δυτικές όχθες του και πολιτιστικά στις ανατολικές του στο λιμάνι της Ναυπάκτου.

Δεν ξέρουμε αν η πτώση της Ισπανίας και η άνοδος της Αμερικής ξεκίνησε από το Lepanto, εκείνο που είναι γενικά παραδεκτό είναι ότι ένα μεγάλο ιστορικό συμβάν στις όχθες του τόπου μας έγινε έναυσμα συζητήσεων για το πως κτίστηκε ο σημερινός κόσμος που ζούμε. Για αυτό και αξίζει η τουριστική αξιοποίησή του…

Με πληροφορίες από:

LEPANTO: İMGELER ÜZERİNDEN MEDENİYET TARTIŞMASI

Πατήστε ΕΔΩ

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 3782 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 12:23
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.