Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  5:41 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019 11:06

Βραχυπρόθεσμες προοπτικές αγροτικών προϊόντων της Ευρώπης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με θετικό πρόσημο οι προβλέψεις, παρά τα προβλήματα στον αγροτικό χώρο.

Λόγω της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κίνα, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος στην ΕΕ πρέπει να είναι κατά 20% υψηλότερες από πέρυσι μέχρι τα τέλη του 2019. Παρά την ξηρασία, η παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ αναμένεται να ανακάμψει από το περυσινό χαμηλό, αυξάνοντας κατά 8% σε σύγκριση με το ‘18/’19.

Αυτά συγκαταλέγονται στις κυριότερες διαπιστώσεις της τελευταίας βραχυπρόθεσμης έκθεσης για τις γεωργικές αγορές της ΕΕ, που δημοσιεύθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2019 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρά το εξαιρετικά ζεστό και ξηρό καλοκαίρι, η παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ θα πρέπει να φθάσει τα 312 εκατομμύρια τόνους για το 2019/20.

Μόνο ο αραβόσιτος επηρεάστηκε πραγματικά από την ξηρασία, ενώ η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 4% φτάνοντας τα 66,5 εκατομμύρια τόνους.

Αντίθετα, η παραγωγή σιταριού και κριθής θα πρέπει να αυξηθεί και να ανέλθει αντίστοιχα σε 145 εκατ. τόνους (αύξηση 12,5% σε σύγκριση με το 2018/19) και 61 εκατ. τόνων (αύξηση κατά 10% σε σύγκριση με το λιγότερο έτος).

Όσον αφορά τη ζάχαρη, η έκταση της καλλιέργειας ζαχαρότευτλων στην ΕΕ το 2019/20 μειώθηκε σχεδόν κατά 5% λόγω των χαμηλών τιμών. Η παραγωγή ζαχαρότευτλων στην ΕΕ αναμένεται να σταθεροποιηθεί στα 119 εκατομμύρια τόνους για το 2019/20, κοντά στα επίπεδα του 2018/19. Η παραγωγή ζάχαρης προβλέπεται να ανέλθει σε 17,5 εκατομμύρια τόνους.

Ενώ αναμένεται χαμηλότερη συγκομιδή στην Ισπανία, η παραγωγή ελαιολάδου το 2019/20 θα πρέπει να ανακάμψει στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Η συνολική παραγωγή της ΕΕ θα πρέπει να φθάσει περίπου 2,1 εκατομμύρια τόνους. Χάρη στα διαθέσιμα αποθέματα στην ΕΕ, οι εξαγωγές ελαιολάδου πρέπει να φθάσουν σε υψηλά επίπεδα (7% πάνω από τον τελευταίο 5ετή μέσο όρο).

Το 2019, η παραγωγή ροδακίνων και νεκταρινιών στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 4% σε σύγκριση με πέρυσι, φθάνοντας τα 4,1 εκατομμύρια τόνους. Αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση και επεξεργασία.

Ο εαρινός παγετός στην Πολωνία έχει οδηγήσει σε μεγάλη μείωση της παραγωγής μήλων, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής κατά 18% σε επίπεδο ΕΕ. Παρόλα αυτά, χάρη στην υψηλή παραγωγή του προηγούμενου έτους, οι εξαγωγές επεξεργασμένων μήλων στην ΕΕ αναμένεται να είναι υψηλές για το 2019 (11% πάνω από το μέσο όρο).

Όσον αφορά τον γαλακτοκομικό τομέα, η συλλογή γάλακτος στην ΕΕ πρέπει να αυξηθεί ελαφρά το 2019 και να φθάσει τα 158 εκατομμύρια τόνους (αύξηση κατά 0,5% σε σχέση με πέρυσι). Για το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη (ΑΓΣ) οι εξαγωγές υπολογίζονται σε 950.000 τόνους (αύξηση κατά 16% σε σύγκριση με το 2018). Συνολικά, οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να αυξηθούν κατά 5% το 2019.

Η ακαθάριστη παραγωγή βοείου κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά σχεδόν 1% το 2019. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών. Η γενική φθίνουσα τάση των αγελών θηλαζουσών αγελάδων επιβεβαιώθηκε στις κυριότερες χώρες παραγωγής. Τέλος, η πρόσβαση σε νέες αγορές και η αύξηση του όγκου των πωλήσεων σε υφιστάμενους εταίρους οδήγησε σε αναμενόμενη αύξηση των εξαγωγών βοείου κρέατος της ΕΕ κατά 8% το 2019.

Η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κίνα οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης χοιρινού κρέατος από την Κίνα. Οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν κατά 20% το 2019, σε σύγκριση με πέρυσι. Καθώς η παραγωγή της ΕΕ παρέμεινε σταθερή, κυρίως λόγω της μειωμένης αναπαραγωγής αγέλης και των περιβαλλοντικών περιορισμών. Το 2020, η αύξηση της παραγωγής θα πρέπει να αυξηθεί στην ΕΕ, ενώ η κινεζική ζήτηση θα συνεχιστεί.

Το 2019, η παραγωγή πουλερικών θα συνεχίσει να παρουσιάζει άνοδο στην ΕΕ, αυξημένη κατά 2,5%, χάρη στην ικανοποιητική εγχώρια και διεθνή ζήτηση. Επιπλέον, η ανάπτυξη πρέπει να συνεχιστεί το 2020 λόγω των τάσεων των καταναλωτών.

Τέλος, η συνολική κατανάλωση κρέατος ανά κάτοικο αναμένεται να μειωθεί κατά 0,5% το 2019.

Αναλυτικά η βραχυπρόθεσμη έκθεση προοπτικών με ανάλυση και στατιστικές ανά αγορά.

Διαβάστηκε 956 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία