Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  7:23 πμ
 
wm small
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2019 18:00

Λιμνοθάλασσα Σταμνάς- Κλεισούρα: Το πλησιέστερο οικοσύστημα από έξοδο Ιονίας Οδού &οι προοπτικές ανάπτυξης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Διασχίζοντας κάποιος την Ιόνια Οδό στην Αιτωλοακαρνανία συναντά όμορφους προορισμούς και ενδιαφέροντα οικοσυστήματα. Η όαση νερού όμως  που συναντάει σε απόσταση αναπνοής από την έξοδο είναι η λιμνοθάλασσα Σταμνάς. Γιατί μπορεί να έχει πολλές ομορφιές ο τόπος μας, όμως υπεραξία έχουν μόνο εκείνες που έχουν έξοδο σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.

Με τη λογική αυτή, διασχίζοντας κάποιος την Ιόνια Οδό κάλλιστα θα μπορούσε να κάνει μια παράκαμψη εφόσον του προσφέρει κάτι ελκυστικό και δεν απέχει πάνω από 5 χμ από τον κύριο δρόμο. Τις προϋποθέσεις αυτές τηρεί η περιοχή της Σταμνάς και Κλεισούρας. Υπάρχει η παραλία, που θέλει σίγουρα βελτιώσεις και τροποποιήσεις. Κάποτε είχε υπεραξία τις δεκαετίες του ’50 και του ΄60΄ιδίως που υπήρχε τρένο. Σήμερα με τους νέους όρους θα μπορούσε να αναπροσαρμοστεί περισσότερο ως θέρετρο αναψυχής σε ένα ευρύ οικοσύστημα. Αυτό θα πλαισιώνονταν από μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπως το Ρωμαϊκό υδραγωγείο και η Κλεισούρα, η οποία έχει θρησκευτικό ενδιαφέρον και φυσικά φυσιολατρικό.

Μια απλή έξοδος από την Ιόνια Οδό θα μπορούσε να δώσει στον διερχόμενο επισκέπτη προορισμούς όπως η Αγία Ελεούσα, το οικοσύστημα της Κλεισούρας και το υδάτινο στοιχείο της λιμνοθάλασσας. Έτσι η περιοχή θα αποκτούσε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Μία πινακίδα άλλου χρώματος που οδηγεί σε ένα οικοσύστημα ανάμεσα στις πολλές πράσινες των οδών ταχείας κυκλοφορίας θα έδινε μια επιλογή διαφορετική. Η έξοδος είναι εύκολη, οι δομικές αλλαγές όπως μονοπάτια, προσβάσεις και ανάπλαση της λιμνοθάλασσας μένουν.

Όλα αυτά μέχρι να γίνει η σύνδεση με το Αγρίνιο, η οποία θα δημιουργούσε νέες ταχείες λύσεις σε διερχόμενους οδηγούς και φυσικά νέους προορισμούς.

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 5359 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.