Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  5:49 πμ
 
wm small
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2019 17:10

Ελιές: η Τιμή… Τιμή δεν έχει!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αυτό που κάποιοι θεωρούν τους αγρότες …τουλάχιστον χαζούς (!!!), πραγματικά μας ξεπερνά.

Ας τους πληροφορήσουμε, λοιπόν, ότι αγρότες μόνο χαζοί δεν είναι. Και καμία ανάγκη δεν έχουν ούτε από τις υποδείξεις των αυτόκλητων δήθεν υπερασπιστών τους ούτε από την σχεδόν πατερική στοργή και καθοδήγηση των πεφωτισμένων, που αγωνιούν και αγωνίζονται να τους πάρουν απ’ το χέρι και να τους οδηγήσουν απ’ τα σκοτάδια της αμάθειας στο φως το αληθινό, το της γνώσεως.

Γνωρίζουν οι αγρότες. Γνωρίζουν καλά πιο είναι το συμφέρον τους. Και γνωρίζουν εξίσου καλά ποιος είναι δίπλα τους και ποιος, αντίθετα, πραγματικά κοροϊδεύει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του ΟΣΔΕ. Το ίδιο ισχύει και για τη βρώσιμη ελιά.

Έχει για τα καλά πλέον ξεκινήσει η συγκομιδή και, όπως είναι εύλογο, οι παραγωγοί θα αναζητήσουν την καλύτερη τιμή και οι επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους.

Και στην Αιτωλοακαρνανία ευτυχούμε να έχουμε αρκετές υγιείς και σοβαρές επιχειρήσεις στο χώρο. Η κάθε μια, κάνει αυτό που θεωρεί καλύτερο για την ίδια και για τους συνεργαζόμενους με αυτήν παραγωγούς.

Θα το επαναλάβουμε, όμως: οι παραγωγοί δεν είναι κορόιδα!

Δεν μπορείς να τους ξεγελάσεις με κόλπα και τεχνάσματα, του τύπου «δίνω και μπόνους», …επί «αόρατης», ανύπαρκτης, αφηρημένης, αόριστης τιμής!

Και για να μη μπερδευόμαστε:

Η Ένωση Αγρινίου δεν έχει απολύτως καμία σχέση με όσα καινοφανή προπαγανδίζονται το τελευταίο διάστημα. Αντιθέτως, με υπευθυνότητα και εντιμότητα, έτσι όπως πορεύεται ο Συνεταιρισμός σχεδόν έναν αιώνα τώρα, δώσαμε  στη δημοσιότητα τον τιμοκατάλογο παραλαβής.

Όπως κάθε χρόνο. Καθαρές κουβέντες, λοιπόν: η τιμή στα 100-110 κομμάτια είναι 1,35 ευρώ, με επιπλέον 5 λεπτά για τα μέλη των Ομάδων Παραγωγών μας και με ανοιχτή την πρόσκληση εγγραφής νέων μελών και με όλα τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η ένταξη σε αυτές (απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος,  δωρεάν πιστοποίηση του προϊόντος, έκπτωση έως και 15% σε αγορές εφοδίων από τον συνεταιρισμό, συνεχή συμβουλευτική από εξιδεικευμένα στελέχη κτλ., κτλ.).

Και χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Πράγμα που έχει τεράστια σημασία, διότι υπάρχουν κι εκείνοι που δίνουν κάποια τιμή, αλλά με προϋποθέσεις. Και άντε να βγάλεις άκρη μετά…

Το σημαντικότερο, ωστόσο, δεν είναι η πραγματική και όχι φανταστική καλύτερη τιμή που δίνει η Ένωση. Εμείς, δεν θέλουμε τον παραγωγό να μας κρίνει μόνο για αυτό. Και χαιρόμαστε που δεν το κάνει. Διότι, ναι, ο αγρότης γνωρίζει καλά πιο είναι το συμφέρον του, …όχι μόνο το άμεσο, αλλά και το διαχρονικό, το σταθερό, το μακροπρόθεσμο.

Γνωρίζει ποιος στάθηκε στο πλευρό του σε κάθε δύσκολη στιγμή. Ξέρει καλά ποιος έδωσε και συνεχίζει να δίνει μάχες στο υπουργείο και όπου αλλού χρειάζεται, για να υπερασπιστεί το προϊόν και την αξία του. Ξέρει ποιος είναι δίπλα του καθημερινά, σε όλα όσα τον αφορούν και δεν τον θυμάται μόνο όταν είναι να του ζητήσει το προϊόν.

Και ξέρει ποιος θα είναι μαζί του, στα καλά και στα δύσκολα, και τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες.

Και κάτι πολύ σημαντικό για το τέλος:

Οι ελιές είναι πράσινες. Όσοι τις βλέπουν «μαύρες», …έχουν πρόβλημα! Οι πρακτικές του «μαύρου» και της παραοικονομίας, μας βρίσκουν απέναντι. Και για αυτό διακόψαμε συνεργασία με εξωτερικό συνεργάτη στο Παναιτώλιο που έκρινε σκόπιμο να λειτουργήσει αυτόνομα και προσπάθησε να κάνει «εξυπνάδες».

Μακριά από ΄μας τέτοιες λογικές, μακριά και από τους παραγωγούς, όμως, που είναι οι μεγάλοι χαμένοι απ’ αυτή την ιστορία.

Διαβάστηκε 1133 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία