Για πέντε μέρες, από την Παρασκευή 20/9 μέχρι την Τρίτη 24/9, ένα διαφορετικό σχολείο λειτούργησε στη Ναύπακτο, υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπακτίας, το Corinth Rift Laboratory School 2019. Το σχολείο εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες  του  Corinth Rift Laboratory (Εργαστήριο της τάφρου της Κορίνθου), όπως μπορεί να δει κανείς στο http://crlab.eu/.

Το CRL School 2019 ήταν ένα διεθνές σχολείο, στο οποίο συμμετείχαν σπουδαίοι καθηγητές και ερευνητές ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων και Ιδρυμάτων (Ecole Normale Superieure, Universite de Savoie, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πάτρας, Centre National de la Recherche Scientifique, Αστεροσκοπείο Αθηνών κ.ά.), 13 φοιτητές Γεωλογίας, Γεωγραφίας και Γεωεπιστημών, αλλά και 13 καθηγητές Δευτεροβάθμιας από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ένα σύνολο 26 εκπαιδευόμενων ατόμων, τα έξοδα των οποίων κάλυψε η Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών. Το σχολείο ήταν ανοιχτό σε όποιον άλλον ήθελε να το παρακολουθήσει, με τις ομιλίες να γίνονται στα αγγλικά.

Γιατί εδώ στη Ναύπακτο; Επειδή στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου, εδώ και περίπου 30 χρόνια, διενεργείται μια συντονισμένη προσπάθεια για την πληρέστερη κατανόηση των γεωφυσικών διαδικασιών (π.χ. σεισμοί, κατολισθήσεις, τσουνάμι) που λαβαίνουν χώρα στην περιοχή, η οποία αποτελεί ένα «φυσικό εργαστήριο» λόγω του μεγάλου πλήθους και ποικιλίας των γεωφυσικών φαινομένων και της πληθώρας ευρημάτων. Εκτός, λοιπόν, από περίπου 40 σεισμογράφους, έχουν εγκατασταθεί και 30 γεωδαιτικοί σταθμοί GPS οι οποίοι μετράνε την παραμόρφωση του εδάφους και συμβάλουν στην κατανόηση του γεωτεκτονικού υποβάθρου της ευρύτερης περιοχής.

Και τι δεν μάθαμε! Για τα ρήγματα και το γεωλογικό υπόβαθρο της περιοχής,  μερικά από τα οποία παρατηρήσαμε και μελετήσαμε στο πεδίο. Για σεισμούς και την καταγραφή τους, όχι μόνο με σεισμογράφους αλλά και με τηλεπισκόπηση από δορυφορικά συστήματα. Για τις μετακινήσεις του εδάφους, μετρημένες με συστήματα GPS, όπως την απομάκρυνση Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου μέχρι και 15 χιλιοστά ανά έτος, φαινόμενο μοναδικό στην Ευρώπη αλλά και στην υφήλιο για περιοχές πέρα των τεκτονικών ορίων.

Έμαθαν όμως και οι μαθητές Β΄ και Γ΄ τάξεων του 1ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, με επίδειξη του SEISMOBOX. Είδαν με μεγάλη προσοχή και κατάλαβαν πώς αντιδρούν τα κτίρια ανάλογα με το ύψος τους και τη συχνότητα των σεισμικών κυμάτων και πώς καταγράφονται οι σεισμοί, ενώ έθεσαν πολλές και καλές ερωτήσεις στους καθηγητές που έκαναν την παρουσίαση.

Κατά τη γνώμη μου, το σχολείο αυτό είναι πολύ χρήσιμο τόσο για τους καθηγητές και δασκάλους της Ναυπάκτους, ίσως αν εμπλουτιστεί με αναφορά σε μέτρα προστασίας ενάντια στους σεισμούς, ώστε να διαχυθεί αυτή γνώση προς τους σημερινούς μαθητές και αυριανούς πολίτες. Αφορά όμως και τις τοπικές αρχές, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, αλλά και το ευρύ κοινό γενικότερα.

Ο αντιδήμαρχος Ναυπακτίας κ. Ντίνος Τσουκαλάς χαιρέτησε στην πρωινή συνεδρία του Σαββάτου, ενώ παρευρέθηκε και συνομίλησε με ξένους επιστήμονες ο πρώην δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Γιάννης Νταουσάνης.

Αργύρης Δρίβας

Φυσικός στο 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου

Φωτογραφίες των Pierre Briole, Ελισάβετ Νίκολη, Σωτήρη Τέφα.

sinidisi.gr